Cele mai bune lentile progresive? Depinde pentru cine, pentru ce…

lentile progresive la calculator

Cele mai bune lentile progresive? Depinde pentru cine, pentru ce…

Evident că, dacă ne-am pus în cap să purtăm și noi acest tip de lentile (așa cum pare că fac deja mulți cunoscuți), primul gând este să ne întrebăm care ar fi cele mai bune lentile progresive disponibile. Sau, poate, cele cu cel mai bun raport calitate-preț, pentru că deja avem o idee că va trebui să cheltuim destul de mult pentru ele.

O scurtă recapitulare: ce sunt lentile progresive?

Sunt acele lentile care au pe suprafața lor o zonă cu dioptriile pentru vederea la distanță, o zonă cu dioptriile pentru citit și o zonă îngustă, numită canal de progresie, prin care se vede bine la distanță intermediară (de exemplu, la calculator). Trecerea între zone se face lent, progresiv și făra să fie vizibilă. Inconvenientul este că pe lateralele lentilei rezultă zone cu distorsiuni prin care nu se mai vede la fel de bine. Lentilele progresive sunt rezultatul cercetărilor îndelungate, proiectării deosebit de atente, unor tehnologii foarte avansate de măsurare și realizare efectivă a lentilelor, ceea ce le face atât de folositoare, dar și de scumpe. Ele ne ajută să vedem bine și la distanță și la citit, cu o singură pereche de ochelari. Si pot fi si fotocromatice, ceea ce le transforma și în ochelari de soare când ne trebuie.

Mărimea zonelor de vedere clară depinde în mare măsură de adiție (diferența între dioptriile pentru distanță și cele pentru aproape), diverse dimensiuni ale ramei, parametrii de purtare ai ochelarilor, fizionomia dumneavoastră și, prin urmare, de gradul de personalizare al lentilelor.

Producătorii de lentile gândesc diverse modele (designuri) de lentile progresive de uz general, fiecare dintre ei având gama premium, mediu  sau basic, diferența fiind dată de parametrii de care se ține cont în proiectarea suprafețelor lentilei și de precizia prelucrării. Apoi, în generarea lentilelor din gamele mediu și premium, se va ține cont și de obiceiurile vizuale ale purtătorului (de activitățile lui predominante), de parametrii de purtare ai ramei, de fizionomie, deci pot fi personalizate.

Revenind: care sunt cele mai bune lentile progresive?

Răspunsul este: cele care vi se potrivesc cel mai bine, cele al căror design ia în calcul cel mai bine nevoile și particularitățile dumneavoastră. Nu există cele mai bune lentile progresive, există doar cele mai potrivite cu purtătorul și, poate, cu bugetul lui.

Deci va trebui să alegeți mai întâi designul viitoarelor lentile progresive. Fără îndoială că va trebui să faceți asta în direct legătură cu prețul acestora (pret lentile progresive).

  • Alegem un design premium al producătorului de lentile preferat pentru că știm că lentilele vor fi foarte performante, atât din punct de vedere al proiectării suprafețelor, cât și al realizării lor, că vor putea fi și precis personalizate, rezultând astfel cele mai mari zone de vedere clară posibile pentru dumneavoastră. In mod evident, ele vor fi si cele mai costisitoare. Câteva exemple: Leica Variovid Volterra, Essilor Varilux X, Rodenstock Impression Free Sign 3, Zeiss Smart Individual, Hoya ID MySelf.
  • Alegem lentile performante, cu un raport bun calitate-preț Essilor Varilux Physio, Hoya Lifestyle, Nikon Presio Power Infinite, Zeiss SmartLife Superb, etc. Ele au avantajul că pot fi personalizate, deci vor putea lua în considerare și particularitătile ochilor și fizionomiei dumneavoastră.
  • Alegem Rhein Vision Camber Plus, Essilor Varilux Comfort, Hoya Balansis, Tokai BS Custom – lentile bune, bune la pret, dar cu zona canalului de progresie îngustă, potrivite deci pentru cei care nu au de lucrat la calculator
  • Alegem lentile din gama basic atunci când nu avem un buget generos, dar adiția mică și încadrarea lejeră în parametrii standard, fără să fie nevoie de personalizare, conduc la o mărime acceptabilă a zonelor de vedere clară.Exemple de astfel de lentile sunt: (Zeiss Synchrony Easy View HD, Hoya Maxxee Free Form, Essilor Smile Organic Free Form, Rhein Vision Innovator etc).

Ce mai trebuie ca să avem cele mai bune lentile progresive?

Odată ce am ales producătorul și designul lentilelor, va mai trebui să stabilim câteva detalii importante:

  • grosimea lentilelor dată de indicele de refracție al materialului din care e realizată. Cu cât alegem un indice de refracție mai mare, cu atât lentilele progresive vor fi mai subțiri și mai ușoare. Evident, cu cât avem dioptrii mai mari, cu atât va fi indicat un indice de refracție mai mare. De asemenea, dacă vom purta rame pe șurub sau capse (fără contur), va trebui să alegem indecsi de refracție mai mari (cel puțin 1.53)
  • tratamentele ce vor fi aplicate lentilelor, în funcție de preferințe și de nevoile noastre. Producătorul lentilelor ne propune câteva seturi de tratamente, unele mai sumare, altele mai performante. Tot aici va trebui să stabilim dacă vrem ca noile noastre lentile progresive să fie și fotocromatice (heliomate), adică să se întunece în funcție de intensitatea luminii de afară.

Câteva precizări despre alegerea lentilelor progresive:

  • Dacă nu aveți un producător pe care îl vreți neapărat, cel mai bun sfat ar fi să alegeți oferta specială a momentului, căutați eventual în mai multe magazine. Permanent sunt active fel și fel de asemenea oferte speciale de care e bine să profitați, dar verificați cu atenție să fie oneste și să o alegeți pe cea mai bună din piață.
  • Dacă v-ați acomodat anterior cu un model de lentile progresive, sfatul specialiștilor este să continuați cu acela dacă nu s-au modificat dioptriile sau să alegeți modelul superior al aceluiași producător dacă v-a crescut adiția. Acomodarea cu noile lentile progresive va fi mai usoară.
  • Dacă sunteți începători, aveți în vedere ca va fi nevoie de o perioadă în care să vă obișnuiți cu noile lentile progresive, să vă lămuriți pe unde trebuie să priviți ca să vedeți bine într-un loc. In câteva zile o veți face automat, fără să vă mai gândiți la asta, mai ales dacă ați ales modele premium care au zone de vedere clară maxime.
  • Găsiți un magazin online care vă place, are prețurile cele mai bune și cele mai clare explicații pentru toate opțiunile. Așa cum ați văzut, noi am făcut simulările la ochelari.com, un site care îndeplinește condițiile, și am văzut modificările prețului final în funcție de alegerile făcute. In acest fel, ne putem configura lentilele cele mai bune care se încadrează în bugetul propus.

A avea lentile progresive, dincolo de cost mai mare sau mai mic, presupune să ne lămurim ce anume vrem de la ele și cum influențează obiceiurile noastre și alegerile noastre posibilitatea de a avea cele mai bune lentile progresive care se potrivesc cu noi.

Dacă vom considera necesar, va trebui să găsim opticianul care să ne ajute, să ne îndrume în acest proces, să ne asigurăm că ne vom comanda chiar cele mai bune lentile progresive pentru noi .

Nu în ultimul rând, e bine să căutăm cel mai bun preț pentru lentilele pe care le-am ales. Lentilele progresive costă destul de mult și nu credem că e cazul să plătim mai mult decât trebuie. 

optiadmin

Sorin este optician, dar si inginer. Pasionat de ce se intampla in lumea ramelor, lentilelor. Este fondatorul lui OptiPro.ro si Ochelari.com

No Comments

Leave a Comment