Lentile bifocale sau lentile progresive?

lentile progresive, lentile bifocale

Lentile bifocale sau lentile progresive?

 

Ce sa alegeți când aveți nevoie de două perechi de ochelari?

 

Cand aveți dioptrii pentru vederea la distanță și vă  trebuie și ochelari pentru citit, sunteți în situația de a purta două perechi de ochelari, ceea ce poate fi enervant și costisitor.

Și atunci poate vă gânditi să vă faceți lentile multifocale ca să puteți purta o singură pereche de ochelari cu care să puteți vedea bine și la distanță și aproape.

 

lentile progresive, lentile bifocale

 

In imaginea de mai sus, vedem o domnisoară care vede cu acei ochelari să și lucreze la laptop, dar care poate privi și in jur, la departare. Probabil sunt ochelari cu lentile progresive.

lentile bifocale lentile progresive

Domnul din imagine vede să scrie o scrisoare, dar poate să și ridice ochii și să privească în departare. Se poate să poarte lentile bifocale, sau poate lentile progresive.

 

Ce avem la dispozitie?

Lentile bifocale și lentile progresive.

 

Adică?

 

Lentile bifocale sunt cele care au pe suprafața lor dioptriile pentru vederea la distanță, iar în partea inferioara au inserata o pastilă (o lentilă) cu  dioptriile pentru citit. Trecerea între cele doua zone este vizibilă.

Lentile progresive sunt cele care au două zone de vedere clară  corespunzatoare vederii la distanță și a celei aproape, trecerea între ele facandu-se lin , printr-un canal de progresie prin care se poate vedea la distanță intermediară. Dezavantajul e că, pentru a face trecerea între cele doua tipuri de dioptrii, apar zone prin care nu se vede farte clar numite zone cu aberatii.

Pentru ambele tipuri de lentile putem alege și soluția de a le face fotocromatice (heliomate), având în acest fel rezolvată și problema ochelarilor de soare.

Sunt și oameni care, disperați că nu au niciodată la îndemână ochelarii de citit, aleg lentile progresive sau și bifocale ca să folosească permanent o pereche de ochelari care stă permanent la ochi.  Și le fac și fotocromatice, ca să își și protejeze ochii de razele UV dăunătoare.

 

Și pe care să le alegem?

 

Lentilele bifocale au zona de vedere clară la citit mai mare, ceea ce reprezintă un avantaj, dar prin bifocale putem vedea doar la cele două distanțe clare pentru care au fost luate în considerare dioptriile. Spre deosebire, prin lentilele progresive se poate vedea mai mult sau mai puțin la doate distanțele, chiar dacă la distanță intermediară vedem printr-un canal mai îngust. Trebuie spus și că marimea acestor zone de pe lentilele progresive este în directă concordanță cu diferența între cele două tipuri de dioptrii (adiția), dar și de alți factori care țin de nevoile vizuale ale purtătorului, de parametrii ramei, de parametrii de purtare a ei.

 

Lentilele bifocale au linia de demarcație între zone vizibilă, iar la lentilele progresive trecerea se face lin, fără să se vadă diferența între zone.

 

Costul lentilelor bifocale este de obicei mai mic decât al lentilelor progresive (pret lentile progresive). Acestea din urma pot costa între 300 lei și 3000 de lei în funcție de adiție, de gradul de personalizare, de materialul lentilei, de tratamentele aplicate. Lentilele bifocale costă de la 100 de lei până pe la 1200 de lei, legat de adiție, de materialul și grosimea lentilei, de mărimea și forma pasilei pentru citit. Trebuie comparat totuși prețul acestora cu prețtul celor două perechi de ochelari cu lentile monofocale pe care îi înlocuiesc.

 

In ceea ce privește ușurința în acomodare, tot cu lentilele bifocale îi este mai ușor noului purtător să se obișnuiască. Pentru lentilele progresive apare mai pregnant iluzia de curbare a liniilor drepte ceea ce poate fi destul de neplacut, dar nu durează mult. Totusi, în ambele cazuri, trebuie acceptată o perioadă de acomodare, în care utilizatorul trebuie să învețe prin care parte a lentilei să privească ca să obțină vederea clară la o anumita distanță. Pentru asta, trebuie să se obișnuiască să miște capul într-un anume fel, în general se spune că trebuie îndreptat varful nasului spre locul unde avem de văzut ceva.

 

Deci avem soluții pentru a ne scuti de purtarea enervantă a două perechi de ochelari, de continua schimbare a lor de la ochi. Pe oricare din ele o vom alege, vom fi niște purtători de ochelari mai fericiți, cu mai puține griji. Trebuie doar să cercetăm, sa aflăm informațiile necesare, să gasim locul cu prețuri bune și specialiști amabili și de încredere cu care să alegem soluția cea mai bună, potrivită cu noi, cu nevoile noastre și cu bugetul nostru.

optiadmin

Sorin este optician, dar si inginer. Pasionat de ce se intampla in lumea ramelor, lentilelor. Este fondatorul lui OptiPro.ro si Ochelari.com

No Comments

Leave a Comment