Lentile progresive de interior, o soluție bună pentru presibiopi

doamna poarta lentile progresive de interior la birou

Lentile progresive de interior, o soluție bună pentru presibiopi

In acest articol trebuie să fie vorba despre cei care, trecând de 40 de ani, au început să întâmpine probleme la citit, presbiopii. Aceasta se întamplă pentru că, datorită vârstei, ochiul nu mai reușește să focalizeze bine, este un proces normal care face parte din viețile noastre.

Dacă suntem deja purtători de ochelari pentru a vedea bine la distanță, suntem obișnuiti să vizităm periodic oftalmologul. Dacă nu, vom face prima vizită la acesta, în orice caz vom avea pe rețetă și dioptrii pentru vederea aproape, pentru citit.

O primă soluție, folosită de cei mai mulți și foarte la îndemână este să ne facem ochelari cu lentile monofocale pentru citit. Simplu, fără costuri mari. Pentru o vreme vom avea ochelarii pentru citit acolo unde ne ocupăm cu așa ceva: la birou, în colțul nostru de lectură. Pentru a vedea departe, îi îndepărtăm sau privim peste ei sau punem ochelarii de distanță, dacă avem unii.

Cu timpul, însă, vom simți nevoia să avem ochelari de citit puși în mai multe locuri la îndemână sau să purtăm o pereche cumva permanent cu noi. Dioptriile de citit cresc cu anii, citim din ce în ce mai greu fără ochelari  și devine tot mai enervant să căutăm ochelarii sau să îi înocuim pe cei de citit cu cei de distanță dacă suntem în situația să avem nevoie de aceste două perechi. Acest permanent schimb de ochelari este dificil pentru cei care au activități care presupun mutarea frecventă a privirii de aproape către depărtare și invers. Pentru cei care lucrează la birou, începe să se contureze și un alt pericol, cel al posturii incorecte, pentru că vor avea tendința să se apropie mult de monitor ca sa vadă bine prin ochelarii de citit.

Atunci vine momentul analizării unor alte soluții mai confortabile.

Ce variante avem la dispoziție?

O soluție bună sunt lentilele bifocale, cu avantajul că purtăm permanent la ochi atât dioptrii pentru citit, cât și dioptrii pentru vederea la distanță (sau fără dioptrii dacă nu avem nevoie). Prețul lor poate fi chiar asemănator cu cel al lentilelor monofocale. Dezavantajul e ca nu vedem bine și la distanță intermediară.

Niște ochelari cu lentile progresive de uz general vor aduce o mare ușurare în viața presbiopilor, chiar dacă sunt ceva mai costisitoare. Cu ei permanent la ochi, aceștia vor putea vedea bine și la citit, și la distanță, și la monitorul calculatorului. Si asta fără să mai fie nevoiți să aibă mai multe perechi de ochelari. Vor putea să aibă și lentile fotocromatice, deci ochelarii de vedere să se transforme în ochelari de soare cand e cazul. Aceste avantaje vin și cu oarecare constrângeri. Principiul lentilelor progresive este că au pe suprafața lor atât dioptriile pentru citit în partea inferioară, cât și cele pentru distanță în partea superioară, iar trecerea de la unele la altele se face lent, invizibil, printr-un canal de progresie pe unde se poate vedea la calculator. Inerent, în lateralele lentilelor sunt zone prin care nu se mai vede la fel de bine. Toate acestea îl vor obliga pe purtător să învețe pe unde să privească ca sa obțină vedere clară într-o anume direcție, iar mutarea  foarte bruscă a privirii dintr-o zonă în alta poate produce amețeli, mai ales pentru începători.

Această soluție funcționează perfect pentru cei care au activități variate, în care au nevoie să vadă la toate distanțele alternativ. E bună și pentru cei care lucrează la birou, câtă vreme nu au o diferență mare între dioptriile pentru citit și cele pentru departe (adiția) și cât privitul la zona intermediară (monitor) nu e foarte frecvent, pentru că aceea este cea mai îngustă zonă de vedere clară. In anume condiții, lentilele progresive de uz general folosite la birou pot conduce și ele la poziții greșite și, în timp, la efecte neplăcute.

lentile progresive de interior- pozitii la birou

O variantă mai specializată și, prin urmare, mai bună pentru ce a fost gândită sunt lentilele degresive (regresive) care fac să vedem bine la citit și la distanța intermediară (la monitor). Citiți mai multe aici.

A doua astfel de variantă dedicată unor anume activități sunt lentilele progresive de interior, bune pentru cei care au nevoie să citească și să vadă bine la 1, 2, 4 m  în jur, în încăpere. Datorită faptului că zona de vedere clară la distanță nu a mai fost luată în considerare, rămâne astfel loc mai mare pe lentilă pentru cele două zone vizate, plus că diferența între dioptrii e mai mică și astfel zonele cu distorsiuni sunt mai mici.

Lentile progresive de interior-schema

Prețurile lentilelor progresive de interior variază foarte mult, ca ale tuturor lentilelor progresive, de altfel. Asta pentru că sunt foarte mulți factori implicați. Dincolo de producător, contează care din designurile gândite de acesta va fi ales, materialul lentilei, setul de tratamente, dar prețurile depind și de factori personali ai beneficiarului: adiția (diferența între dioptrii), gradul de personalizare pe care îl necesită. Deci putem avea lentile progresive de interior de 300 de lei, dar și de 2000 de lei, fără să însemne că prețul mare aduce neapărat calitate. Fără îndoială că prețul variază foarte mult și de la un magazine la altul, de multe ori poate fi chiar foarte diferit pentru exact acelasi lucru. Deci este foarte important să cercetăm oarecum și acest aspect, nu vrem să plătim în plus.

In mod evident, ar trebui să găsim un magazin online cu prețuri bune, dar unde să putem jongla cu acești factori ca să vedem noi, cu ochii noștri cam cât ne costă lentilele, ce putem alege, la ce putem renunța ca să ne încadrăm în buget.

Cum alegem lentile progresive de interior?

La ochelari.com, unul dintre cele mai bune magazine online de ochelari, am găsit un modul prietenos în care să ne configurăm singuri, pas cu pas, lentilele. Toate tipurile de lentile se aleg cam la fel, dar acum vom vedea cum alegem lentilele progresive de interior.

După cum spuneam, fiecare producător are câteva modele (designuri) predefinite din care să alegem în funcție de nevoile noastre: Essilor are Varilux Digitime cu variante Near, Mid, Room, producătorul Rhein Vision are lentilele Innovator cu variante Computer (1,3 m), Desktop (2m), Office (4m), Home (6m).  Zeiss Officelens Room /Near/Book, Hoya WORKSTYLE V+.are 3 variante de design (Space 4m, Screen 2m, Close 1m). Deci, odată ales producătorul, fără însă să uităm să analizăm și plajele de prețuri pentru fiecare, o să trebuiască să alegem dintre modelele propuse de acesta pe exact acela care se potriveste cel mai bine cu ce avem noi nevoie. De precizat este că nu sunt variații de preț în funcție de distanța în încăpere pe care o alegem, pentru același producător.

In rest, totul se desfășoară ca și la alt tip de lentile, având la îndemână toate explicațiile necesare:

–          Alegem indicele de refracție al materialului lentilei, în funcție de care lentila e mai groasă sau mai subțire. Cu cât indicele de refracție e mai mare, lentila e mai subțire, dar prețul crește pe măsură. Este un aspect important, mai ales atunci când dioptriile sunt mari, un indice de refracție mare ar putea face ca lentila să fie mai ușoară și mai estetică.

–          Alegem setul de tratamente preferat dintre cele propuse de producător. Găsiți acolo toate detalieri pentru fiecare în parte și, în funcție de nevoile dumneavoastră și de costul pe care veți vedea că îl adaugă, veți selecta unul dintre ele.

 

Așa am configurat perechea noastră de lentile progresive de interior. Trebuie totuși spus că, oricând vom avea nevoie de un sfat, o îndrumare putem contacta specialiștii magazinului care sunt acolo să ne ajute, pe chat sau telefonic. 

De reținut este că lentilele progresive de interior vor fi foarte utile pentru lucrul în încăpere, la citit și câtiva metri în jur. Nu vom vedea cu ei la distanță și nu trebuie folosiți în alte condiții decât cele pentru care au fost gândiți. Dacă aveți nevoie de lentile pentru a vedea la depărtare, veți avea nevoie de o pereche de ochelari separată. Sau puteți folosi o pereche de ochelari cu lentile progresive de uz general pentru restul timpului.

După cum vedem, avem o mulțime de variante de lentile sau combinații de soluții pentru toate problemele purtătorului de ochelari presbiop. In funcție de obiceiurile noastre, de activitațile pe care le desfășurăm, putem găsi lentile care sa ne ajute să vedem bine și să ne ușureze considerabil viața.

E adevărat că, fiind vorba despre tehnologii noi, performante, lentilele progresive nu sunt foarte ieftine, dar am văzut că nu trebuie să fie cele mai scumpe, ci cele foarte bine alese pentru fiecare dintre noi. Si asta nu înseamnă nici că nu putem încerca să găsim un magazin de ochelari cu prețuri foarte bune, cu oferte speciale pe bune unde să putem să alegem lentile potrivite cu noi și cu bugetul nostru.

optiadmin

Sorin este optician, dar si inginer. Pasionat de ce se intampla in lumea ramelor, lentilelor. Este fondatorul lui OptiPro.ro si Ochelari.com

No Comments

Leave a Comment