Cum alegem lentile pentru ochelari (partea I-a, povestea)

Cum alegem lentile pentru ochelari (partea I-a, povestea)

Cum alegem lentile pentru ochelari? Cum începe aventura? Povestea multora dintre noi:

Totul începe de la medicul oftalmolog. În urma consultației au fost depistate defecte ale vederii, iar acestea trebuie corectate cu lentile pentru ochelari. In general este vorba despre defecte de refracție:

  • miopie (probleme cu vederea la distanță),
  • hipermetropie (probleme cu vederea obiectelor situate aproape),
  • astigmatism (o problemă care nu trebuie să vă sperie, mai ales la valori mici, veți avea doar nevoie de o anume prelucrare a lentilei)

Presbitismul este o problemă care apare odată cu înaintarea în vastă, când cristalinul își pierde suplețea și capacitatea de acomodare a ochiului se diminuează, fiind afectată vederea la distanțe mici.

Pe langa acestea, pot fi și diferite alte defecte care necesită corecție cu lentile.

alegere rama lentile ochelari

[/vc_column][/vc_row]

Și mergem la optician, eventual suntem îndrumați spre opticianul de la iesirea din cabinetul oftalmologului, unde, până ne dezmeticim, am dat deja comandă de ochelari. Unii dintre noi preferă să își lase timp să se gândească și urmează să meargă la un optician pe care îl știu în apropiere sau unul recomandat de cunoscuți.

Ajunși acolo,  prima grijă pare să fie alegerea ramelor. Evident, este un aspect important pentru că ele trebuie să ne stea bine, să se așeze bine pe față, să fie confortabile, să aibă forma, culoarea și materialul dorite, să se potrivească stilului nostru, poate și modei, să fie alese în concordanță cu forma feței, și mai trebuie să aibă și prețul potrivit cu buzunarul nostru.

Când toată acestă activitate s-a încheiat, de obicei cu mare parte din buget epuizată, tocmai atunci începe ce ar trebui sa fie mai important: alegerea unor lentile pentru ochelari. Aici vine momentul cand suntem întrebați dacă vrem ceva anume sau ni se spune mai degrabă “vă pun lentile de la xxxx?” și spune un nume cunoscut de producător sau “vreți ceva mai scump sau… ?”. Și noi raspundem, deja obosiți, “ce credeti dvs…”. “nu stiu, dvs. stiti mai bine…”. Se poate sa insiste, să ne întrebe dacă vrem ceva tratamente anume, se poate să vrea să ne explice, dar se poate să mai fie și alții în magazin sau să ne tot sune telefonul sau să nu nu ne fi alocat atât de mult timp pentru treaba asta. Nu. Noi ar trebui sa știm câte ceva. Evident, opticianul are toate informațiile necesare. Dar și noi ar trebui să știm ce ne trebuie, ce variante avem, care și de ce  ni se potrivește și cam cât ar trebui sa ne coste. Și, pentru asta, trebuie să fim informați.

In primul rând, când ajungem să comandăm lentile pentru ochelari trebuie sa avem prescripția (rețeta) de la oftalmolog sau optometrist, fără de care nu se poate.

In al doilea rand trebuie sa ținem cont de nevoile noastre vizuale: adică să clarificăm ce fel de lentile ne trebuie, în funcție de problema de vedere pe care o avem, de activitațile zilnice, de buget. Impreună cu opticianul trebuie să găsim variantele de lentile potrivite cu modul nostru de viață (activ, sportiv sau mai degrabă sedentar), cu nevoia de a vedea foarte bine aproape sau mai mult la distanță sau poate la calculator, poate avem nevoie de lentile pentru condus, etc.  Această analiză este foarte importantă pentru că acum oferta de lentile este atât de variată, încat este posibil să găsim soluții pentru orice fel de asemenea nevoi, numai să știm de ele sau să fim îndrumați corespunzator. Toate aceste discuții dureaza mult și pot fi făcute cu greu în magazinul de optică, mai ales dacă așteaptă și alții să le vină rândul.

In al treilea rând, trebuie să stabilim exact ce fel de lentile ne trebuie sau care se potrivesc cu prescripția cu care am plecat de la oftalmolog, dar și cu nevoile noastre și chiar și cu bugetul alocat.

Ce trebuie să știm pentru a alege lentile pentru ochelari?

Putem alege materialul lentilei: să fie de plastic sau de sticlă?

Ce tip de lentile pentru ochelari se potrivesc nevoilor noastre? Monofocale, monofocale cu aditie, bifocale sau poate lentile progresive? Vrem lentile pentru lucrul la calculator? Sau poate lentile speciale de condus?

In cazul în care prescripția medicului oftalmolog indică așa ceva, vrem două (sau chiar mai multe) perechi de ochelari sau doar una singură care sa rezolve toate problemele?

Alegem un index de refracție mai mare ca să avem niște lentile mai subțiri și mai ușoare? Avem dioptrii mari sau am ales niște rame pentru care trebuie să ne gandim și la acest aspect?

Va trebui să ne orientăm și ce tratamente e bine sa achiziționăm pentru viitoarele lentile : antireflex, durificare, tratament țmpotriva luminii albastre, tratament oleofob, hidrofob, antistatic, anti-aburire? Ce ne trebuie neaparat, cât costă și la care putem renunța?

Poate am vrea lentile fotocromatice (lentile heliomate) si să uităm de nevoia de ochelari de soare, să-i avem la ochi de fiecare dată cand avem nevoie de ei? Sunt oare scumpe? Ne permitem și noi asemenea variante confortabile?

Sau poate vrem ca, pe lângă ochelarii obișnuiți, să avem și niste ochelari de soare cu dioptrii ca să putem citi în concediu pe malul mării sau sa ne protejăm ochii de lumina intensa în timpul activităților în aer liber?

Acestea sunt întrebarile la care trebuie să răspundem înainte de a decide ce lentile pentru ochelari comandăm. Apoi ar fi bine să alegem și producătorul sau, mai bine, să aflăm prețurile lentilelor în  diverse combinații de caracteristici, ca sa avem o idee de prețuri minime și maxime pentru fiecare configurație. Vă sugerăm să vă petreceți puțin timp pe paginile ochelari.com, veți vedea ce ușor e să alegi lentile, veți compara prețuri și veți decide ce lentile comandați și unde. Acolo aflați în descrieri mai pe scurt sau mai elaborat, în articole pe înțelesul tuturor, ce înseamnă fiecare tip de lentilă și la ce folosește. Odată tipul de lentilă decis, îl selectăm și alegem producătorul văzând plajele de prețuri pentru fiecare. Apoi totl devine o joacă: adăugăm opțiuni, performanță lentilelor de bază, le ștergem pe unele, punem altele, citim permanent în explicațiile alăturate ce beneficii ne aduce fiecare, vedem mereu cum se schimbă prețul în funcție de ce alegem. Așa rezultăm cu cele mai potrivite lentile pentru noi și pentru cât ne-am propus că cheltuim. Putem căuta să facem același lucru în mai multe locuri și decidem ulterior unde să și comandăm.

În partea a doua a articolului nostru, mai specializat, vom vedea exact care sunt caracteristicile lentilelor, cum alegem în funcție de fiecare din ele, ce fel de lentile pentru ochelari ni se potrivesc, etc.

optiadmin

Sorin este optician, dar si inginer. Pasionat de ce se intampla in lumea ramelor, lentilelor. Este fondatorul lui OptiPro.ro si Ochelari.com

No Comments

Leave a Comment