Lentile pentru ochelari de la începuturi până în prezent

lentile pentru ochelari

Lentile pentru ochelari de la începuturi până în prezent

La început … a fost un cristal șlefuit, iar oamenii au observat că văd mai bine dacă privesc prin el. Evident, cei care erau presbiopi, care nu vedeau bine aproape. In urmă cu 2000 de ani, Seneca scria că literele pot fi mărite cu un glob de cristal.

Primele atestări ale unor astfel de “pietre” șlefuite, de obicei cuarț sau beril, cu oarecare proprietăți optice, dar fără să fie evident că erau folosite pentru a vedea mai bine, au fost încă pe la anii 2000-2500 îHr în Creta, în Troia, Assiria. Mai târziu se pare că, simultan și independent, chinezii, grecii, romanii foloseau asemenea cristale șlefuite pentru a îi ajuta să vadă mai bine. Se spune că împăratul Nero privea luptele de gladiatori printr-un smarald, probabil concav. Totuși, abia pe la anul 1000 un fizician arab, Ibn el-Haitam, a descris principiul de funcționare al unei lentile. In 1268 învățatul englez Roger Bacon pomenea lentilele folosite în scopuri optice.

In timp, oamenii au tot perfecționat cristalul care se dovedea că le folosește în activitățile lor. Invățații acelor secole s-au străduit să înteleagă, să explice fenomenele optice, cum funcționează ochiul uman și cum pot fi ajutați oamenii să vadă mai bine.

Nu se știe cine a inventat primii ochelari, dar în secolul 13, călugărul Salvatore d’Amati a fost înfățișat purtând ochelari. De asemeni, St Jerome a fost pictat la 1480 de către Ghirlandaio având ochelari pe masa de lucru și a devenit sfântul patron al producătorilor acestora. Deja acel cristal era făcut să poată fi purtat pentru a ajuta vederea oriunde aveau nevoie de el. Au fost folosite și lentile de sticlă și imediat a început să se dezvolte la Veneția o breaslă a celor de produceau ochelari, iar tehnica s-a extins în următoarele secole în Germania și Olanda. Lentile pentru ochelari erau montate în rame din piele sau os de animal și ei erau ținuți în fața ochilor sau atârnați pe nas. Pentru că erau purtați mai ales de învățați care aveau nevoie de ei la citit și de cei bogați care și-i permiteau, ochelarii au devenit un simbol al inteligenței, dar și al unui anume statut social.

Abia prin secolul 17, ochelarii au căpătat brațe care să îi sprijine și pe tâmple și să îi facă mai confortabili (este creditat cu această invenție opticianul londonez Edward Scarlett). In următoarele secole, totuși, ochelarii au avut diferite forme (pice-nez, monoclu, lornion, ochelari Nurnberg, etc), dar forma cea mai comodă și practică a câștigat: cea cu brațe, folosită și astăzi.

Celebrul Benjamin Franklin a avut ideea să unească în aceeași ramă o lentilă convexă cu una concavă, astfel încât să poată vedea bine și la distanță și aproape, a creat celebrele lentile bifocale cu care apare în fotografii des întâlnite. Au fost primele lentile multifocale.

Pentru că nu toți domnii voiau să aibă ochelarii permanent la vedere, a fost o lungă perioadă când aceștia erau pliați, purtați în buzunar și scoși la nevoie.

In secolul 18 se pare că ar fi fost făcute și primele lentile cilindrice pentru a corecta astigmatismul.

Până prin secolul 19 ochelarii au rămas doar la dispoziția celor bogați pentru că încă erau făcuți manual și foarte costisitori. Abia acum, dezvoltarea industrială aduce și posibilitatea ca lentile pentru ochelari, dar și ramele să se poată produce oarecum în serie și ca ochelarii să poată fi folosiți și de cei mai puțin înstăriți, dar care aveau nevoie de ei pentru corecția defectelor de vedere. Totuși, nu au fost purtați pe scară largă până nu au apărut în presa vremii fotografii cu oameni celebri purtând ochelari. Exemplul larg folosit a fost cel al lui Theodore Roosvelt care s-a lăsat fotografiat fără jenă cu ochelari. Abia atunci lumea a început să se simtă bine purtând ochelari, iar aceștia au început să aibă anumite caracteristici la modă. Ochelarii au început să aibă forme, culori, materiale în pas cu tendințele modei.

Periodic, ochelarii au intrat temporar în umbră, fiind asociați cu persoanele în vârstă, dar mereu au revenit ca un lucru normal și foarte util.

In secolul 20, odată cu apariția materialelor plastice, ramele au putut căpăta forme și culori nemaivăzute, fiind în plus și rezistente. Spre finalul secolului, plasticul a ajuns să fie folosit și pentru lentile, concurând cu succes sticla, fiecare având avantaje și dezavantaje.

Evident, de la primele invenții timide și până spre prezent, optica s-a dezvoltat pe măsură ce oamenii de știință ai vremii s-au străduit să o înteleagă cât mai bine, iar meșteșugarii să facă lentile cât mai subțiri și mai perfecte din punct de vedere optic. Progresele au fost uriașe, mai ales in ultimele secole.

Au apărut companiile producătoare de lentile, celebre si în zilele noastre:

  • Compania Zeiss a fost fondata 1846 în Jena, Germania, de Carl Zeiss, împreună cu Ernst Abbe.
  • In anul 1849 e înființată Société des Lunetiers, producător artizanal de ochelari în Paris. In 1938, antreprenorul George Lissac deschide primul magazin de optică în Paris și fondează Lissac Brothers Company. În 1962, Société des Lunetiers își schimbă denumirea în Essel, iar cele două firme ale Lissac Grup fuzionează formând Silor. Din unirea Essel cu Silor a rezultat astfel Essilor,  producătorul nr. 1 de lentile.
  •  Compania Leica a fost fondata de Ernst Leitz in 1869 în Wetzlar, Germania sub numele Leica Camera AG, numele venind chiar de la primele litere ale numelui său (LEItz +CAmera).
  •  Compania Rodenstock a fost fondata în anul 1877 in Würzburg, Germania de către Josef Rodenstock și fratele său, Michael, sub numele „Optisches Institut G. Rodenstock” care fabrica lentile și rame pentru ochelari. De-a lungul timpului a fost condusă de 4 generații de Rodenstock.
  •  In anul 1941 frații Yamanaka fondau o fabrică de producție a sticlei optice în orașul Hoya, Tokyo, Japonia. In anul 1960 fabrica își schimbă numele din Showa în Hoya Lens Corporation. Acum sunt numărul 2 mondial pe piața lentilelor.

… și au început să apară lentile pentru ochelari deosebit de avansate tehnologic:

  • In 1899 Rodenstock produce primele lentile de soare cu dioptrii și cu protecție împotriva razelor UV dăunătoare
  • prima ramă de ochelari pe fir de nylon a fost lansată in 1950 de Société des Lunetiers
  • un tânăr inginer al Société des Lunetiers, Bernard Maitenaz, patentează în 1959 conceptul de lentilă progresivă. Apar astfel  celebrele Varilux ® care se tot perfecționează și în zilele noastre la Essilor.
  • în 1959 apar primele lentile din sticlă organică (material plastic) – Orma 1000 – tot la Société des Lunetiers
  • au fost inventate in anii 1960 primele lentile fotocromatice, lentile care isi schimba culoarea in funcție de lumină, de către William H. Armistead and Stanley Donald Stookey at Corning Glass Works, Inc. In 1990 Essilor în colaborare cu grupul American PPG lansează pe piața ochelarilor prima lentilă fotocromatică sub denumirea Transitions.
  • In 2000 Rodenstock a lansat prima lentilă progresivă individuală din lume, care se poate adapta 100% obiceiurilor vizuale personale ale purtătorului.  
  • În ultimii ani, s-au dezvoltat lentilele progresive specializate – lentile progresive de interior, lentile degresive, lentile progresive pentru condus – gândite să reducă din inconvenientele lentilelor progresive de uz general, ca oamenii să le folosească cât mai confortabil și să vadă cât mai bine în fele de fel de activități în care au nevoie de ochelari

… și dezvoltarea lentilelor continuă și în clipele în care noi citim aici despre călătoria lor în timp.

Tot acest istoric al atât de oblnuitelor lentile pentru ochelari a fost cules din diferite materiale, enciclopedii, articole asemănătoare, povești de pe paginile marilor firme care au scris istoria, cel puțin în ultimele secole. Cu privire la antichitate, Evul Mediu, lucrurile nu sunt foarte exacte, iar diverse surse precizează diferit primele atestări ale lentilelor sau ochelarilor. Firul poveștii însă e același: oamenii au descoperit că lentilele îi ajută și, ca în toate, au făcut în așa fel încât să le facă cât mai bune și mai comode.

Acum, știinta și producătorii de lentile încearcă permanent să îmbunătățească lentilele, să le facă și mai performante și să răspundă cât mai bine cerințelor utilizatorilor lor.

optiadmin

Sorin este optician, dar si inginer. Pasionat de ce se intampla in lumea ramelor, lentilelor. Este fondatorul lui OptiPro.ro si Ochelari.com

No Comments

Leave a Comment