Eu o sa-mi cumpar intotdeauna lentile fotocromatice sau heliomate

heliomate1

Eu o sa-mi cumpar intotdeauna lentile fotocromatice sau heliomate

Despre lentile fotocromatice (lentile heliomate)

Dintotdeauna mi s-au parut cele mai cool lentile posibile. Mi se parea ca sunt perfectiunea intruchipata – asta acum vreo 20 de ani …

Sunt lentilele 2 in 1 – de soare (nu inlocuiesc 100%, dar suficient pentru mine) si de vedere in acelasi timp. Adica atunci cand esti afara si e lumina, lentilele se coloreaza in functie de intensitatea luminii UV, iar cand intri undeva lentila devine treptat incolora. Asta se intampla la lentilele fotocromatice datorita modului de transmitere diferit al luminii in functie de razele UV. Si fiindca materialul fotocromatic este captiv in lentila, procesul este reversibil.

Heliomatele (asa le ziceam pe vremea aia, dar termenul corect este “lentile fotocromatice”) mele erau din sticla si cred ca se inchideau pana la vreo 50% in multe minute, dar tot erau smechere. Acum, in zilele noastre,  performante bune inseamna ca se inchid la 12 % pana in 15 sec  si isi pierd culoarea pana la 70% pana in 5 min (vedeti imediat ce inseamna asta …).

Multe s-au schimbat de atunci, dar mie imi plac si astazi. Acum sunt lentile atat din sticla – din ce in ce mai rar folosite – cat si din plastic (tehnologiile sunt diferite). Eu mi-as cumpara numai astfel de lentile, fiindca sunt mai comod din fire, si nu vreau sa am separat o pereche de ochelari de soare. Asta cu toate ca ele se mai se intuneca si cand nu e soare afara (reactioneaza la razele UV) ori cand intri undeva devin complet incolore doar dupa mai multe minute.

Hai sa vedem o clasificare a lentilelor fotocromatice:

Un criteriu de clasificare este transmisia sau absorbtia luminii (e valabil si la lentilele colorate, si, pe intelesul tuturor, ne arata cata lumina permite lentila sa treaca). Absorbtia relativa a unei lentile este indicata fie ca transmisie in procente, fie ca absorbtie in procente – 15% absorbtie este acelasi lucru cu 85% transmisie. Lentilele se marcheaza dupa transmisia lentilei in categorii de la 0 la 4.

O lentila cu transmisie 11%-85% face parte din categoria 3 in starea activata (afara) si din categoria 0 in stare neactivata (inauntru).

Lucruri de care trebuie sa tii cont cand e vorba de lentile fotocromatice:

  • Lentilele fotocromatice functioneaza pe baza de raze UV (e deja obsesiv, nu?). Daca nu avem raze UV, nu se intuneca. Ele nu inlocuiesc 100% ochelarii de soare fiindca, spre exemplu (vezi si mai jos referitor la zilele calduroase), in interiorul unei masini, pentru ca exista un filtru UV in parbriz, lentilele fotocromatice nu se coloreaza la fel de intens. Dar, fiindca tehnologia a avansat, exista unele lentile care se coloreaza si in masina, prin introducerea unui filtru intermediar suplimentar.
  • Temperatura (atat pentru sticla cat si pentru plastic). Cand este cald afara, lentilele se decoloreaza (procesul se numeste si “decolorare termica”). De aceea vom observa ca, in zilele geroase, lentilele se coloreaza mai repede si mai intens ca in zilele calduroase. Asta inseamna ca vor functiona mai bine ca ochelari de soare iarna in comparatie cu  vara. Si ne amintim iar de o maxima celebra la noi care zice ca “iarna nu-i ca …”
  • Expunerea anterioara (memoria sticlei – valabil doar pentru lentilele din sticla). Lentilele fotocromatice din sticla raspund la lumina in functie de cantitatea de expunere acumulata pana in acel moment. Ele vor ajunge la maximul de colorare si viteza numai dupa un timp. Mai clar, pe masura ce sunt folosite mai des, ele se si inchid/deschid mai repede. Din cauza asta, avem o mare problema daca va trebui sa inlocuim o lentila – fiindca cea noua va raspunde mai greu in intensitate si timp de colorare fata de cea veche (care se va colora mai repede si mai intens).
  • Grosimea lentilei (pentru sticla). Daca transmisia la lentilele de plastic nu este afectata de grosime, altfel sta treaba cu cele din sticla. Spre exemplu, o lentila din sticla PhotoGrey groasa de 2 mm se va intuneca pana la 22% transmisie, mai mult decat una de 4 mm care se va intuneca pana la 11%.
  • Intensitatea luminii (atat pentru sticla cat si pentru plastic). Transmisia luminii la lentilele fotocromatice este influentata in principal de razele UV si lumina vizibila. Totusi, pentru revenirea la starea initiala, lentila se expune la lumina rosie sau radiatii infrarosii, proces care se numeste “albire optica”.

Exista mai multe tehnologii de realizare a lentilelor fotocromatice. Putem enumera imbibarea la suprafata (lentilele Transitions sunt confectionate cu aceasta tehnologie), tehnologia “in masa” – adica amestecarea culorilor in materialul lichid al lentilelor inainte de formare (lentilele SunSensors si ColorMatic) sau tehnologia Multi-matrice specifica lentilelor Insta-Shades. Pot fi aplicate si ca tratament, asa cum este cazul lentilelor Sensity de la Hoya

Lentilele fotocromatice din plastic isi pierd proprietatile in timp. Durata lor de viata depinde de perioada in care au fost expuse radiatiilor UV. Dar pentru vreo 5 ani nu ar trebui sa va faceti griji in privinta lor.

Producatorii spun ca lentilele fotocromatice se adreseaza tuturor purtatorilor de ochelari, indiferent de varsta. Trebuie sa stiti, insa, ca sunt si medici care nu sustin purtarea acestor lentile de catre copii.

Lentilele fotocromatice pot fi confectionate din orice material si orice indice de refractie (CR-39, policarbonat, Trivex, indice mare de refractie ca 1.67, 1.7 …)

Lentilele fotocromatice pot fi polarizante.

Lentilele fotocromatice absorb foarte bine razele UV. Unele pot ajunge (nu toate) chiar sa absoarba 100% razele UVB si UVA atat in stare activata ca si in stare neactivata.

Lentilele fotocromatice pot suferi tratamente anti-reflex si pot fi comandate in diferite culori. Cele mai obisnuite culori sunt gri, maro si verde.

Buuun, am ajuns la intrebarea: eu ce lentile sa imi cumpar, daca m-am hotarat ca imi plac lentilele fotocromatice?

Cand evaluati o lentila fotocromatica (pe langa brand, culoare, index, etc), va intereseaza cat de repede si cat de mult se intuneca atunci cand iesiti afara (adica va doriti ca timpul si procentul de transmisie al luminii sa fie cat mai mici), dar si cat de repede si cat de mult isi pierde culoarea cand intrati undeva (adica va doriti ca timpul sa fie mic si procentul de transmisie al luminii sa fie mare) – deci primul procent sa fie mic iar al doilea mare ex: 5%-95%

Daca pierdeti mult timp la volan, va doriti sa se coloreze si sa fie si polarizante – incercati Transition Drivewear – lentilele astea sunt puse si pe unele casti de moto sau bike, precum si pe unii ochelari de schi, dar sa aveti grija sa folositi ochelarii doar pe timp de zi.

Pentru condusul atat pe timp de zi , dar si pe timp de noapte exista solutia lentilelor Transitions XTRActive , care se inchid si in masina (clasa2 – in jur de 50% la 27 grade).

De remarcat faptul ca ambele tipuri de lentile nu sunt perfect clare inauntru, ci au o culoare care depinde de tipul respectiv.

Daca e vorba de brand, exista unul pe care il fac aproape toti producatorii de lentile sub licenta si e vorba de Transitions (in diverse generatii – acum sunt la a VII-a).

Dar sunt si  branduri ale altor producatori:  PhotoFusion  de la Zeiss, Insta-Shades de la Kodak, ColorMatic de la Rodenstock, Sensity de la Hoya.

Fiecare producator ofera nenumarate combinatii de alte tratamente si materiale.

PhotoGray sau PhotoBrown – cele mai ieftine si care au transmisia in general intre 11%- 65% – dar atentie fiindca PhotoFusion de la Zeiss reprezinta varianta de top si ca performante si ca pret (11%-92% transmisie)

Sunsensors – medii ca pret cu transmisii intre 15% – 80%

Transitions  (XTRA, XTRActive …) – top  – cu timpi de reactie foarte buni si cu transmisii intre 5%-95% – vin si cu preturi pe masura …

Eu, daca am bani, imi cumpar Transitions de la un producator care imi place.

Pe toate lentilele si preturile lor (bune) le puteti vedea pe ochelari.com. Dar nu ne credeti pe cuvant, verificati preturile.

La noi pe site puteti alege lentile de aici (alegeti tipul de lentila de la producatorul dorit si apoi adaugati optiunileprintre care si  tratamentul fotocromatic  dorit…)

Deocamdata atat. Imi pare rau daca am pus prea multe detalii tehnice. Stiu ca pe multi ii enerveaza asta. Pe cei dornici de multe amanunte, ii astept oricand la o discutie …

Si daca v-a placut postul, va rog sa dati un share sa-l poata citi si altii…

optiadmin

Sorin este optician, dar si inginer. Pasionat de ce se intampla in lumea ramelor, lentilelor. Este fondatorul lui OptiPro.ro si Ochelari.com

No Comments

Leave a Comment