Cum e cu lentilele polarizante?

lentile

Cum e cu lentilele polarizante?

Lentile polarizante

Trebuie sa fie neaparat polarizante. Ce fel de ochelari sunt aia care n-au lentile polarizante?

Parca ati mai auzit vorbe ca cele dinainte? Avem sau nu nevoie de tipul acesta de lentile/ochelari?

Hai sa incerc sa explic la ce sunt bune…

Pai, aduceti-va aminte cand e soare puternic si sunteti afara, la zapada (pe vremurile cand era zapada …) sau conduceti pe o sosea (ca autostrazi n-avem) ori va aflati intr-o barca la pescuit…

In fiecare din aceste cazuri avem soarele si cate o suprafata orizontala (pamantul acoperit de zapada, soseaua, apa, o suprafata metalica …) care reflecta puternic lumina in plan orizontal si produce polarizarea luminii si efectul de orbire.

Asta e, mai pe scurt. Am pus spre sfarsit explicatii un pic mai pretentioase.

Filtru de polarizare

Ca sa dispara acest efect, s-a inventat un filtru de polarizare care sa absoarba lumina dintr-un plan – cel orizontal –  si sa “permita” trecerea luminii in plan vertical. El trebuie sa absoarba toata lumina polarizata orizontal, asa ca trebuie montat pe meridianul de 180 de grade. Daca montajul nu este facut astfel, nu toata lumina polarizata va fi absorbita (daca il pui la 90 de grade, il pui degeaba …). Dar si cu montajul facut corect, daca cineva care poarta lentile polarizante isi inclina capul intr-o parte, filtrul nu va putea absorbi toata lumina. Asa ca … drepti si privirea inainte!

Ca sa-ti faci o idee, o lentila polarizanta  bruta are doua semne care permit montajul corect.

Lentile polarizante

Lentila bruta polarizanta

Si iata mai jos si efectul:

lentile polarizante

Imagine cu/fara lentile polarizante

Orice lentila poate fi si polarizanta?

Nu numai  lentilele monofocale pot fi facute polarizante, dar si lentilele bifocale sau progresive. Este valabil pentru lentilele din sticla, sticla fotocromatica (heliomata), plastic, plastic fotocromatic (heliomat), policarbonat si cele cu indice mare de refractie.

Lentilele polarizante pot fi colorate in diferite nuante si culori, inclusiv mirror (oglinda). De asemeni, ele suporta acoperiri antireflex.

Cand si in ce scop sa purtam lentile polarizante?

  • Pentru diminuarea oboselii la volan si, prin urmare, pentru cresterea sigurantei circulatiei pe drumurile publice …
  • La pescuit – nu numai ca eliminam stralucirea apei, dar putem chiar vedea in apa (cum se poate observa in imaginile de mai jos)
  • Pentru confort vizual pe plaja (sa iti vezi membrii familiei mai bine, nu altele …)
  • Cand vrem sa vedem culorile mai intense si nu palide.
  • La zapada, pentru cei care lucreaza, beau vin fiert sau conduc.
  • Pentru blocarea razelor UV – practic toate lentilele polarizante prescrise, de plastic sau sticla, vor bloca din radiatiile UV. Aceasta nu este o functionalitate a lentilelor polarizante, insa vorbim practic de aceeasi suprafata care reflecta lumina intr-un mod polarizat si, in acelasi timp,  reflecta si un procent ridicat din lumina UV.
  • Pentru ochelarii de soare obisnuiti, pentru ca, in cazul unor activitati in natura, sunt destule situatii in care putem elimina astfel stralucirile polarizate nedorite.
La pescuit cu lentile polarizante

Cand nu folosim lentile polarizante?

  • Unii schiori nu-i recomanda. Cum polarizarea functioneaza doar intr-un plan, lentilele polarizante nu sunt neaparat bune pentru ski – fiindca un schior este fortat de imprejurari sa isi incline capul mult intr-o parte sau alta. Pentru ca filtrul nu mai este in permanenta paralel cu orizontala, polarizarea isi pierde din efect si schiorul nu mai poate evalua corect cum e zapada …)
  • Lentilele polarizante nu sunt pentru conducerea pe timp de noapte. Noaptea ai nevoie de cat mai multa lumina. Ca sa nu te orbeasca farurile celor din fata iti trebuie lentile clare (incolore) si  de un tratament antireflex foarte bun al acestora (nu lentile colorate).
  • Pilotilor de avioane le este interzis sa poarte lentile polarizante, fiindca:
    • Unele cabine ale pilotilor au pe panourile de bord inscrise cifre sau imagini deja polarizate si acestea pot disparea daca sunt privite prin lentile polarizante.
    • Parte din lumina vizibila de la un alt avion este de fapt reflectata de suprafata metalica a acestuia. Cum si parte din ea este polarizata orizontal, cu lentilele polarizante o sa fie eliminata si pilotii nu vor mai vedea la fel de bine avionul care se apropie.
  • Ecranele cu cristale lichide sunt polarizate. Daca nimeriti ca acea polarizare sa fie orizontala, prin lentilele polarizante nu veti mai vedea cifrele ( cam neplacut sa fii in masina, sa te uiti pe ecranul tau si sa nu vezi cifrele …) Poti face un test cu un ceas cu afisaj cu cristale lichide pe care il intorci la 90 grade si vor disparea cifrele, daca le privesti prin lentilele polarizante. Sau intr-o benzinarie, daca te uiti la pompa (cand te uiti la valoarea facturii si te ingrozesti …)  si daca lasi capul intr-o parte dispare…. Partea proasta e ca cei de la benzinarie n-au lentile polarizante si tot iti cer banii …..

Una peste alta, merita sa iti pui lentile polarizante?

Raspunsul meu este ca, daca ai de-a face cu mult soare in activitatea ta curenta, da. Daca ii folosesti doar in vacanta, as zice ca da, daca iti permiti,  iar daca e mai greu cu banii, ramai cu ochelarii de soare obisnuiti.

Si dupa cum am mentionat un pic mai tehnic:

Ce este polarizarea luminii?

Efectul de polarizare face ca undele luminoase sa nu mai vibreze in orice plan perpendicular pe directia de mers, ci sa vibreze intr-un singur plan. Cand lumina loveste o suprafata reflectanta orizontala, vibratiile se transmit intr-un singur plan orizontal. Daca vorbim de o suprafata refractanta (ca apa sau sticla) mare parte din lumina va intra in apa, dar restul luminii va fi  reflectata si in totalitate polarizata.

Pentru a reduce intensitatea stralucirii ar trebui sa existe un filtru care sa absoarba aceste vibratii din planul orizontal. Un asemenea filtru este disponibil pentru uz oftalmologic. El este confectionat dintr-o  folie de polivinil acetat (PVA). Aceasta folie este intinsa foarte mult (pana la 5 ori lungimea initiala), apoi  este introdusa intr-o baie de iod, iod care se impregneaza in moleculele PVA. Se formeaza niste linii inchise care formeaza filtrul polarizant. Acest filtru poate fi facut sandwich intre doua straturi de CAB (cellulose acetate butyrate). Pentru lentile, foaia polarizanta se monteaza in rezina sau policarbonat. Sau poate fi pusa intr-un strat de CAB si apoi formata direct intr-o lentila de plastic in timpul turnarii acesteia. Si avem lentilele polarizante!

Daca te bate cumva gandul sa iti achizitionezi o astfel de lentile, incearca sa vezi si preturile de pe ochelari.com!

Cam atat pentru azi. Nu uita, daca poti sa dai un like sau un share sa citeasca si altii, ar fi super!

optiadmin

Sorin este optician, dar si inginer. Pasionat de ce se intampla in lumea ramelor, lentilelor. Este fondatorul lui OptiPro.ro si Ochelari.com

No Comments

Leave a Comment