Cum alegem cât mai bine rame pentru ochelari?

alegand rame pentru ochelari

Cum alegem cât mai bine rame pentru ochelari?

Dacă sunteți purtători de ochelari de când vă știți, probabil că nu veți afla lucruri pe care nu le-ați aplicat deja. Dar dacă sunteți începători, ar fi util să știți ce trebuie să aveți în vedere când vă alegeți rame pentru ochelari.

O variantă ar fi să găsiți un magazin de optică medicală cu foarte multe rame expuse la dispoziția dumneavoastră și eventual cu un optician amabil. Dacă se poate, e bine să îl vizitați la ore la care să îl puteți reține timp îndelungat până vă hotărâți. Va fi bine pentru că veți putea proba ramele, dar problema e ca veți reuși să treceți prin mână 5, 10, poate 20 de rame până când va fi nevoie totuși să va decideți asupra uneia. Sau puteți reveni în altă zi să reluați discuția cu vânzătorul, în cazul în care sunteți o persoană care nu se hotărăște instantaneu. Cealaltă variantă este să căutați pe internet, să vedeți care magazin online are o ofertă mare de rame, are  recenzii bune, are un site ușor de folosit, cu multe criterii de selectare (noi zicem că găsim toate acestea la ochelari.com, dar vă sfătuim să vă faceți propria cercetare). Avantajele magazinului online sunt deja cunoscute: oferta mult mai mare și prețurile evident mai mici. Ce e foarte avantajos este că dumneavoastră veți avea tot timpul din lume să găsiți ce vi se potrivește și să comandați exact acolo unde prețul e bun și magazinul vă inspiră, totul din fața calculatorului dumneavoastră. Vă puteți consulta și familia și prietenii dacă veți considera necesar.

 La ce trebuie să fim atenți când alegem rame pentru ochelari?

Ramele trebuie să fie ușoare, mai ales dacă urmează să aveți ochelarii permanent pe nas. După câteva ore de purtare, chiar și ochelarii aparent ușori pot deveni ca de plumb. Nu neglijați acest aspect, vă veți felicita (sau nu) ulterior.

Ramele trebuie să se așeze bine pe fața dumneavoastră, să nu vă strângă, dar nici să vă alunece de pe nas și să nu atingă obrazul în partea inferioară sau sprâncenele în partea superioară. Aici intervine avantajul pernuțelor nazale: ele pot fi reglate în așa fel încât să se așeze exact cum trebuie. Dacă veți purta lentile progresive, pernuțele nazale vor fi folositoare pentru a face un reglaj fin, astfel încât să va potriviți ochelarii ca să vedeți cât mai bine. Dacă le probați, e destul de clar. Dacă le alegeți dintr-un magazin online, luați dimensiunile de care aveți nevoie de pe o ramă anterioară cu care vă simțiti bine, apoi selectați doar pe acelea care se potrivesc și din ele alegeți ce vă place.

Alegeți rame pentru ochelari făcute din materiale de calitate. Nu vă grabiți să luați rame foarte ieftine, mai ales dacă e vorba despre niste ochelari pe care îi veți purta des, pentru că există pericolul să se strice mai repede decât veți avea nevoie să schimbați lentilele. Asta nu înseamnă că trebuie să luați ceva îngrozitor de scump, mai ales dacă platiți mult pentru logo-ul de brand fashion celebru. Ramele sunt făcute în general din plastic (acetatul este un material plastic de calitate, aspectuos și rezistent) și/sau metal. Referitor la metale, amintim de ramele din titan care sunt super ușoare, flexibile și rezistente.

Tipuri de rame pentru ochelari

Veți avea de ales între mai multe tipuri de rame pentru ochelari. Rama întreagă este cea clasică, cu un anou complet care susține lentila. Ramele pe fir sunt cele care au o jumatate din anou înlocuită cu un fir de plastic rezistent care ține lentila prinsă pe restul ramei. Firul se află în zona inferioară sau superioară. Acestea din urmă sunt rame pentru ochelarii de citit pentru că în acest caz va fi nevoie să se privească și peste ochelari, la distanță, și e bine ca o ramă întregă să nu deranjeze vederea. Ramele pe șuruburi sau capse (se mai numesc rimless sau fără cadru) sunt acele rame care nu au cadru, lentilele fiind prinse direct de brațele ramei și de puntea nazală. Ele sunt foarte căutate pentru că sunt aproape invizibile și mult mai ușoare decât cele cu rama întregă.

Nu in ultimul rând, când alegem rame pentru ochelari trebuie să ne gândim la ce se potrivește stilului nostru: ce gen de ramă, mai sobră sau mai veselă, mai colorată sau mai neutră, mai clasică sau în trendul fashion al momentului. Dar extrem de important este să ne vină bine, să ne complimenteze figura, eventual chiar să ne ascundă defectele, să se potrivească cu forma feței, să nu ne acopere sprâncenele. Trebuie să avem grijă să luăm rame pentru ochelari potrivite cu vârsta purtătorului. Nu luați copiilor rame de adulți, găsiți rame colorate, haioase, vesele, care să le placă, nu să le dea aerul unor mici intelectuali chinuiți. Adolescenții își cam aleg singuri ce le place, ce se poartă, dar pentru ei o pereche de rame de ochelari cu clip-on (rame ochelari clip on) ar fi o găselniță interesantă. Este vorba despre seturi de rame cu lentilele de vedere și rame complementare (cu lentile colorate, lentile mirror, lentile cu protecție împotriva luminii albastre,etc.) care se aplică, cel mai des magnetic, pe rama de bază. Vor avea astfel și ochelari de soare când au nevoie.

Am parcurs astfel toate caracteristicile și categoriile de rame pentru ochelari care pot fi găsite în mod obișnuit în magazinele fizice de optică și în cele online.

In ceea ce privește magazinele de pe internet, găsiți locul cel mai bun unde să puteți proba rame online. Cum așa? Există diferite variante. Sunt locuri unde vă conectați camera calculatorului și vă vedeți cu rama fixată pe fața dumneavoastră. Dacă aveți o problemă să dați acces camerei, găsiți un site unde puteți face asta încărcând doar o poză a dumneavoastră. Ce e chiar mai bine decât probatul multor rame de la magazin? Că le puteți vedea pe toate odată și compara cu care vă stă mai bine. Unde? Incercați aici. Toate ramele selectate se așează pe fața dumneavoastră și vă veți da ușor seama care nu se potrivește și care vă vine cel mai bine. Puteți cere părerea celor din casă sau o puteți trimite toată selecția prietenilor să voteze. E ca și cum ați putea pleca cu toți prin magazine să vă ajute să alegeți. Dacă nu vreți, nu va ști nimeni, pentru că numai dumneavoastră puteți vedea poza pe site.

Sfatul nostru?

Căutați pentru început în magazinele online, alegeți ce va place, faceți-vă o idee despre ofertă, probați online și gândiți-vă cât poftiți, vedeți prețuri (preturi ochelari de vedere) și comparați. Sau invers. Numai verificați neapărat. In acest domeniu, poate mult mai mult ca în altele, prețurile variază enorm pentru exact același produs. Apoi mergeți la magazinul dumneavoastră preferat, ramâneti pe varianta online, faceți cum credeți că e mai bine, dar acționați știind ce vă trebuie și cam cât costă.

optiadmin

Sorin este optician, dar si inginer. Pasionat de ce se intampla in lumea ramelor, lentilelor. Este fondatorul lui OptiPro.ro si Ochelari.com

No Comments

Leave a Comment