Cum ne aranjam spatiul de lucru la birou? Dar cand avem nevoie de ochelari pentru lucru la calculator? partea I-a

ochelari pentru lucru la calculator

Cum ne aranjam spatiul de lucru la birou? Dar cand avem nevoie de ochelari pentru lucru la calculator? partea I-a

Pozitia la calculator –  o problema deloc de neglijat. Mai ales daca purtam ochelari.

 

Din motive evidente, trebuie sa ne asiguram ca pozitia biroului, dimensiunile lui si ale scaunului, pozitia corpului, modul de a privi spre foaia pe care scriem sau spre monitor, directia din care vine lumina, toate aceste elemente sunt exact asa cum trebuie. Pe de o parte ne protejam sanatatea pe termen lung si, pe de alta, ne asiguram ca avem toate conditiile pentru a lucra confortabil si cu spor.

Problema se complica daca avem nevoie de ochelari pentru lucru la calculator, atunci biroul trebuie aranjat cu si mai mare grija.

 

Scaunul

 

Scaunul trebuie sa fie pe cat posibil ajustabil din toate punctele de vedere: inaltime, inclinarea spatarului, inaltimea bratelor, etc. Cand stati asezat, cu spatele drept, trebuie sa simtiti spatarul lipit de spate, atunci stati in pozitia corecta. Picioarele trebuie sa se sprijine pe podea cu calcaiele pozitionate sub genunchi, circulatia sangelui este astfel corespunzatoare. Unghiul la genunchi trebuie sa fie de 90° sau ceva mai mult. Sezutul scaunului nu trebuie sa va impinga in zona genunchiului pentru ca va tine muschii tensionati. Suporturile pentru brate trebuie sa fie astfel potrivite incat mainile sa se sprijine liber, fara a ridica umerii. E bine ca spatarul scaunului sa fie ajustabil ca sa va puteti potrivi oricand pozitia, sa va puteti lasa pe spate confortabil si in siguranta, dar nici sa va impinga inapoi cand va relaxati. Acest lucru este foarte important pentru ca o pozitie dinamica la birou va ajuta sa evitati presiunile necorespunzatoare in discurile intervertebrale. Trebuie sa puteti sa va schimbati din cand in cand pozitia pe scaun si, evident, sa va ridicati frecvent si sa faceti cativa pasi.  Miscarea va relaxa muschii si va relua circulatia normala a sangelui.

 

Masa

 

Inaltimea mesei trebuie stabilita printr-o serie de masuratori, astfel incat sa ne asigure cele mai bune conditii de lucru. Aceasta trebuie sa fie egala cu distanta de la podea la partea de jos a bratului dumneavoastra asezat in pozitia relaxata, corecta, fara a ridica umerii, cu bratul paralel cu pulpele. Pentru ca aceasta inaltime este specifica fiecarei persoane, este indicata o masa cu inaltime reglabila. Daca nu este posibil si veti fi nevoiti sa ridicati mult scaunul, folositi un suport pe care sa puteti aseza confortabil talpile si incercati sa respectati celelalte reguli.

 

Tastatura

 

Tastatura trebuie asezata central, in fata dumneavoastra, fara piciorusele ei din spate ridicate daca nu aveti nevoie sa priviti la taste atunci cand scrieti. In acest fel incheietura mainii sta relaxata, fara tensiuni musculare. Bratele trebuie sa se poata aseza confortabil pe masa sau pe bratele scaunului. Gasiti mausului pozitia corecta ca sa nu genereze tensiuni in incheietura mainii, in brat sau in umar. O pernuta speciala pentru articulatia mainii poate fi utila.

 

Lumina

 

Modul in care este luminata camera si lumina ecranului monitorului trebuie ajustate in asa fel incat sa fie confortabile. Lumina suficienta activeaza si da energie.

Aranjati spatiul de lucru in asa fel incat sa nu aveti reflexii suparatoare in ecranul monitorului. Veti obtine asta asezand monitorul ca lumina sa vina din laterala mesei. Daca aveti de scris pe foile de pe birou, favorizati zona acestora, pentru ca acolo aveti nevoie de mai multa lumina decat la calculator. Iar pentru scrisul de mana e bine ca lumina sa vina din partea stanga daca sunteti dreptaci.

Vederea

 

Tinerii, fie ca sunt purtatori de ochelari sau nu, au capacitatea de a vedea bine si de a se simti bine in majoritatea situatiilor. Totusi, lucrand mult la calculator, pozitia incorecta a monitorului poate conduce la neplaceri legate de dureri musculare sau ale oaselor si/sau oboseala a ochilor.

Cand vine vorba de cei mai in varsta, ei deja au dificultati la vederea aproape (presbiopie) si au nevoie de ochelari pentru lucru la calculator pentru a corecta aceasta problema. Monitorul trebuie asezat in directa legatura cu tipul de lentila folosit pentru corectarea vederii. Este indicat un monitor cu inclinare reglabila ca sa puteti incerca multe combinatii.

 

Cateva sfaturi generale:

 

  • alegeti pozitia monitorului astfel incat gatul sa fie vertical si capul sa stea confortabil, nici prea pe spate, nici inclinat in fata
  • privirea trebuie sa cada perpendicular pe monitor, la nevoie inclinati monitorul spre spate
  • totdeauna trebuie sa puteti privi peste monitor in restul incaperii
  • setati marimea caracterelor la 3 mm si incercati sa mutati monitorul la distante diferite, intre 50 cm si 100 cm de ochii dumneavoastra, si stabiliti locul in care va simtiti cel mai confortabil. Cu cat e monitorul mai aproape, cu atat trebuie inclinat mai spre spate
  • daca se dovedeste ca pozitia aleasa a monitorului este sub 50 cm, inseamna ca ochelarii dumneavoastra sunt prea puternici si trebuie sa reveniti la optician sau optometrist
  • daca monitorul trebuie pozitionat mai departe de 100 cm, atunci va trebui sa mariti caracterele la 5mm, ceea ce e adeseori greu de realizat.
  • daca nu vedeti bine nici in afara acestui interval (50-100 mm) inseamna ca lentilele nu sunt alese corect si aveti nevoie de o noua verificare a vederii.
  • daca lucrati la un laptop, asezati-l pe masa incarcand sa respectati toate aceste reguli, desi probabil va fi mai dificil cand vine vorba de distanta de la ochi la ecran. Va trebui sa aveti ochelari pentru lucru la calculator atent alesi pentru acest scop.

 

Acum am stabilit in linii mari cum trebuie sa fie aranjate lucrurile ca sa lucram corect asezati, pentru a ne face activitatile la birou placute, confortabile si fara efecte negative pe termen scurt si lung asupra sanatatii.

In partea a doua a articolului, vom vedea ce e de facut daca avem ochelari pentru lucru la calculator, vom analiza tipurile de lentile de care ne putem folosi  si cum trebuie sa pozitionam monitorul in functie de fiecare tip de lentila.

optiadmin

Sorin este optician, dar si inginer. Pasionat de ce se intampla in lumea ramelor, lentilelor. Este fondatorul lui OptiPro.ro si Ochelari.com

No Comments

Leave a Comment