Cum ne aranjam spatiul de lucru la birou? Dar cand avem nevoie de ochelari pentru lucru la calculator? partea II-a

ochelari pentru lucru la calculator

Cum ne aranjam spatiul de lucru la birou? Dar cand avem nevoie de ochelari pentru lucru la calculator? partea II-a

In prima parte a articolului am trecut in revista modul in care ne organizam spatiul de lucru la calculator, cum sa fie scaunul, la ce inaltime masa, de unde sa vina lumina, etc. Am stabilit si, la modul general, care sunt regulile de baza pentru asezarea monitorului in raport cu ochii utilizatorului. Dar, unii dintre noi avem nevoie si de ochelari pentru a corecta defecte ale vederii. Pentru ca acum avem la dispozitie o multime de variante de ochelari pentru lucru la calculator, vom analiza fiecare tip si modul in care ne ajuta sa vedem mai bine si vom stabili si cum pozitionam monitorul calculatorului in fiecare caz.

Ce fel de ochelari sunt potriviti pentru lucrul la calculator? Aceasta intrebare e pentru cei care au nevoie de ochelari, evident.

 

  1. Lentile monofocale

 

Aceste lentile au aceeasi dioptrie pe toata suprafata lor si, prin urmare, in orice directie priviti prin lentile, vedeti la fel de clar.

 

1.1. Lentile monofocale pentru vederea la distanta.

 

Daca aveti astfel de lentile si nu sunteti presbiop, e posibil sa vedeti bine la orice distanta, campul vizual este larg si schimbarea directiei in care priviti presupune miscari ale ochilor si nu ale capului. Presbiopii au insa probleme in a vedea aproape cu ochelarii de vedere la distanta, ei au nevoie sa schimbe ochelarii cand lucreaza la calculator cu unii pentru vedere aproape sau la distanta intermediara. Trebuie sa faceti incercari cu monitorul plasat aproape (la o distanta de 50 cm) si foarte inclinat spre spate pana la varianta monitor departe (la 90 cm) si vertical. Gasiti varianta care va convine cel mai bine. Nu uitati ca in monitor trebuie sa priviti cu gatul drept si totdeauna trebuie sa puteti privi in incapere peste monitor.

 

1.2. Lentile monofocale pentru calculator

 

Au aceeasi dioptrie pe toata suprafata, aleasa pentru a vedea bine la monitor, in mod uzual pentru presbiopie si hipermetropie. Se folosesc cel mai des pentru cei care folosesc predominant calculatorul si nu sunt nevoiti adesea sa citeasca de pe foi aflate pe masa si nu au nevoie nici de ochelari pentru distanta. Ei faciliteaza vederea clara la monitor, in oricare directie ar privi utilizatorul si fara sa fie nevoit sa faca miscari frecvente ale capului. Totusi, privind la distanta dincolo de monitor, vederea nu e clara si este nevoie ca ochelarii sa fie indepartati sau chiar inlocuiti cu cei de distanta, pentru miopi.

Setati-va marimea fonturilor pe monitor la 3 mm si faceti incercari cu monitorul aproape (la 50 cm) si, progresiv, sa ajungeti la 100 cm, inclinandu-l corespunzator, in asa fel incat sa priviti perpendicular, dar cu capul cat mai drept. Observati in care pozitie vedeti cel mai bine caracterele. In mod normal, ar trebui sa fie la 60-80 cm. Daca vedeti bine la 50 cm, este posibil ca ochelarii sa fie prea puternici si veti avea probleme cu tensiunea in muschii oculari. Daca va simtiti bine cu monitorul la 100 cm, va fi mai relaxant pentru ochi, dar va trebui totusi sa mariti caracterele la 5 cm, ceea ce nu este totdeauna posibil. Trebuie sa puteti privi cu usurinta peste monitor.

 

1.3. Lentile monofocale pentru vederea aproape

 

Au aceeasi dioptrie pe toata suprafata, prevazuta pentru vederea in imediata apropiere a ochilor (citit), in special pentru presbiopie la varste mai inaintate sau hipermetropie. Lentilele ofera vedere buna pentru citirea textelor, avand un camp vizual larg si necesitand minore miscari ale capului. Pentru a vedea la distanta, trebuie schimbati ochelarii sau purtati ochelelari cu jumatate de rama (cei care se poarta pe varful nasului si peste care se poate privi cu usurinta). E posibil ca presbiopii sa aiba nevoie de lentile speciale pentru calculator sau trei perechi diferite de ochelari pentru cele trei zone diferite de vedere.

 

Cu aceste lentile va fi foarte greu sa lucrati la calculator pentru ca ele sunt facute sa vedeti bine la aproximativ 40 cm, distanta normala de citit, iar pentru privirea la monitor veti sta intr-o pozitie foarte nerecomandata.  Singura varianta in acest caz este sa purtati ochelari care nu au rama in partea superioara, cei peste care puteti privi cu usurinta si sa respectati indicatiile de pozitionare a monitorului pentru cei care nu poarta ochelari.

 

 2. Lentilele multifocale

 

Sunt lentile care au mai multe dioptrii pe suprafata, folosind astfel la vederea clara la distante diferite cu aceeasi pereche de ochelari.

 

 2.1. Lentile bifocale

 

Au doua zone distincte, cu demarcatie vizibila, cu dioptrii diferite, pe suprafata lentilei.

 

2.1.1. Lentile bifocale de uz general

 

Au in partea de sus a lentilei dioptrii pentru vederea departe (pentru presbiopi sau hipermetropi). In partea de jos este inserata o pastila cu dioptrii pentru vederea aproape. Ele permit astfel vedere buna atat la distanta, cat si la citit, doar ca zona pentru citit este limitata si necesita miscari ale capului pentru a privi prin zona corecta a lentilei. Se poate sa nu fie eficienti pentru a vedea bine la monitor in caz de presbiopie avansata.Pozitia corecta a monitorului va fi stabilita astfel incat capul si gatul sa fie relaxate, iar privirea prin partea de sus (de vedere departe) a lentilei sa se indrepte spre prima treime a monitorului. Pozitionati monitorul la distante variabile intre 50 cm si 100 cm, cu marimea caracterelor setata la 3mm si gasiti varianta cea mai buna pentru dumneavoastra. Daca vedeti bine la 50 cm, este posibil ca ochelarii sa fie prea puternici si veti avea probleme cu tensiunea in muschii oculari. Daca va simtiti bine cu monitorul la 100 cm, va fi mai relaxant pentru ochi, dar va trebui totusi sa mariti caracterele la 5 mm, ceea ce nu este totdeauna posibil. Trebuie sa va fie confortabil sa cititi si sa scrieti pe masa, privind prin pastila din partea de jos a lentilelor dvs. bifocale. Trebuie sa puteti privi cu usurinta peste monitor.

 

2.1.2. Lentile bifocale pentru calculator

 

Sunt asemanatoare cu cele pentru uz general, doar ca in partea de sus au dioptriile necesare pentru vederea clara la monitor. Nu se poate vedea insa la distanta, dincolo de monitor, caz in care ori se inlatura ochelarii ori sunt necesari ochelari pentru distanta.

 

Pentru a stabili aranjamentul corect, stabilim mai intai pozitia confortabila pentru cap si gat, iar privirea relaxata prin partea de sus (de vedere departe) a lentilei sa se indrepte spre prima treime a monitorului. Monitorul trebuie plasat succesiv la distante intre 50 cm si 100 cm (cu caracterele setate la marime de 3 mm) si stabilita varianta cea mai placuta pentru dumneavoastra. Lentilele sunt concepute sa vedeti bine la 60-80 cm. Daca vedeti bine la 50 cm, este posibil ca ochelarii sa fie prea puternici si veti avea probleme cu tensiunea in muschii oculari. Daca va simtiti bine cu monitorul la 100 cm, va fi mai relaxant pentru ochi, dar va trebui totusi sa mariti caracterele la 5 cm, ceea ce nu este totdeauna posibil. Trebuie sa puteti privi cu usurinta peste monitor. Evident, este obligatoriu sa puteti vedea bine documentele de pe masa prin pastila din partea de jos a lentilelor bifocale, fara disconfort.

 

2.2. Lentile trifocale

 

Au pe marea parte a lentilei dioptrii pentru vederea departe, dar in partea intermediara dioptrii pentru vederea la calculator si, in partea de jos, dioptrii pentru citit. Astfel se poate vedea bine la toate trei distantele, dar campul vizual este restrans pentru calculator si citit, cu trecere neta intre zone, ceea ce poate fi inconfortabil la lucru indelungat.

Pozitia monitorului se stabileste similar cu cazurile de lentile bifocale, tinand cont sa vedeti confortabil prin toate cele trei zone distincte de vedere.

 

2.3. Lentile progresive

 

Sunt lentile care au mai multe dioptrii pe suprafata lentilei, utilizatorul putand vedea bine la diferite distante, iar trecerea intre diverse zone se face progresiv.

 

2.3.1. Lentile progresive de uz general

 

Sunt prevazute cu dioptrii care corecteaza presbiopia si care se modifica gradual din partea de jos a lentilei catre partea de sus astfel incat se poate vedea clar atat la citit si pana la distanta, cu aceeasi pereche de ochelari. Totusi, vederea e clara in zona centrala a lentilelor, iar in laterale sunt zone cu aberatii, prin care nu se poate vedea clar. Din cauza acestor zone, sunt necesare miscari ale capului pentru a privi in anumite directii. Sunt foarte utili pentru cei care au nevoie in mod repetat sa studieze documente pe masa, sa vada la calculator si sa privesca in jur, in incapere.

 

Monitorul trebuie plasat in asa fel incat, cu capul si gatul relaxate, privirea sa treaca prin partea centrala a lentilei (zona de vedere intermediara) catre treimea superioara a monitorului. Incercati cu monitorul la 50 cm de ochii dvs. si, succesiv, pana la 100 cm si gasiti pozitia convenabila in care vedeti clar caracterele de 3 mm. Cu cat este mai aproape, cu atat monitorul trebuie inclinat spre spate. Daca gasiti pozitia buna la 50 cm, ochelarii dvs. sunt prea puternici si nu veti lucra confortabil. Daca va convine pozitia monitorului la 100 cm, atunci va trebui sa mariti caracterele la 5mm. Verificati mereu ca pozitia gatului sa fie dreapta, nici cu capul prea dat spre spate, nici prea aplecat in fata. Daca nu puteti inclina mult monitorul, luati in calcul achizitionarea unui dispozitiv special care va va ajuta sa faceti acest lucru.

 

 2.3.2. Lentile progresive pentru calculator

 

Au dioptrii pentru a corecta presbiopia (la citit) care se modifica gradual pana la dioptriile necesare pentru vederea la calculator si la cativa metri departare, avand astfel zone de vedere clara mai largi decat lentilele progresive de uz general. Sunt astfel evitate miscarile nefiresti ale capului. Dezavantajul ar fi ca nu ajuta la vederea departe si, daca este nevoie de corectie pentru distanta, o alta pereche de ochelari  este indicata. Sunt destinate celor care lucreaza mult la birou, fara sa fie nevoiti des sa privesca in restul incaperii. Acestia sunt ochelari pentru lucru la calculator.

In cazul acestor ochelari, pozitionati monitorul astfel incat sa priviti confortabil, cu capul relaxat, prin zona mediana a lentilei, catre prima treime a monitorului. Faceti aceleasi incercari ca in cazul celorlati ochelari, gasind pozitia buna a monitorului intre 50 cm si 100 cm distanta de ochii dvs. (setati caractere de 3mm) si luand aceleasi masuri daca va hotarati asupra uneia din valorile extreme.

 

Speram ca articolul nostru a fost util, atat in a lamuri cum trebuie aranjat spatiul de lucru, in prima parte, cat si ce lentile pot fi folosite, ce fel de ochelari pentru lucru la calculator putem avea, care sunt principalele lor caracteristici si cum ne ajuta efectiv in munca noastra la calculator, in partea a doua.

Pentru mai multe despre lentile, despre caracteristici, preturi pentru fiecare categorie sau poate pentru viitorii dumneavoastra ochelari pentru lucru la calculator, puteti arunca o privire pe ochelari.com. Sa aruncati o privire nu costa nimic, dar credem ca e util si va va ajuta sa gasiti lentilele potrivite la cel mai bun pret.

optiadmin

Sorin este optician, dar si inginer. Pasionat de ce se intampla in lumea ramelor, lentilelor. Este fondatorul lui OptiPro.ro si Ochelari.com

No Comments

Leave a Comment