Cum alegem lentile pentru ochelari (partea II-a, rezolvarea)

lentile pentru ochelari

Cum alegem lentile pentru ochelari (partea II-a, rezolvarea)

Ce trebuie sa stim inainte de a comanda lentile pentru ochelari?

 

Este foarte clar ca intr-o pereche de ochelari, lentilele sunt cele mai importante. Ramele, chiar daca aparent sunt mai vizibile, sunt doar suportul. Lentilele sunt cele care ne ajuta sa vedem bine, spre lentile trebuie sa se indrepte atentia noastra. Stabilisem ca trebuie sa stim ce fel de lentile pentru ochelari putem alege, din ce material, care sunt caracteristicile, de ce tratamente aplicate lentilelor avem nevoie, ce fel de lentile ni se potrivesc, etc.

 

 

Prin urmare, ce trebuie sa stim despre lentile?

 

 

 Tipul lentilelor:

 

1. Lentilele monofocale: au aceeasi dioptrie pe toata suprafata, sunt lentile potrivite pentru corectarea vederii aproape sau la distanta. Este cel mai ieftin tip de lentile.

 

2. Lentilele monofocale cu aditie (digitale) sunt recomandate celor ce au presbiopie mica (aditii sub 1) cu varste intre 35 si 45 de ani si care se acomodeaza astfel pentru eventuale lentile progresive ulterioare.

 

      3. Lentilele bifocale sunt lentile care le sunt potrivite celor ce vor sa vada bine cu aceeasi pereche de ochelari in doua zone distincte (la distanta si intermediar, la distanta si aproape sau intermediar si aproape). Suprafata lentilelor este impartita intre cele doua dioptrii, iar delimitarea este neta (si vizibila) intre cele doua zone. Avantajul lor este pretul mai mic decat al lentileor progresive, dar si absenta aberatiilor laterale.

 

4. Lentilele progresive (multifocale) sunt acele lentile pentru ochelari prin care se poate vedea bine si la distanta, si intermediar (la calculator, de exemplu), si aproape (la citit). Legat de aditie (diferenta dintre dioptriile pentru distanta si cele pentru vederea aproape) si de o multime de factori legati de caracteristicile ramei, ale fetei purtatorului, de nevoilor lui vizuale, ele pot avea zone de vedere clara mai extinse sau mai reduse si aberatii laterale, de altfel inerente, mai mari sau mai mici. Pretul lentilelor progresive este relativ mare, dar consultatia amanuntita cu opticianul experimentat va conduce la cea mai buna si mai confortabila varianta de lentile, potrivita cu purtatorul si cu bugetul acestuia.

Ca variante ale lentilelor progresive sunt lentilele progresive de interior, special proiectate pentru cei care isi desfasoara activitatile predominant in zona de vadere aproape si intermediar, la birou sau acasa. De asemenea si lentilele degresive destinate celor care lucreaza la birou, privesc la monitor, dar si pe foile de pe masa.

 

 

Materialul lentilei

 

Sticla (minerala) sau plastic (sticla organica)? Sticla e mai grea, dar are rezistenta la zgariere mai mare si isi pastreaza mai usor aspectul de-a lungul timpului. Lentilele de plastic sunt mai usoare, ceea ce devine un mare avantaj, mai ales cand e nevoie de lentile mai groase, stiut fiind ca greutatea lentilelor se sprijina pe nas si conteaza mult mai ales la purtare indelungata sau daca avem nasul subtire sau sensibil. In schimb, lentilele de plastic pot fi usor zgariate cu obiecte ascutite, iar daca sunt sterse necorespunzator, vor avea curand zone mai opace. Un alt aspect important este ca lentilele de plastic au o rezistenta mai mare la impact si, in mod evident, copiii sau persoanele care au activitati fizice intense si risca lovituri ar trebui sa poarte lentile de plastic. In schimb, lentilele de sticla au o rezistenta mai mare la caldura. Mai exista si o constrangere legata de rame: de exemplu, lentilele de plastic sunt singurele indicate daca ati ales rame pe capse sau suruburi (rimless).

 

Indicele de refractie (index)

 

Indicele de refractie (sau index) arata cat de bine este reflectata lumina de un material, in cazul de fata, materialul lentilei. La un indice de refractie mic (1,5), cu cat cresc dioptriile, cu atat creste grosimea lentilei. Daca materialul lentilei are indice de refractie mare, ea poate fi mai subtire decat cea cu indice de refractie mic, chiar si la diptrii mai mari. Deci, din motive estetice si de confort, la dioptrii mari, ar fi indicat sa folosim lentile pentru ochelari cu indice de refractie mai mare. Totusi, trebuie gasit un echilibru, pentru ca indicii de refractie mari au si unele dezavantaje. Unul ar fi ca, la indici de refractie mari, claritatea lentilei poate fi mai mica si la periferia lentilei apar aberatii cromatice, care trebuie corectate cu un tratament anti-reflex corespunzator. O alta problema este pretul, care creste cu cat indicele este mai mare.

Indicele de refractie trebuie luat in considerare si in legatura cu ramele viitorilor ochelari; sunt rame subtiri, pe care nu pot fi montate lentile foarte groase si atunci trebuie ales neaparat un indice de refractie mare.

 

 

Tratamentele aplicate lentilelor

 

Tratamentele aplicate lentilelor sunt straturi cu proprietati diferite (antireflex, durificare, antistatic, oleofob, hidrofob, etc) aplicate pe una sau pe ambele fete ale lentilei si care amplifica performantele si rezistenta.

Tratamentul antireflex este poate cel mai folosit tratament pentru ca ne ajuta sa vedem bine, dar si sa aratam bine purtand ochelari.  Tratamentul antireflex permite unei cantitati mai mari de lumina sa treaca prin lentila, imbunatatind vederea, dar si inlatura astfel reflexiile deranjante ale luminilor in lentile (cele produse de faruri, ecrane laminate, etc.), sporind confortul vizual. Pe de alta parte, el face ca ochii nostri sa arate natural, iar cei aflati in fata noastra ne vor putea vedea privirea si nu propria reflexie in lentilele noastre . El confera si o anumita rezistenta la zgariere lentilelor, acestea pastrandu-si aspectul si asigurandu-ne astfel vederea buna. Este absolut necesar atunci cand alegem lentile dintr-un material cu indice de refractie mare, atunci corecteaza dezavantajele acestuia. Lentilele tratate anti-reflex au si un mic dezavantaj: pe ele se vad mai usor urmele de murdarie. Tratamentul anti-reflex poate avea mai multe culori reziduale (violet, verde, albastru, cupru) sau poate fi acromatic.

 

Tratamentul de durificare este indispensabil mai ales lentilelor de plastic care au marele dezavantaj ca se zgarie usor. Cu un astfel de tratament, lentilele isi pastreaza aspectul impecabil mai multa vreme, mai ales daca sunt si ingrijite corespunzator. Asta va conduce, deci, la o vedere clara indelungata prin lentilele tratate in acest fel.

 

Tratamentul impotriva luminii albastre filtreaza lumina albastra artificial produsa de ecrane precum monitoarele calculatoarelor, telefoanelor mobile, etc, protejandu-ne astfel ochii. El poate fi aplicat pe orice tip de lentila. Recent, este folosit si de cei care nu au nevoie de corectie a defectelor de refractie, dar lucreaza mult la calculator si considera necesar sa isi protejeze ochii impotriva luminii albastre emisa de ecranul acestuia.

 

Tratamentul oleofob face ca lentila sa fie atat de lucioasa, incat  murdaria adera mult mai putin pe suprafata acesteia.

Tratamentul antistatic fereste lentilele de depunerile de praf, scame si alte asemenea impuritati.

Tratamentul hidrofob reduce aderenta picaturilor de apa pe suprafata lentilei, acestea scurgandu-se mult mai usor, fara sa deranjeze.

Tratamentul anti-aburire face ca fenomenul de aburire a lentilelor, atat de suparator, sa fie mai putin intens.

Lentile fotocromatice  (lentile heliomate) sunt lentile pentru ochelari carora le-a fost aplicat un tratament special care le face sa isi devina inchise la culoare in lumina puternica si sa revina la transparenta totala cand scade lumina sau cand purtatorul intra in interior. El se aplica atat pe lentilele de sticla, cat si pe cele de plastic. Calitatea lentilelor fotocromatice este frecvent evaluata in functie de rapiditatea cu care acestea trec de la culoarea intunecata la transparenta. Ele pot avea diverse culori, pot avea orice material cu orice indice de refractie si pot fi combinate cu orice alte tratamente ale lentilei.

 

Acum, ca stim cateva lucruri despre ce feluri de lentile pentru ochelari avem la dispozitie, putem sa ne indreptam cu alta atitudine spre optician. Acum vom sti si ce vrem si ce ni se poate oferi in materie de lentile si vom intelege si despre ce ne vorbeste acesta. Sfatul nostru este sa aruncati o privire (sau, mai bine, sa petreceti ceva vreme) pe un site care vinde o gama cat mai larga de lentile, care are niste posibilitati foarte bune de filtrare in functie de optiuni si caracteristici in asa fel incat sa puteti simula diverse combinatii de material, tratamente, etc. si cat mai bune explicatii ale utilizarii acestora. Foarte util va fi sa va familiarizati cu aceste combinatii, dar si sa vedeti si sa comparati preturile lor. Va sugeram o posibila si foarte buna adresa: ochelari.com.

 

optiadmin

Sorin este optician, dar si inginer. Pasionat de ce se intampla in lumea ramelor, lentilelor. Este fondatorul lui OptiPro.ro si Ochelari.com

No Comments

Leave a Comment