Lentile de plastic sau lentile din sticla?

entile de plastic sau lentile de sticla

Lentile de plastic sau lentile din sticla?

 

Lentile din plastic sau lentile de sticla?

 

Multi dintre noi sunt purtatori de ochelari si poate am raspuns deja opticianului la aceasta intrebare. Sau poate am ridicat din umeri, lasandu-l pe acesta sa aleaga in locul nostru.

 

Sa fie lentile de sticla (minerala) sau lentile de plastic (sticla organica)?

Si, totusi, care sunt diferentele?

 

Rezistenta la zgariere cea mai buna o au lentilele de sticla. Lentilele de plastic, chiar si cu cele mai performante tratamente, se zgarie daca sunt atinse cu obiecte ascutite sau daca sunt sterse necorespunzator. Prin urmare, lentilele de plastic ajung mult mai repede sa aiba suprafata atat de deteriorata, incat vor trebui schimbate, chiar daca nu aveti modificari ale retetei. Asta se intampla in general cam la 4 ani, depinzand foarte mult si de modul in care sunt ingrijite. Cu lentilele de sticla nu avem aceasta problema, ele pastrandu-si integritatea si aspectul impecabil multa vreme. Ceea ce nu inseamna ca si acestea nu trebuie sterse cu mare grija.

 

Lentilele de plastic au o cea mai mare rezistenta la impact. In mod evident copiii si persoanele care desfasoara activitati foarte dinamice ar trebui sa poarte lentile de plastic. In schimb, lentilele de sticla au o rezistenta mai mare la caldura.

 

Greutatea lentilelor e un factor care inclina hotarator spre cele de plastic, evident mai usoare la aceleasi caracteristici optice. Greutatea lentilelor este in general distribuita pe suprafata nasului. Prin urmare, daca lentilele dumneavoastra trebuie sa fie groase pentru ca aveti dioptrii mari, daca suprafata nasului e sensibila, daca aveti nasul subtire alegeti lentile de plastic. Trebuie stiut ca, chiar si cele de plastic pot deveni greu de suportat pe nas dupa multe ore de purtat ochelarii.

 

Pentru lentilele de plastic au fost create mai multe si mai avansate designuri ingloband tehnologiile de top, tratamente superioare, culori in masa sau variante nenumarate de lentile fotocromatice.

Luati in calcul ca, daca va doriti rame pe capse sau suruburi (rimless) va trebui sa alegeti doar lentile de plastic pentru ca numai acestea se monteaza pe astfel de rame.

 

Cu cat dioptriile sunt mai mari, aveti nevoie de lentile cu index de refractie mai mare, dar cu atat mai multe reflexii de culoare veti vedea. Totusi, unele material (precum policarbonatul – un material plastic) au aberatiile cromatice relativ mici, chiar la un index de refractie mare. Aceste aberatii cromatice apar si la lentilele de sticla si la cele de plastic (sticla organica) la indecsi de refractie mari. De aceea devine util un tratament antireflex. Fara acesta, de la index 1.5, cel din fata dvs va avea probleme in a va vedea ochii, char daca dvs. nu aveti inca probleme vizuale legate de reflexii. Deci, indiferent ca alegeti plastic sau sticla pentru lentilele dumneavoastra, la index mare de refractie trebuie sa alegeti si tratament antireflex.

 

Una peste alta, alegeti lentile de sticla daca lucrati intr-un mediu cu mult praf si este dificil sa stergeti lentilele corespunzator sau daca lentilele trebuie sa fie rezistente la caldura.

Alegeti lentile de plastic daca vreti sa aveti lentile usoare, sa aveti la dispozitie multe variante de culori sau tratamente avansate sau daca aveti nevoie de rezistenta mare la impact. Si daca vreti ochelari fara rama.

 

In concluzie, trebuie sa alegeti intre siguranta – lentile de plastic sau rezistenta – lentile de sticla.

In principiu, lentilele de sticla sunt mai ieftine decat cele de plastic, pentru ca acestea din urma au si o multime de tratamente. Dar este necesara o analiza mai amanuntita, in functie de prescriptia de la oftalmolog si de alte constrangeri ale utilizatorului.

 

Pentru a vedea toate variantele ce va stau la dispozitie si pentru a compara preturi pentru diferite optiuni, va recomandam ochelari.com, un site unde alegerea unor rame si/sau a unor lentile devine o activitate placuta, instructiva si  foarte utila.

 

optiadmin

Sorin este optician, dar si inginer. Pasionat de ce se intampla in lumea ramelor, lentilelor. Este fondatorul lui OptiPro.ro si Ochelari.com

No Comments

Leave a Comment