Ce stim despre lentilele bifocale

Ce stim despre lentilele bifocale

Lentile Bifocale

Cele mai multe dintre lentilele folosite in general sunt lentile care corecteaza numai o distanta si se numesc lentile monofocale.

Totusi, unele persoane au nevoie de diferite corectii pentru diferite distante. In general se intampla datorita presbitiei, care apare in mod natural dupa varsta de 40 de ani, cauzata de  imbatranirea cristalinului – care se rigidizeaza si isi pierde elasticitatea. Astfel, cristalinul, care actioneaza de fapt ca o lentila, nu se mai poate alungi si focusa corect. De aceea, o persoana, chiar daca poate vedea bine la distanta, nu mai poate vedea corect in apropiere.

Rezolvarea acestei probleme se obtine daca pe diferite zone ale lentilei avem dioptrii diferite. Pentru satisfacerea acestei nevoi, au aparut lentilele multifocale. La inceput, toate lentilele multifocale aveau segmente vizibile – adica erau unele portiuni de lentile cu alte dioptrii plasate prin diferite tehnici pe lentila originala. Mai tarziu au aparut lentilele progresive, la care trecerea de la o zona de putere la alta se face fara o demarcatie vizibila.

Lentilele bifocale sunt lentile multifocale (doua dioptrii) la care lentila aplicata pentru vederea aproape este vizibila si poate avea diferite forme.

Ce inseamna aditia?

Am vazut mai devreme ca o persoana cu presbitie are probleme in a focusa lumina pe obiectele din apropiere. Prin urmare are nevoie de o corectie cu dioptrii pe plus.

Dar aceeasi persoana are si dioptrii pentru alta distanta, de +3.25D pe fiecare ochi. Atunci sa ne inchipuim o pereche de ochelari cu lentile de +3.25D si, ca sa corectam presbitia, aplicam in partea de jos a lentilei, o alta – de forma unui cerc taiat. Obtinem astfel o lentila bifocala pentru care in partea de sus avem o dioptrie de +3.25D iar in partea de jos o dioptrie de +5.25D.

Pe reteta primita de la oftalmolog sau optometrist vom avea ceva de genul:

O.D. +3.25 SPH

O.L. +3.25 SPH

Add +2.00D

lentile bifocal figura

care s-ar traduce asa: pe fiecare ochi avem o sfera cu dioptrii de +3.25 dar avem si o aditie de +2.00D suplimentara aplicata pe o parte a lentilei.

Daca mergem mai departe, putem exemplifica si pentru lentile care au dioptrii atat pe sfera cat si pe cilindru (astigmatism). Daca o lentila are dioptrii de +2.00 sfera, -0.75 cil x 180 axa cu o aditie de +2.00D, atunci dioptria masurata pentru segmentul de lentila suplimentara pentru vederea aproape va fi +4.00 sfera, -0.75 cil x 180 axa.

Lentilele bifocale sunt disponibile intr-o gama mare de forme si dimensiuni ale pastilelor. Acestea pot fi rotunde, segment de cerc, mici, medii, mari cat intreaga jumatate de jos a lentilei …

Marimea unei pastile (latimea pastilei in desenul de mai jos) se masoara de-a lungul celei mai late portiuni a pastilei.

Inaltimea pastilei se masoara de-a lungul celei mai inalte portiuni a pastilei.

Inaltimea de montaj a pastilei se masoara de la marginea de jos a ramei pana la marginea superioara a pastilei . Aceasta inaltime depinde de dimensiunile ramei alese

lentile bifocale dimensiuni

Mai exista niste dimensiuni care sunt necesare pentru montaj si calculul descentrarii sau a eventualei prisme, dar nu intram in mai multe detalii.

Tipuri de pastile

lentile bifocale forme1

Pastilele rotunde – variaza de la marimi de 22mm pana la 40 mm. Cea mai folosita este cea cu diametrul de 22 mm. Centrul optic al lentilei este, fireste, in centrul pastilei.

Pastilele Flat Top FT sunt practic pastile rotunde din care s-a decupat partea superioara. De obicei, coarda pe care se taie lentile se afla la 4.5-5mm de centrul pastilei. Acest lucru permite o latime maxima de citire pentru persoana care citeste. Marimea pastilei variaza intre 22mm-45mm. Pastilele FT cu marimea de 28 mm sunt cel mai des folosite la ora actuala.

Pastilele Curved Top CT sau Panoptik sunt asemanatoare celor FT, diferenta facand-o marginea superioara a pastilei care are o forma arcuita, mai pronuntata sau mai lina. La pastilele Panoptik, marginile partii superioare sunt curbate.

Pastilele Ribbon sunt practic pastile rotunde din care s-a decupat partea superioara si inferioara. Sunt doua feluri: Tipul B care are o inaltime de doar 9mm si este destinata persoanelor care trebuie sa vada la distanta pe sub pastila si tipul R, cu o inaltime a pastilei de 14mm, care foloseste pentru corectia dezechilibrului vertical. Pastilele Ribbon sunt confectionate doar din sticla minerala – sticla obisnuita.

Lentilele bifocale sunt prezente in portofoliul oricarui producator important de lentile si sunt in general oferite in variantele FT si CT, in diferite dimensiuni (28mm cea mai vanduta)

Pentru a vedea si o plaja de preturi, verificati pe ochelari.com.

Pentru noii purtatorii de lentile bifocale:

Pentru cei care poarta pentru prima data lentile bifocale exista niste probleme de adaptare, despre care este bine sa fie preveniti. Din cauza maririi produse de lentilele cu plus (in partea de jos a ramei), se poate ca obiectele vazute prin lentilele bifocale sa para marite, creind impresia ca sunt mai mari decat in realitate.  Bordurile par mai mari ca in realitate, iar treptele scarilor devin periculoase cand sunt privite prin lentilele cu plus (cele din josul ramei). Aprecierea distantei revine la normal dupa o perioada de acomodare.

Unele obiceiuri vor trebui ajustate de catre purtatorii de lentile bifocale. De exemplu inainte de a purta bifocale:

  • Podeaua putea fi vazuta cu capul drept si doar coborand privirea prin marginea de jos a ramei
  • O carte se citea privind prin centrul lentilelor si coborand barbia (si capul odata cu ea)

 

Prin lentilele bifocale se schimba lucrurile:

  • Podeaua se vede privind prin centrul lentilelor si coborand barbia (si capul)
  • O carte se citeste cu capul drept si coborand privirea spre partea de jos a ramei

Daca purtatorul de bifocale este prevenit despre aceste noi deprinderi, atunci perioada de acomodare este mai redusa.

De remarcat ca toate acestea sunt valabile pentru toate tipurile de lentile multifocale.

Cam atat, deocamdata. Mai sunt destule detalii legate de montaj sau alte lentile ocupationale, dar o sa revenim cu o completare.

Totusi, o chestie interesanta o constituie ochelarii de soare cu dioptrii, care sunt niste rame de ochelari de soare cu lentile bifocale, fara dioptrii in partea de sus. Adica e tare sa poti sta pe plaja si sa citesti, nu?

Si daca v-a placut articolul, poate dati un share …

optiadmin

Sorin este optician, dar si inginer. Pasionat de ce se intampla in lumea ramelor, lentilelor. Este fondatorul lui OptiPro.ro si Ochelari.com

No Comments

Leave a Comment