Cum alegem lentile pentru ochelari (partea I-a, povestea)

Cum alegem lentile pentru ochelari (partea I-a, povestea)

Cum alegem lentile pentru ochelari? Cum incepe aventura? Povestea multora dintre noi:

Totul incepe de la medicul oftalmolog. In urma consultatiei au fost depistate defecte ale vederii, iar acestea trebuie corectate cu lentile pentru ochelari. In general este vorba despre defecte de refractie:

  • miopie (probleme cu vederea la distanta),
  • hipermetropie (probleme cu vederea obiectelor situate aproape),
  • astigmatism (o problema care nu trebuie sa va sperie, veti avea doar nevoie de oa nume prelucrare a lentilei)

Presbitismul este o problema care apare odata cu inaintarea in vasta, cand cristalinul isi pierde supletea si capacitatea de acomodare a ochiului se diminueaza, fiind afectata vederea la distante mici.

Pe langa acestea, pot fi si diferite alte defecte care necesita corectie cu lentile.

 

alegere rama lentile ochelari

 

[/vc_column][/vc_row]

Si mergem la optician, eventual suntem indrumati spre opticianul de la iesirea din cabinetul oftalmologului, unde, pana ne dezmeticim, am dat deja comanda de ochelari. Unii dintre noi prefera sa isi lase timp sa se gandeasca si urmeaza sa mearga la un optician pe care il stiu in apropiere sau unul recomandat de cunoscuti.

Ajunsi acolo,  prima grija pare sa fie alegerea ramelor. Evident, este un aspect important pentru ca ele trebuie sa ne stea bine, sa se aseze bine pe fata, sa aiba forma, culoarea si materialul dorite, sa se potriveasca stilului nostru, sa fie alese in concordanta cu forma fetei, si mai trebuie sa aiba si pretul potrivit cu buzunarul nostru.

 

Cand toata acesta activitate s-a incheiat, de obicei cu mare parte din buget epuizata, tocmai atunci incepe ce ar trebui sa fie mai important: alegerea unor lentile pentru ochelari. Aici vine momentul cand suntem intrebati daca vrem ceva anume sau ni se spune mai degraba “va pun lentile de la xxxx?” si spune un nume cunoscut de producator sau “vreti ceva mai scump sau… ?”. Si noi raspundem, deja obositi, “ce credeti dvs…”. “nu stiu, dvs. stiti mai bine…”. Se poate sa insiste, sa ne intrebe daca vrem ceva tratamente anume, se poate sa vrea sa ne explice, dar se poate sa mai fie si altii in magazin sau sa ne tot sune telefonul sau sa nu ne fi gandit ca va dura atat de mult discutia asta si sa fim asteptati in alta parte. Nu. Noi ar trebui sa stim cate ceva. Evident, opticianul stie mai bine. Dar noi ar trebui sa stim ce ne trebuie si cam cat ar trebui sa ne coste. Si pentru asta, trebuie sa fim informati.

In primul rand, cand ajungem sa comandam lentile pentru ochelari trebuie sa avem prescriptia (reteta) de la oftalmolog sau optometrist, fara de care nu se poate.

In al doilea rand trebuie sa tinem cont de nevoile noastre vizuale: adica sa clarificam ce fel de lentile ne trebuie, in functie de activitatile noastre. Impreuna cu opticianul trebuie sa gasim variantele de lentile potrivite cu modul nostru de viata (activ, sportiv sau mai degraba sedentar), cu nevoia de a vedea foarte bine aproape sau mai mult la distanta sau poate la calculator, poate avem nevoie de lentile pentru condus, etc.  Aceasta analiza este foarte importanta pentru ca acum oferta de lentile este atat de variata, incat este posibil sa gasim solutii pentru orice fel de asemenea nevoi, numai sa stim de ele sau sa fim indrumati corespunzator. Toate aceste discutii dureaza mult si nu prea pot fi facute in magazinul de optica, mai ales daca asteapta si altii sa le vina randul.

In al treilea rand, trebuie sa stabilim exact ce fel de lentile ne trebuie sau care se potrivesc cu prescriptia cu care am plecat de la oftalmolog, dar si cu necesitatile noastre si chiar si cu bugetul alocat.

 

 

Ce trebuie sa stim pentru a alege lentile pentru ochelari?

 

 

Putem alege materialul lentilei: sa fie de plastic sau de sticla?

Ce tip de lentile pentru ochelari se potrivesc nevoilor noastre? Monofocale, monofocale cu aditie, bifocale sau poate lentile progresive? Vrem lentile pentru lucrul la calculator? Sau poate lentile speciale de condus?

In cazul in care prescriptia medicului oftalmolog indica asa ceva, vrem doua (sau chiar mai multe) perechi de ochelari sau doar una singura care sa rezolve toate problemele?

Alegem un index de refractie mai mare ca sa avem niste lentile mai subtiri si mai usoare? Avem dioptrii mari sau am ales niste rame pentru care trebuie sa ne gandim si la acest aspect?

Va trebui sa ne gandim ce tratamente e bine sa achizitionam pentru viitoarele lentile : antireflex, durificare, tratament impotriva luminii albastre, tratament oleofob, hidrofob, antistatic, anti-aburire? Ce ne trebuie neaparat si la care putem renunta?

Poate am vrea lentile fotocromatice (lentile heliomate) si sa uitam de nevoia de ochelari de soare, sa-i avem la ochi de fiecare data cand avem nevoie de ei?

Sau poate vrem ca, pe langa ochelarii obisnuiti, sa avem si niste ochelari de soare cu dioptrii ca sa putem citi in concediu pe malul marii sau sa ne protejam ochii de lumina intensa in timpul activitatilor in aer liber?

Acestea sunt intrebarile la care trebuie sa raspundem inainte de a decide ce lentile pentru ochelari comandam. Apoi ar fi bine sa alegem si producatorul sau, mai bine, sa aflam preturile lentilelor in  diverse combinatii de caracteristici, ca sa avem o idee de preturi minime si maxime pentru fiecare configuratie. Va sugeram sa va petreceti putin timp pe paginile ochelari.com, veti vedea ce usor e sa alegi lentile, veti compara preturi si veti decide ce lentile comandati si unde.

In partea a doua a articolului nostru, mai specializat, vom vedea exact care sunt caracteristicile lentilelor, cum alegem lentile in functie de fiecare din ele, ce fel de lentile pentru ochelari ni se potrivesc, etc.

 

 

optiadmin

Sorin este optician, dar si inginer. Pasionat de ce se intampla in lumea ramelor, lentilelor. Este fondatorul lui OptiPro.ro si Ochelari.com

No Comments

Leave a Comment