Cum aleg ramele de ochelari pentru copii?

Rame de ochelari pentru copilul meu

Cum aleg ramele de ochelari pentru copii?

Eee, asta ar trebui sa fie un post interesant, daca l-as combina cu  “cum il conving pe asta mic sa poarte ochelarii??”. Dar rezist tentatiei, si acum o sa ma refer numai la ce e bine sa alegeti pentru copilul tau. Poate mai tarziu cu povesti …

Rame de ochelari pentru copii

Care este cel mai important lucru pentru copilul vostru?

Primul lucru este sanatatea!

Si pe asta tocmai ce ati rezolvat-o (cel putin in privinta ochilor, iar eu va doresc cat pot de tare sa nu fi avut sau sa nu aiba alte probleme medicale!) dupa vizita la medicul oftalmolog, cand i-ati facut o revizie si ati aflat ca trebuie sa poarte ochelari (sau cel putin asa i-a prescris medicul).

 

Urmatoarea prioritate maxima: Siguranta si securitatea lui!

Copiilor (in general) nu le pasa in mod deosebit sa aiba grija de lucrurile lor (asta se intampla cu al meu si cu alti multi ca el). Asa ca, atunci cand sunt in febra unor activitati care-i pasioneaza (fotbal, baschet, karate, gimnastica si cate mai altele), starea ochelarilor lor este ultimul lucru care-i intereseaza. Si cate trebuie sa suporte saracele rame … mingi, palme, pietre, contact dur cu asfaltul, zbor planat, greutati corporale diverse … Si daca ne gandim si la lentile … cele mai murdare posibile carpe de sters, ce e aia apa si sapun… si tot ce am scris la rame e valabil si aici.

Si sigur grija cea mare nu este sa reziste ramele si lentilele (ochelarii), ci sa nu expunem copilul unui risc prin alegerea unor rame si lentile de o calitate proasta.

Deci primul lucru pe care trebuie sa il avem in vedere este calitatea buna a ramei. Rama trebuie sa fie robusta, solida. Canelurile din rama trebuie sa fie adanci, astfel incat lentilele sa se aseze mai bine in aceasta.

Materialul poate fi metal (otel, otel flex, titan, titan memory flex) sau plastic (acetat, ultem, TR-90 sau silicon).

Singura conditie este ca materialul sa fie de o calitate foarte buna (voi pune candva un post si despre materiale …). Daca materialul nu e de calitate se va crapa (plastic), se va oxida (metal), se va murdari foarte usor (silicon) …

N-ar strica sa aveti in vedere si piesele de schimb – pernite nazale, balamale, brate, suruburi. Intrebati furnizorul daca au pe stoc …

Nu va sfatuiesc sa alegeti rame pe fir, pe capse sau cu surub. Sunt rame mai sensibile la socuri, iar riscul de a se se desprinde la o rostogoleala mai serioasa exista si e important. Va veni si vremea lor, dar nu acum.

Incercati sa gasiti rame cu balamale retractabile de calitate. Ele protejeaza, in sensul ca preiau socul loviturilor din lateral in loc sa il transfere catre laterala nasului. Vor ajuta si ca rama sa nu se deformeze si sa revina rapid in forma initiala, salvandu-va astfel un drum la optician sau propria munca de aliniere a ramei ( o sa pun un post odata despre cum se face asta …)

Sa fie cam asa:

balamale ok

O gasiti si pe site aici

Sau:

Balamale OK

Pe care o puteti vedea aici

Eu as alege rame cu pernite nazale. Ele se pot adapta mai usor pe nasul copilului si am garantia ca se aseaza asa cum trebuie. Oricum, daca alegerea inclina spre rame de plastic, alegeti unele care au suportul nazal solid in partea inferioara.

Dar nu asa – rama are un suport minimal si acesta nu se afla in partea inferioara:

Pernite nazale nepotrivite

Pernite nazale Ok.

Dar asa este Ok, cu suport nazal solid in partea inferioara:

Pernite nazale OK

aici

Va sugerez ca lentilele pe care le alegeti sa fie una din variantele: policarbonat sau trivex (indice de refractie 1.59 pentru policarbonat si 1.53 pentru Trivex). Acestea sunt lentile super rezistente la impact (practic nu se sparg).

Un alt avantaj este ca ambele ofera protectie UV implicit (prin natura materialului).

Oricum trebuie sa aveti in vedere o acoperire (tratament) anti-zgarieturi si anti-reflex de foarte buna calitate.

Eu va rog sa evitati lentilele din sticla pentru ochelarii copilului Dvs.

Copiilor le place sa imite comportamentul adultilor. Asa ca nu ar trebui sa va mire daca isi doreste si al vostru rame la moda sau de firma sau ce a mai auzit el ca e cool azi. Ca in orice altceva, incercati sa ajungeti la un compromis, dar fara a pune in discutie siguranta copilului.

Daca e vorba de estetica fetei va rog sa cititi si ce am scris in postul de aici si aici, pentru ca multe din cele scrise acolo sunt valabile.

Si la sfarsit ar fi frumos sa fac o recomandare (eu as alege rame din titan flex pentru cei cu dare de mana si un plastic solid pentru cei mai stransi la punga), dar conteaza daca exista o asemenea rama pe marimea potrivita,  ce modele exista pe marimea respectiva…

Si, bineinteles, incercati si ramele de la noi de pe site, ca le si puteti proba si e haios …

Cam atat pentru acum, dar voi reveni … Intre timp, daca vi s-a parut ok postul, dati si voi un share …

optiadmin

Sorin este optician, dar si inginer. Pasionat de ce se intampla in lumea ramelor, lentilelor. Este fondatorul lui OptiPro.ro si Ochelari.com

No Comments

Leave a Comment