Bine de stiut: cateva dezavantaje ale lentilelor progresive.

dezavantaje ale lentilelor progresive

Bine de stiut: cateva dezavantaje ale lentilelor progresive.

Lentilele progresive sunt minunate pentru ca, purtandu-le, puteti vedea cu aceeasi pereche de ochelari si la distanta, si intermediar, si la citit. Dar trebuie stiut care sunt cateva dezavantaje ale lentilelor progresive:

 

 

1. Pentru ca sunt niste lentile foarte personalizate (vezi articolul nostru “Pe scurt despre lentilele progresive”) e putin probabil sa puteti proba lentilele pe care le veti purta. Totusi, unii producatori va ofera diverse variante de rambursare partiala in cazul in care nu va veti obisnui cu nici un chip.  Acest aspect este de obicei enumerat printre principalele dezavantaje ale lentilelor progresive. De spus totusi ca exista niste aplicatii de simulare pe ipad, VR, dar cunoscatorii care le-au incercat nu au fost foarte multumiti.

 

2.Trebuie sa va asigurati ca v-ati comandat lentilele progresive la opticianul cu suficienta experienta si constiinciozitate in a va gasi varianta corecta de lentile, in urma discutiei complexe pe care ati facut-o impreuna. Altfel, experienta dumneavoastra va fi mai putin placuta, poate chiar complet dezamagitoare, chiar daca vi s-a recomandat vreo varianta premium de lentile progresive. Cand ati obtinut lentilele cele mai potrivite cu dvs, atunci veti avea cea mai mare zona de vedere clara posibila si, prin urmare, cele mai mici zone cu aberatii.

 

3. La miscari bruste ale privirii dintr-un punct in altul, mai ales pe lateralele lentilei, veti privi prin zonele unde vederea nu e atat de clara pe cat v-ati dori. De exemplu, la condus, cand priviti rapid in locuri diferite.

 

4. In unele cazuri, puteti avea senzatia ca liniile drepte par curbe, datorita lentilei care trebuie sa faca trecerea de la dioptrii pentru vederea departe, la dioptrii pentru vederea aproape. Aceasta senzatie dispare dupa cateva zile de folosire constanta a lentilelor progresive, pe masura ce ochii se obisnuiesc cu acestea. La extrem, mai ales cand va deplasati rapid, e posibil chiar sa va pierdeti echilibrul. Daca veti incerca sa vedeti, de exemplu, treptele privind prin zona de vedere aproape, veti rezulta cu o imagine distorsionata si veti cadea daca nu incetiniti sau nu va luati alte repere pe care sa le vedeti prin zona corespunzatoare a lentilei. Daca deja aveti probleme de nesiguranta in mers, vertij, dificultati de pozitionare in spatiu, lentilele progresive nu va sunt recomandate.

 

5. E posibil ca, atunci cand aveti de facut o lectura indelungata, sa va simtiti mai confortabil cu o pereche de ochelari clasici, facuti special pentru citit, pentru ca la acestia veti avea la dispozitie intreaga lentila prin care sa priviti scrisul si nu doar un culoar mai ingust.

 

6. Nu veti putea folosi ochelarii cu lentile progresive chiar in orice pozitie. Daca vreti sa cititi culcat, o idee mai buna va fi sa va puneti ochelarii de citit, acestia au aceleasi dioptrii pe toata suprafata lentilei.

 

7. Se poate ca lentilele progresive sa vi se para greu de folosit daca aveti probleme cu miscarea gatului. Pentru a putea privi la distanta (prin partea superioara a lentilei) si respectiv la citit (prin partea de jos a lentilei) sunt necesare miscari ale capului ce pot fi dificile daca aveti afectiuni cervicale preexistente.

 

8. O sa aveti nevoie de un timp de obisnuire cu lentilele progresive, mai ales cand le purtati prima oara. Acesta va fi mai lung sau mai scurt in functie de aditie, de cat de mari sunt dioptriile pentru citit, de cat de corect v-au fost personalizate, dar si de disponibilitatea dumneavoastra de a va adapta la ceva nou. Daca nu va veti obisnui cu nici un chip cu ele, vanzatorul lentilelor ofera o asa zisa garantie de acomodare. E bine sa lamuriti acest aspect inca de la inceputul discutiei cu acesta.

 

9. Va fi nevoie sa schimbati aceste lentile pe masura ce dioptriile se schimba. Urmatoarele probabil vor avea o vedere periferala si mai restrictiva. Vestea buna e ca procesul incetineste pe masura ce va apropiati de 65 de ani.

 

10. Si da, lentilele progresive sunt scumpe, acesta poate fi unul din principalele dezavantaje ale lentilelor progresive. Este vorba de tehnologie de ultima ora incorporata in aceste lentile (materiale speciale, tehnologii de prelucrare de top, mijloace de masurare super specializate, etc) pentru a le face atat de bune. Este discutabil daca pretul lentilelor progresive e mai mare decat suma preturilor celor doua sau trei perechi de ochelari pe care le inlocuiesc. Preturile pentru o larga paleta de variante de lentile progresive in combinatie cu tratamentele ce pot fi alese gasiti foarte usor pe ochelari.com.

 

11. Sunt cateva constrangeri legate de rama pe care veti monta lentilele progresive. Ca indicatie generala, cu cat sunt mai mari, cu atat va fi zona de vedere clara mai mare. Exista niste dimensiuni (unghiuri, distante, etc) recomandate de producatorul lentilelor progresive si, in discutia cu opticianul, veti afla aceste detalii. Dar, avand in prezent o asa de mare oferta de rame, sigur se va putea gasi rama (aproape) perfecta.

 

Am enumerat cateva dezavantaje pe care consideram bine si corect sa le stiti. Avantajele, insa, sunt cu mult mai multe si mai importante. Va invitam in clubul celor ce poarta lentile progresive si veti sti de ce.

 

fata care stie dezavantaje ale lentileor progresive

optiadmin

Sorin este optician, dar si inginer. Pasionat de ce se intampla in lumea ramelor, lentilelor. Este fondatorul lui OptiPro.ro si Ochelari.com

No Comments

Leave a Comment