Ochelari de condus – solutia perfecta. Nu e atat de simplu pe cat pare!
Ochelari de condus pentru toti soferii, ochelaristi sau nu
Chestia cea mai complicata legata de subiectul propus (cum ne alegem corect niste ochelari de condus) este ca trebuie sa impaci cele doua faze ale condusului si anume condusul pe timp de zi si cel pe timp de noapte (sau in amurg, cand conditiile de vizibilitate scad). Deci vorbim de conditii total diferite.
- Pe timp de zi avem nevoie sa ne protejam ochii impotriva soarelui, care ne afecteaza in doua moduri: prin lumina puternica directa care ne bate in ochi si prin stralucirile produse de reflexiile diferitelor suprafete (sosea, alte caroserii, etc).
Asadar, pe timp de zi ne-ar folosi lentile colorate care sa ne protejeze impotriva luminii directe sau lentile polarizante (astea au un filtru polarizant incorporat care elimina reflexiile in plan orizontal – dar mai puteti citi despre asta aici), dar si cu un tratament antireflex super care sa combata alte tipuri de reflexii. Lentilele colorate pot avea diferite grade de absorbtie a luminii, dar nu sunt obligatoriu polarizante. In schimb, lentilele polarizante sunt intotdeauna colorate.
- Pe timp de noapte avem nevoie de toata lumina disponibila pentru a vedea mai bine (ochii nostri chiar au nevoie de lumina J) si sa eliminam stralucirile ce apar datorita farurilor masinilor care circula din sens opus (si cat de enervante pot fi astea – ca, de, unii trebuie sa puna proiectoare pe masini, sau musai faruri cu cele mai tari xenoane – chiar din cele speciale achizitionate de prin oboare … ) sau de la iluminatul stradal cand circulam prin oras.
Atentie: lentilele galbene nu sunt potrivite pentru condusul pe timp de noapte, ci sunt mai bune pe vreme mohorata ca sa imbunatateasca contrastul.
Prin urmare, pe timp de noapte ne-ar trebui lentile cat mai incolore si cu un tratament antireflex de o calitate foarte buna.
Cum facem sa gasim solutia perfecta? Fiindca nu le putem impaca pe toate. Nu se poate ca lentilele tale sa fie in acelasi timp si colorate/polarizante, dar si incolore. Singurul care nu ne creeaza dileme este tratamentul antireflex, care este necesar in ambele faze.
Toti producatorii importanti ofera lentile care sunt special proiectate pentru condus (cu tratamente antireflex speciale si care ofera un contrast deosebit), insa acestea sunt incolore. Pentru marea majoritate a soferilor, acestea ar fi o solutie excelenta.
Ati putea crede ca lentilele fotocromatice ar reprezenta solutia perfecta. Ei, nu! E aproape perfecta, dar ele nu includ filtrul polarizant (in afara de Transitions DriveWear) si marea lor majoritate nu se intuneca in masina, datorita filtrului UV pe care toti producatorii de masini il pun in geamurile masinilor. Exista unele lentile, care se numesc Transitions XTRActive si care se inchid la culoare, totusi, dar numai pana la 50% la o temperatura de 27 de grade. Si lentilele acestea reprezinta o solutie foarte buna, dar nu perfecta, fiindca nu sunt polarizante.
Hai sa vedem totusi ce solutii avem daca dorim sa ne facem/achizitionam niste ochelari speciali pentru condus:
- Cea mai buna varianta, pentru condus atat pe timp de zi cat si de noapte, dupa mine:
O rama cu clip on magnetic polarizant pe care sa montam niste lentile speciale de condus. Probabil ca stiti ramele de tipul asta: sunt rame de ochelari dintr-un material usor (de obicei Ultem sau TR90), pe care se pot monta orice fel de lentile – cu dioptrii sau fara) peste care se aplica un cadru cu lentile de soare polarizante montate deja, care se prinde cu cativa magneti de rama principala.
Deci, cand conduci ziua si e soare afara, pui clip-on-ul si conduci linistit pentru ca ai lentilele speciale de condus montate pe rama principala, iar lentilele colorate polarizante sunt aplicate peste. Cand nu e soare afara, pui clipul frumusel in suportul de ochelari de soare din masina si ramai cu rama principala, cu lentile incolore si cu tratamente antireflex si pentru imbunatatirea contrastului performante.
2. O varianta foarte performanta – pentru condus pe timp de zi si noapte
O rama obisnuita sau de soare (daca permite montajul), pe care se monteaza lentile fotocromatice (heliomate) Transitions XTRActive (sunt special facute pentru condus) de la Essilor sau Rhein Vision.
Dezavantaje: lentilele nu sunt polarizante, nu se inchid complet la culoare in masina (adica ele afara se inchid pana la 98%, pe cand in masina merg pana la 50%)
3. O varianta performanta – pentru condus pe timp de zi si noapte
O rama obisnuita pe care se monteaza lentile speciale pentru condus cum ar fi gama DriveSafe de la Zeiss, EyeDrive de la Essilor, Road de la Rodenstock
Dezavantaje: sunt in general lentile de comanda, deci mai scumpe, nu sunt colorate
4. O varianta foarte performanta – pentru condus pe timp de zi
O rama obisnuita sau de soare (daca permite montajul), pe care se monteaza lentile fotocromatice (heliomate) Transitions DriveWear, care au si filtru polarizant inclus.
Dezavantaje: nu sunt recomandate pe timp de noapte (nu sunt incolore in absenta razelor UV, ceea ce le face nepotrivite pentru condusul pe timp de noapte), capata culori verde-galben-maroniu in functie de intensitatea luminii
5. O varianta performanta – pentru condus pe timp de zi
O rama obisnuita sau de soare (daca permite montajul), pe care se monteaza lentile polarizante, cu un tratament antireflex foarte bun. Exemple: Xperio de la Essilor, NuPolar de la Rhein Vision, Polarizat de la Zeiss, Hoya
Dezavantaje: nu sunt recomandate pe timp de noapte, gama redusa de dioptrii, gama redusa de culori
Cam astea ar fi recomandarile, dar sa ne intelegem – solutiile de mai sus sunt speciale pentru condus. Asta nu inseamna ca lentilele obisnuite, cu tratamente antireflex bune sau cele fotocromatice (cu aceleasi tratamente antireflex bune) nu sunt ok. Depinde de fiecare ce viseaza, cat de mult isi doreste sa se protejeze si ce venituri are.
Marea majoritate a produselor despre care am scris, daca vorbim de lentile speciale pentru condus, le gasiti si pe site-ul ochelari.com.
Dar acolo puteti alege si rame, pe care le probati online si apoi, in functie de buzunar, performante, alegeti si brand-ul de lentile preferat (lentile Essilor, lentile Zeiss, lentile Hoya, lentile Rhein Vision)
Si daca vi s-a parut interesant articolul, poate dati si un share sa citeasca si altii …