Cum alegem lentile pentru ochelari (partea II-a, rezolvarea)

lentile pentru ochelari

Cum alegem lentile pentru ochelari (partea II-a, rezolvarea)

Ce trebuie să știm înainte de a comanda lentile pentru ochelari?

Este foarte clar că într-o pereche de ochelari lentilele sunt cele mai importante. Ramele, chiar dacă aparent sunt mai vizibile, sunt doar suportul. Lentilele sunt cele care ne ajută să vedem bine, spre lentile trebuie sa se îndrepte atenția noastră. Stabilisem că trebuie să știm ce fel de lentile pentru ochelari putem alege, din ce material, care sunt caracteristicile, de ce tratamente aplicate lentilelor avem nevoie, ce fel de lentile ni se potrivesc, etc.

Prin urmare, ce trebuie să știm despre lentile?

 Tipul lentilelor:

1. Lentilele monofocale: au aceeasi dioptrie pe toata suprafața, sunt lentile potrivite pentru corectarea vederii aproape sau la distanță. Este cel mai ieftin tip de lentile.

2. Lentilele monofocale cu aditie (digitale) sunt recomandate celor ce au presbiopie mică (aditii sub 1) cu vârste între 35 si 45 de ani și care se acomodează astfel pentru eventuale lentile progresive ulterioare.

      3. Lentilele bifocale sunt lentile care le sunt potrivite celor ce vor să vadă bine cu aceeasi pereche de ochelari în doua zone distincte (la distanță și intermediar, la distanță și aproape sau intermediar și aproape). Suprafața lentilelor este împarțită între cele două dioptrii, iar delimitarea este netă (și vizibilă) între cele două zone. Avantajul lor este prețul, în general mai mic decat al lentilelor progresive, dar și absența aberațiilor laterale.

4. Lentilele progresive (multifocale) de uz general sunt acele lentile pentru ochelari prin care se poate vedea bine și la distanță, și intermediar (la calculator, de exemplu), și aproape (la citit). In funcție de adiție (diferența dintre dioptriile pentru distanță și cele pentru vederea aproape) și de o mulțime de factori legați de caracteristicile ramei, ale feței purtătorului, de nevoilor lui vizuale, ele pot avea zone de vedere clară mai extinse sau mai reduse și zone cu aberații laterale, de altfel inerente, mai mari sau mai mici. Prețul lentilelor progresive este relativ mare, dar consultatia amanunțită cu opticianul experimentat va conduce la cea mai bună și mai confortabilă varianta de lentile, potrivită cu purtătorul și cu bugetul acestuia.

Ca variante ale lentilelor progresive sunt lentilele progresive de interior, special proiectate pentru cei care își desfăsoară activitațile predominant în zona de vedere aproape și intermediar, la birou sau acasă. De asemenea și lentilele degresive destinate celor care lucrează la birou, privesc la monitor, dar și pe foile de pe masa. Aceste doua tipuri de lentile progresive specializate au avantajul că zonele de lentilă dedicate vederii aproape și intermediar sunt mărite la maxim, în detrimentul celor pentru vederea la distanță. Lentilele progresive pentru condus practic nu au zona de vedere clară la citit, în schimb au zone generoase de vedere clară la distanță și asupra bordului mașinii.

Materialul lentilei

Sticla (minerala) sau plastic (sticla organica)? Sticla minerală e mai grea, dar are rezistență la zgariere mai mare și își pastrează mai ușor aspectul de-a lungul timpului. Lentilele de plastic sunt mai ușoare, ceea ce devine un mare avantaj, mai ales cand e nevoie de lentile mai groase, știut fiind că greutatea lentilelor se sprijina pe nas și conteaza mult mai ales la purtare îndelungată sau dacă avem nasul subțire sau sensibil. În schimb, lentilele de plastic pot fi ușor zgariate cu obiecte ascuțite, iar dacă sunt sterse necorespunzator, vor avea curând zone mai opace. Un alt aspect important este că lentilele de plastic au o rezistenta mai mare la impact și, în mod evident, copiii sau persoanele care au activități fizice intense și riscă lovituri ar trebui să poarte lentile de plastic. Lentilele de sticlă au o rezistență mai mare la caldura. Mai exista și o constrangere legată de rame: de exemplu, lentilele de plastic sunt singurele indicate dacă ați ales rame pe capse sau șuruburi (rimless).

Indicele de refractie (index)

Indicele de refractie (sau index) arată cat de bine este reflectată lumina de un material, în cazul de față, materialul lentilei. La un indice de refracție mic (1,5), cu cât cresc dioptriile, cu atat crește grosimea lentilei. Dacă materialul lentilei are indice de refracție mare, ea poate fi mai subțire decat cea cu indice de refracție mic, chiar și la diptrii mai mari. Deci, din motive estetice și de confort, la dioptrii mari ar fi indicat să folosim lentile pentru ochelari cu indice de refracție mare. Totuși, trebuie găsit un echilibru, pentru că indicii de refracție mari au și unele dezavantaje. Unul ar fi că, la indici de refracție mari, claritatea lentilei poate fi mai mică și la periferia lentilei apar aberații cromatice, care trebuie corectate cu un tratament anti-reflex corespunzător. O alta problemă este prețul, care crește cu cât indicele este mai mare.

Indicele de refracție trebuie luat în considerare și în legatură cu ramele viitorilor ochelari; sunt rame subtiri, pe care nu pot fi montate lentile foarte groase și atunci trebuie ales neaparat un indice de refracție mare.

Tratamentele aplicate lentilelor

Tratamentele aplicate lentilelor sunt straturi cu proprietăți diferite (antireflex, durificare, antistatic, oleofob, hidrofob, etc) aplicate pe una sau pe ambele fețe ale lentilei și care amplifică performantele și rezistența.

Tratamentul antireflex este poate cel mai folosit tratament pentru că ne ajută să vedem bine, dar și săa arătăm bine purtând ochelari.  Tratamentul antireflex permite unei cantități mai mari de lumină să treacă prin lentilă, îmbunătățind vederea, dar și înlatură astfel reflexiile deranjante ale luminilor în lentile (cele produse de faruri, ecrane lauminate, etc.), sporind confortul vizual. Pe de altă parte, el face ca ochii noștri să arate natural, iar cei aflați în fata noastră ne vor putea vedea privirea și nu propria reflexie în lentilele noastre. El conferă și o anumită rezistență la zgâriere lentilelor, acestea pastrandu-și aspectul și asigurându-ne astfel vederea buna. Tratamentul antireflex este absolut necesar atunci când alegem lentile dintr-un material cu indice de refracție mare, atunci el corectează dezavantajele acestuia. Lentilele tratate anti-reflex au și un mic dezavantaj: pe ele se vad mai ușor urmele de murdărie. Tratamentul anti-reflex poate avea mai multe culori reziduale (violet, verde, albastru, cupru) sau poate fi acromatic.

Tratamentul de durificare este indispensabil mai ales lentilelor de plastic care au marele dezavantaj ca se zgârie ușor. Cu un astfel de tratament, lentilele își pastrează aspectul impecabil mai multă vreme, mai ales dacă sunt și îngrijite corespunzător. Asta va conduce, deci, la o vedere clară îndelungată prin lentilele tratate în acest fel.

Tratamentul împotriva luminii albastre filtrează lumina albastră artificial produsă de ecrane precum monitoarele calculatoarelor, telefoanelor mobile, etc, (dar care există și în oarecare măsură și în lumina naturală), protejându-ne astfel ochii. El poate fi aplicat pe orice tip de lentilă. In ultima vreme, este folosit și de cei care nu au nevoie de corecție a defectelor de refracție, dar lucrează mult la calculator și consideră necesar să își protejeze ochii împotriva luminii albastre emisă de ecranul acestuia.

Tratamentul oleofob face ca lentila să fie atât de lucioasă, încât  murdaria aderă mult mai puțin pe suprafața acesteia.

Tratamentul antistatic ferește lentilele de depunerile de praf, scame și alte asemenea impurități.

Tratamentul hidrofob reduce aderența picaturilor de apă pe suprafața lentilei, acestea scurgându-se mult mai ușsor, fără să deranjeze.

Tratamentul anti-aburire face ca fenomenul de aburire a lentilelor, atât de supărător, săa fie mai puțin intens.

Lentile fotocromatice  (lentile heliomate) sunt lentile pentru ochelari cărora le-a fost aplicat un tratament special care le face să devină închise la culoare în lumina puternică și să revină la transparența totală când scade lumina sau când purtătorul intră în interior. El se aplică atât pe lentilele de sticlă, căt și pe cele de plastic. Calitatea lentilelor fotocromatice este frecvent evaluată în funcție de rapiditatea cu care acestea trec de la culoarea întunecată la transparență. Ele pot avea diverse culori, pot avea orice material cu orice indice de refracție și pot fi combinate cu orice alte tratamente ale lentilei. Acum putem găsi chiar lentile fotocromatice cu efect oglindă, ceea ce îi face fericiți pe cei care vor să aibă o prezență strălucitoare.

Că a venit vorba despre lentile fotocromatice, trebuie amintite și lentilele de soare cu dioptrii. Le putem alege culoarea, pot fi degrade sau cu efect oglindă. ele ne ajută să ne protejăm ochii de lumina puternică a soarelui, dar și să vedem bine pentru că le putem comanda cu dioptriile noastre conform prescripției de la oftalmolog.

Acum, că știm câteva lucruri despre ce feluri de lentile pentru ochelari avem la dispoziție, putem să ne îndreptăm cu altă atitudine spre optician. Acum vom ști și ce vrem și ce ni se poate oferi în materie de lentile și vom întelege și despre ce ne vorbește acesta. Sfatul nostru este să aruncați o privire (sau, mai bine, să petreceți ceva vreme) pe un site care vinde o gamă cât mai largă de lentile, care are niște posibilități foarte bune de filtrare în funcție de opțiuni și caracteristici, în așa fel încât să puteți simula diverse combinații de materiale, tratamente, etc.. Un site bun este acela care oferă cât mai bune explicații ale utilizării acestora, clientul putând astfel decide de ce opțiune îi este potrivită sau nu, exact acolo unde trebuie să apese un buton sau altul și unde va vedea cum alegerea acelei opțini schimbă într-un fel sau altul prețul final. Foarte util va fi să vă familiarizati cu aceste combinații, dar și să vedeți și să comparați prețurile lor. Va sugerăm o posibilă și o foarte bună astfel de adresă: ochelari.com. Acolo găsiți toate facilitațile enumerate și, foarte important, și prețuri foarte bune. Dar cel mai înțelept este să comparați prețurile în mai multe magazine și să comandați acolo unde e mai convenabil din toate punctele de vedere. Puteți face asta în magazinele de optică cunoscute în cartier, la mall sau la cateva clik-uri distanță pe internet, stând confortabil acasă sau de la birou.

optiadmin

Sorin este optician, dar si inginer. Pasionat de ce se intampla in lumea ramelor, lentilelor. Este fondatorul lui OptiPro.ro si Ochelari.com

No Comments

Leave a Comment