Consultatia pentru lentile progresive – un demers complicat?
De ce e asa complexa o consultatie pentru lentile progresive?
Raspunsul cel mai simplu e “pentru ca asa trebuie”. Pentru ca alegerea corecta a unor lentile progresive este oricum, numai simpla nu.
Opticianul trebuie sa poarte o discutie indelungata cu viitorul posesor de lentile progresive si sa faca masuratori. Asta pentru a-i putea recomanda lentilele care i se potrivesc cel mai bine.
Pentru a alege varianta corecta de lentile progresive se porneste, evident, de la prescriptia (reteta) de la oftalmolog/optometrist sau se fac toate determinarile optometrice necesare. Asa se afla aditia, diferenta intre dioptriile pentru vederea la distanta si cele pentru vederea de aproape. Cu cat aditia e mai mica, cu atat culoarul de vedere clara al lentilei va fi mai larg. In jurul varstei de 45 de ani, aditia e in mod obisnuit mica (1,0 dpt) si lentilele progresive sunt cel mai indicate, apoi ajunge la aproximativ 2,5 dpt si lucrurile devin mai complicate, dar se poate merge si la aditii de 3,0 dpt. Pentru lamuriri, puteti citi si in articolul “Pe scurt despre lentilele progresive”.
In al doilea rand, opticianul va discuta despre nevoile dumneavoastra vizuale. Adica va dori sa stie daca folositi ochelarii mai degraba la citit sau mai mult pentru vederea la distanta sau daca vederea intermediara (de ex. la calculator) este cea predominanta. Va conta si cat de activ sunteti. In functie toate acestea, va decide care din designurile de lentile progresive ale producatorului vi se potriveste, alegand astfel incat campul de vedere clara sa fie mai larg acolo unde aveti mai mare nevoie. Fiecare producator are o paleta mai larga de variante de lentile progresive, fiecare destinata unui anume tip de utilizator. E sarcina opticianului sa va ghideze printre acestea.
Un alt factor important sunt ramele pe care le-ati ales pentru viitoarele lentile progresive. Trebuie stiut ca, evident, cu cat lentila va fi mai mare, cu atat culoarul de vedere clara poate fi mai mare. Exista si niste constrangeri, de exemplu distanta de la marginea superioara a ramei pana la pupila se recomanda sa fie cel putin 10 mm, iar de la cea inferioara 21 mm. Trebuie luati in considerare parametrii de purtare a ramei specifici fiecarui utilizator. In functie de distanta de la pupila la lentila, deci de obiceiul dvs de a purta ochelarii mai sus sau mai jos pe nas si de conformatia fetei dumneavoastra, opticianul va alege lentile standard sau personalizate. Alti factori determinanti sunt unghiul de curbura al ramei si unghiul planului lentilei cu verticala, ei vor conduce la nevoia individualizarii lentilelor.
In cursul consultatiei, opticianul va va ruga sa purtati viitoarea rama si va face masuratori specifice, folosind diverse aparate si va fixa pe lentilele demo ale ramei punctele exacte ale pozitiei pupilei. Aceasta operatie este deosebit de importanta pentru realizarea precisa a lentilelor.
Astfel, toate aceste lucruri bine puse la punct, lentilele progresive vor fi alese in directa legatura cu nevoile dumneavoastra, iar purtarea lor ulterioara va fi cu atat mai mult o experienta placuta.
Opticienii ochelari.com va stau la dispozitie pentru o asemenea consultatie.