Ghid scurt pentru a alege lentile pentru ochelari

alegem lentile pentru ochelari

Ghid scurt pentru a alege lentile pentru ochelari

Se constată că, atunci când nu știm mare lucru despre lentile pentru ochelari, ne ducem la magazinul de optică medicală și îl lăsăm pe cel de acolo să ne aleagă niște lentile. O va face probabil cu dragă inimă, evident bazat pe rețeta cu care ne-am dus, dar așa cum crede dânsul, ce producător îi vine mai bine dumnealui, vor costa cât consideră dânsul că putem plăti. Numai că noi știm, sau ar trebui să știm, ce e mai potrivit cu noi, cu obiceiurile noastre, cu pretențiile noastre, cu bugetul nostru.

Ce trebuie să știm despre lentile pentru ochelari?

În primul rand că ele sunt făcute să ne ajute să vedem bine, să corecteze niște defecte ale ochilor noștri.

Miopia este atunci când avem nevoie de lentile ca să vedem bine la distanță (zicem că dioptriile noastre sunt cu minus, pentru că așa sunt scrise pe prescripția de ochelari). In acest caz ne trebuie lentile monofocale pe care le vom purta întreaga zi la ochi.

Presbiopia este atunci când avem nevoie de “ochelari pentru citit”, după o anume vârstă, de obicei după 40-45  de ani (dioptriile sunt cu plus pe rețetă). Vom folosi lentile monofocale, iar ochelarii îi vom pune la ochi doar când avem nevoie să vedem bine aproape.

Dacă însă suntem și miopi, va trebui să schimbăm ochelarii pentru distanță cu cei pentru citit după cum avem nevoie. Dacă ne deranjează asta, soluția sunt lentilele multifocale:

  • Lentile bifocale (cele care au o pastilă cu dioptriile pentru citit inserată în josul lentilelor pentru distanță) și astfel vom avea ambele tipuri de lentile permanent la ochi. Dezavantajele principale sunt că trecerea între cele două zone e bruscă și cu ele nu putem vedea la distanța intermediară, la câteva zeci de centimetri.
  • Dacă ne dorim ceva și mai performant, folosim lentile progresive de uz general care au dioptriile pentru citit în partea inferioară a lentilei, cele pentru distanță în partea superioară și, prin zona de trecere lentă dintre ele, vedem și la distanța intermediară.

Avantaje, dezavantaje pentru fiecare, o comparație între lentile bifocale și lentile progresive găsiți aici.

Foarte important de știut că ambele tipuri de lentile multifocale sunt foarte potrivite și pentru cei care sunt presbiopi și nu au nevoie de lentile pentru distanță, dar își doresc să poarte permanent la ochi niște ochelari care să îi ajute la citit de câte ori e nevoie. In acest caz, în zona superioară, lentila nu are dioptrii, e plană.

Doar ca să fie semnalată existența lor, amintim și că avem la dispoziție și lentile progresive de interior (special concepute ca să vedem bine la citit și la câțiva metri în încăpere), lentile degresive (un tip de lentile progresive care au diptriile pentru citit în partea de jos și acestea cresc către partea de sus până la cele necesare să vedem bine la monitorul calculatorului), lentile progresive pentru condus (cu dipotrii pentru a vedea bine departe și cele pentru distanță intermediară). Citiți articole despre fiecare în parte și multe altele pe blogul nostru despre ochelari, optipro.

Hipermetropia este o altă problemă de vedere (tot dioptrii cu plus, dar din alte cauze decât în cazul presbiopiei) care necesită purtarea unor lentile monofocale.

Astigmatismul este un defect al ochilor noștri foarte des întâlnit și care nu complică alegerea tipului de lentile. El va fi luat în considerare de cei care ne montează lentilele pe baza prescripției de la oftamolog, indiferent de ce lentile vom decide să purtăm.

Ce avem de făcut ca să ne alegem lentile pentru ochelari?

Odată stabilit dacă vrem lentile monofocale sau multifocale (lentile bifocale sau lentile progresive), va trebui să mai facem câteva alegeri:

  • Producătorul lentilelor, în cazul în care avem preferințe sau păreri despre unul sau altul.
  • Grosimea lentilei care este dată de indicele de refracție al matreialului din care e făcută. Cu cat indicele e mai mare, cu atât lentilele vor fi mai subțiri, mai ușoare și mai estetice.  Acesta va conta mai mult la dioptrii mari, în cazurile obișnuite un indice 1.5 e suficient.
  • Tratamentele aplicate lentilei. Aici alegem în funcție de obiceiurile noastre ce anume ne dorim de la ele: un tratament de durificare, antireflex, oleofob, hidrofob, protecție împotriva luminii albastre, etc.
  • Va trebui să ne gândim dacă vrem ca lentilele noastre să fie lentile fotocromatice (heliomate), adică să se întunece la culoare afară, devenind ca niște ochelari de soare.

Acestea sunt alegerile principale pe care le avem de făcut. Fiecare din ele va modifica prețul final al lentilelor noastre, așa că trebuie să știm permanent cât de performante vrem să fie ținând cont ca să ne încadrăm în buget, la ce putem renunța și ce este neapărat necesar în funcție de nevoile noastre.

Cum procedăm?

Ne informăm ca să știm ce vrem să alegem la fiecare punct anterior. Putem cere ajutorul celui de la magazin, dar evident că discuția poate fi lungă și foarte repede vom pierde șirul informațiilor primite în timp scurt, atât cu privire la opțiuni, cât și la prețurile fiecăreia.

O soluție bună, măcar pentru cei ce pot folosi mijloacele moderne, este să profităm de facilitățile unui magazin online de lentile pentru ochelari. Dacă îl găsiți pe cel mai potrivit, cu cele mai multe explicații și cu module ușor de folosit, vă veți configura singuri lentilele alegând informat și văzând cum se modifică prețul cu fiecare alegere făcută.  Așa totul va fi în controlul dumneavoastră, nu vă va grăbi nimeni să decideți înainte să fiți lămurit, veți avea în final lentile pentru ochelari potrivite cu dumneavoastră și, foarte important, fără să depășiți bugetul alocat. Dacă vreți să fiți și mai atenți cu banii dumneavoastră, va fi util să căutați același lucru în mai multe magazine, să comparați prețurile și să-l alegeți pe cel mai bun. Faceți asta când cumparați diverse alte lucruri, va fi bine să o faceți și pentru ochelarii dumneavoastră, iar internetul vă ajută. Veți afla cu uimire poate că prețurile în domeniul lentilelor pentru ochelari variază extrem de mult și, prin urmare, un pic de cercetare vă va ajuta să economisiți sume importante.

Un alt aspect important este să folosiți ofertele speciale, promoțiile. Permanent, magazinele online au fel de fel de astfel de acțiuni, dumneavoastră trebuie doar să le analizați, să le verificați și să le folosiți. Veți câțtiga performantâ pentru lentilele dumneavoastră sau veți economisi bani.

Noi vă invităm, bazat pe experiența noastră, să încercați să vă configurați lentilele la ochelari.com, un magazin online care vă oferă posibilitatea să vă alegeți lentile pentru ochelari urmând o succesiune simplă de pași,  cu explicații pe înțeles la fiecare. Vă veți juca cu butoanele alegând o opțiune, anulând alta, iar din joaca asta veți ști ce lentile pentru ochelari vi se potrivesc și cam cât trebuie să coste. Sunt și mii de rame pentru ochelari din care să alegeți selectând ușor ce va place și posibilitate să probați online sau puteți cere să se monteze lentilele pe o ramă pe care o aveți deja. Noi zicem că găsiți și prețuri bune, dar dumnevoastră va trebui să verificați și în alte locuri. Apoi veți putea comanda convinși că ați făcut lucrurile cum trebuie, că nu veți plăti mai mult decât e cazul, că veți avea lentilele care vi se potrivesc, că nu plătiți opțiuni care nu vă sunt necesare.

Și, da, puteți comanda online dacă vreți sau puteți merge la magazinul dumneavoastră știind ce să cereți și la ce să vă așteptați.

optiadmin

Sorin este optician, dar si inginer. Pasionat de ce se intampla in lumea ramelor, lentilelor. Este fondatorul lui OptiPro.ro si Ochelari.com

No Comments

Leave a Comment