Port ochelari de vedere. Cum fac ca să port ochelari de soare?

purtam ochelari de vedere, dar si ochelari de soare

Port ochelari de vedere. Cum fac ca să port ochelari de soare?

De ce trebuie să purtăm ochelari de soare?

Că este foarte important să purtăm ochelari de soare deja n-ar mai trebui să fie o noutate pentru nimeni. Ei ne protejează ochii de razele UV. De fapt, fotoîmbătrânirea este produsă de razele UVA care reprezintă 95% din razele ultraviolete. Restul, razele UVB, sunt și mai puternice și, la expunere îndelungată, provoacă arsurile pielii și boli ale ochilor. Nici stratul de ozon care ne mai proteja pare sa nu mai fie cum era. Prin urmare, este esențial să avem grijă de ochii noștri, măcar cu ce ne stă în putere. Si ne stă la îndemână să purtăm ochelari de soare atunci când avem de stat afară într-o zi însorită vara, dar și iarna (zăpada amplifică puterea razelor de soare). Unii dintre noi mai au și problema că lumina puternică a soarelui chiar îi deranjează și ar vrea să înlăture aceast disconfort. Nu trebuie uitați copiii, ai caror ochi sunt sensibili, iar persoanele în vărstă vor trebui să accepte că ochelarii de soare îi ajută să mențină sănătatea ochilor deja mai mult sau mai puțin afectată și să găsească un mod plăcut și potrivit cu stilul lor pentru a îi adopta .

Si, după ce înțelegem de ce, trebuie să și acționăm. Cum? Avem grijă să purtăm ochelari de soare. Îi folosim pe cei de anii trecuți, ne cumpărăm unii noi, ideea e să ne asigurăm că au protecție la razele UV. Pentru a fi siguri, ar fi indicat să cumpăram din magazine specializate, care știu să aibă grijă de ochii noștri. Poate n-ar fi rău să ne comandăm chiar niște lentile de soare fabricate de unul din producătorii serioși din domeniu și să le montăm pe rama care ne place. Vor costa mai mult decat niște ochelari de soare din supermarket, poate (sau nu) și decât cei cu nume fashion celebru din mall, dar vom ști ce purtăm. Dincolo de aspectele legate de modă, lentilele sunt cele care ne protejează, ele trebuie să fie de calitate.

Dar ce ne facem dacă purtăm permanent ochelari de vedere?

Dacă suntem în această situație, avem o problemă. Cum să facem să și vedem bine, dar și să ne protejăm ochii de razele soarelui? Și nu e vorba doar despre cei care poartă ochelari pentru a vedea la distanță. Cei ce au ajuns pe la 45 de ani încep să aibă nevoie de ochelari de citit și le este greu să vadă pe ecranul telefonului în plină lumină sau să citească pe plajă și simt nevoia unei protecții în aceste momente.

Nicio problemă, avem soluții. Unele mai simple, altele mai costisitoare, dar toate sigur vor folosi pentru a proteja sănătatea ochilor noștri și a ne ajuta să ne simțim bine.

Lentile colorate cu dioptrii

Cea mai simplă soluție pentru purtătorii de lentile de vedere sunt lentilele colorate cu dioptrii. Când ne supără soarele, pur și simplu schimbăm ochelarii. Dar asta presupune să avem două perechi separate de ochelari și să îi mai și avem la îndemână. Practic vom avea ochelari de soare cu dioptrii, iar prețul lor începe de la 150 de lei și crește mai degrabă cu cât caracteristicile lentilei sunt mai speciale decât din cauza faptului că sunt colorate. Pot fi și mult mai costisitoare, dacă sunt și polarizante (adică elimină strălucirile luminii în plan orizontal – cele de pe șosea, de pe suprafața unei ape, de pe zăpadă), dacă au o colorare mai specială (oglindă, de exemplu).

Rame de ochelari clip-on

Putem alege ramele clip-on. Ele sunt niște rame obișnuite pe care montăm lentilele noastre de vedere, dar care au alături și una sau mai multe rame cu lentile de soare. Aceste rame complementare se prind de rama de bază, adăugând lentila cu protecție peste cea cu dioptrii. Prinderea se face cu clips sau, cel mai comod, magnetic. Trebuie spus că majoritatea sunt atât de fine și de ușoare că nici nu se observă că sunt niște rame altfel, 2 în 1. Ramele de ochelari cu clip-on pot fi pentru femei, bărbați sau unisex, au fel de fel de forme și culori. In ceea ce privește pretul ramelor cu clip-on, am găsit cele mai bune prețuri la ochelari.com: între 178 lei și 700 de lei.  Unele variante au chiar patru rame complementare, două cu lentile de soare (normal și mirror), una cu lentile pentru condus și una cu protecție pentru calculator (vedeți un exemplu aici). Ce e foarte interesant este că le putem și proba online, doar încărcăm o poză a noastră și le vom vedea cum ni se potrivesc. Observăm că putem cumpăra acest tip de rame la un preț similar cu al ramelor obișnuite, doar ca va trebui să ne gândim de la început, de când ne facem ochelarii, ca,  în acest fel, să rezolvăm și problema ochelarilor de soare. Si vom avea putea astfel potrivi într-o secundă rama complementară pe ochelarii de vedere și vom avea și protecția și confortul pe care ni le dorim. Aceasta soluție este cea mai bună pentru copii și adolescenți, ai căror ochi trebuie protejați cu și mai multă grijă. Iar ramele cu clip-on îi vor face să fie niște purtători de ochelari foarte interesanți.

Lentile fotocromatice

A doua variantă este și mai comodă: folosim lentile fotocromatice (cunoscute și sub denumirea mai populară de lentile heliomate). Asta presupune de asemenea să ne gândim încă de când ne comandăm lentilele de vedere ca să le optăm să fie și fotocromatice. Tratamentul fotocromatic face ca lentilele să se transforme din incolore în lentile de soare imediat ce ieșim afară. Gradul de întunecare depinde și de tipul de lentilă, dar întotdeauna va fi proporțional cu intensitatea luminii de afară. Când revenim la interior, în câteva secunde lentilele redevin incolore. Prin urmare, avem ochelari de soare la ochi imediat ce este nevoie de ei. Recent, au apărut și lentile fotocromatice care, în lumina soarelui, se transformă în lentile colorate oglindă (mirror) ceea ce îi face foarte interesanți și moderni. In ceea ce privește pretul lentilelor fotocromatice,  el depinde mai degrabă de calitatea lentilei propriu-zise, de producător, de caracteristicile optice ale lentilei cu dioptrii decât de adăugarea tratamentului fotocromatic. Cele mai obișnuite lentile monofocale fotocromatice au prețuri de asemenea obișnuite: de exemplu lentile Zeiss-156 lei, lentile  Rhein Vision-112 lei, Hoya-121 lei, Essilor Smile 182 lei. Dacă însă alegem lentile progresive sau bifocale, faptul că alegem să fie și fotocromatice va adăuga undeva între 150 și 300 de lei la prețul final. Nu trebuie să uităm însă de ofertele speciale care ne vor ajuta să cumpărăm același lucru la prețuri mai mici: de exemplu avem pachetul promoțional Lentile Varilux Physio Heliomate cu orice set de tratamente cu o rama Ocean Titan făra cadru la preț fix 1750 lei. Tot așa putem beneficia de oferta Varilux 1+1 prin care cumpărăm două perechi de lentile progresive Varilux de la Essilor (una din ele poate fi cu lentile fotocromatice) și plătim doar una.

Am prezentat câteva exemple de prețuri, dar acestea variază în timp, dar mai ales variază de la un magazin la altul. Ofertele speciale se schimbă permanent, diferă de la un loc  la altul, dumneavoastră doar urmăriți-le ca să vă reduceți cheltuielile și să nu plătiți mai mult pentru același lucru. Si nu trebuie să umblați prin tot orașul, internetul ne ajută acum să facem cele mai bune alegeri chiar din confortul casei sau de oriunde ne aflăm.

Deci variante avem, unele chiar foarte la îndemână atât din punct de vedere al confortului nostru de purtători de ochelari, cât și în ceea ce privește prețul. Nu uitați însă să vă asigurați că ați ales lentile cu protecție UV.

Orice variantă va fi câștigătoare, oricare va fi magazinul de unde vom cumpăra, foarte important este să ne protejăm ochii de  razele dăunătoare ale soarelui.

optiadmin

Sorin este optician, dar si inginer. Pasionat de ce se intampla in lumea ramelor, lentilelor. Este fondatorul lui OptiPro.ro si Ochelari.com

No Comments

Leave a Comment