Ce e cu așa numiții ochelari pentru calculator? Ne trebuie sau merge și fără ei?

ochelari pentru calculator

Ce e cu așa numiții ochelari pentru calculator? Ne trebuie sau merge și fără ei?


Când sunt de folos acești ochelari pentru calculator?

Ne tot uităm la ecranul telefonului, apoi la al calculatorului, seara ne așezăm în fața televizorului și rămânem acolo vreme îndelungată. Mai nou, lucratul de acasă ne-a făcut pe unii dintre noi să ne petrecem și mai mult timp în fața ecranelor.  Copiii au fost cei mai expuși acestei schimbări. Nimic nou în faptul că, după câteva ore, ne simțim obosiți, ochii ne dor, nu mai vedem bine. Unii dintre cunoscuți ne spun că folosesc ochelari pentru calculator. O fi asta soluția?


Ce zic specialiștii?

Cercetările par a indica faptul că lumina albastru-violet emisă de ecranele aparatelor și de LED-uri poate fi vinovată pentru dezvoltarea în timp a unor boli grave ale ochilor. In paralel, se precizează și că lumina albastru-violet este prezentă și în lumina naturală de afară. Iar anumite lungimi de undă ale acestui tip de lumină sunt chiar bune pentru că sunt răspunzătoare de producerea de melatonină în organism și de reglarea ritmului circadian (ritmul zi-noapte) al nostru.

Prin urmare, pare evident că este necesar să ne luăm măsuri ca să fim siguri că protejăm sănătatea ochilor noștri pe cât de mult posibil. Și putem face asta alegând pentru lentilele noastre un filtru care să blocheze lumina albastru-violet dăunătoare, adică doar pe cea cu lungimile de undă la care aceasta este nocivă.

Filtrul respectiv este de fapt un tratament aplicat lentilei de plastic (sticlă organică) cu diferite tehnologii, mai simple sau mai performante, care au, evident, prețuri diferite. Dar toate fac ca ochelarii noștri, fie ei cu dioptrii sau nu, sa devină ochelari cu protecție împotriva luminii albastre dăunătoare sau, mai des folosit, ochelari pentru calculator. Desi ei sunt ochelari pentru smartphone, pentru televizor, pentru afară, nu doar ochelari pentru calculator.

Ce avem de facut concret pentru a avea și noi ochelari pentru calculator?

După ce ne-am hotărât asupra tipului de lentile de care avem nevoie, trebuie să alegem și un set de tratamente care să cuprindă și protecția împotriva luminii albastre dăunătoare.

Fiecare producător de lentile are câte un set de tratamente proiectate special ca să ofere utilizatorului cea mai bună protecție împotriva luminii albastre alături de alte tratamente care conferă lentilei rezistență și protecție (antireflex, antizgâriere, antimurdărire, hidrofob, oleofob, antistatic).  Unele dintre ele au și protecția la razele UV inclusă.

Avem aici câteva exemple de asemenea pachete de tratamente:

  • Essilor, producătorul de lentile nr. 1 mondial, are setul Crizal Prevencia  cu toate tratamentele necesare: antireflex, hidrofob, antizgâriere, antistatic, antimurdărire și protecția împotriva luminii albastre dăunătoare.
  • producătorul de lentile Hoya are Blue Control cu tratamente antireflex, hidrofob, oleofob,  rezistență la zgîriere și protecția împotriva luminii albastre nocive.
  • Rhein Vision are în portofoliu două seturi de tratamente Ultra Blue si Arus Blue, ambele având tratamente antireflex, hidrofob, oleofob, antizgâriere, antistatic si protecție împotriva luminii albastre. Deosebirea e că tratamentul complex Arus Blu se aplică pe lentile speciale, de comandă, și este cu o treaptă superior lui Ultra Blue.
  • Producătorul Nikon propune setul Seecoat Blue UV care are un tratament super rezistent la zgârieturi, unul antireflex, super hdrofob și oleofob, antistatic, filtru împotriva luminii albastre si protecție UV.
  • producătorul Rodestock oferă setul Solitaire Protect Balance 2 care are un tratament foarte bun antireflex, o rezistență la zgarieturi foarte mare, rezistență la schimbările de temperatură, antistatic, proprietatea de respingere a prafului, a murdariei și a apei, pe lângă protecția împotriva luminii albastre.
  • producătorul de lentile Tokai are tratamentul Tokai Blue Coating (TBC) care se poate aplica pe lentile pentru a proteja ochii de lumina albastră daunătoare.

Toate aceste variante vă stau la dispoziție în magazinul online ochelari.com unde, singuri sau alături de specialiștii de acolo, vă puteți configura perechea de lentile potrivită cu preferințele dumneavoastră, cu nevoile și cu bugetul dumneavoastră, la un preț foarte bun. Noi am verificat, verificați și dumneavoastră prețurile în mai multe locuri, pentru aceeași configurație de lentile. Nu omiteți acest lucru, este inutil și enervant să plătiți în plus.  Si nu uitați să profitați de ofertele speciale și promoții, veți plăti mai puțin pentru ce vă doreați sau veți putea achiziționa o variantă superioară calitativ cu bugetul pe care îl aveați pregătit.

Și, foarte important: nu uitați de copiii dumneavoastră. Ei sunt cei mai mari utilizatori de ecrane, de toate felurile. Când vine vorba despre acești ochelari de calculator, ei par a fi cei mai îndeptățiți utilizatori.

Veți avea astfel ochelari pentru calculator, ochelari care să vă protejeze de partea dăunătoare din lumina albastră, dar țineți minte să aveți și dumneavoastră în grijă să vă feriți ochii de oboseala prelungită: când stați mult cu ochii în ecrane, opriți-vă la fiecare 20 de minute și priviți la o distanță de cel puțin 6 m (20 de picioare, în sistemul anglo-saxon) timp de 20 de secunde. Aceasta este regula celor 3 de 20 pe care o recomandă specialiștii pentru a ne ajuta ochii.

optiadmin

Sorin este optician, dar si inginer. Pasionat de ce se intampla in lumea ramelor, lentilelor. Este fondatorul lui OptiPro.ro si Ochelari.com

No Comments

Leave a Comment