Pe scurt despre lentile bifocale

doamna poarta lentile bifocale

Pe scurt despre lentile bifocale

Mulți dintre noi, ajunși la vârsta la care suntem nevoiți să purtăm mai multe perechi de ochelari, știu cât e de complicat să ne descurcăm în această situație. Ochelari pentru citit, ochelari pentru distanță, la calculator nu vedem bine nicicum sau chiar ne-ar trebui unii speciali pentru asta… e incomod. Chiar și numai cu ochelari pentru citit și tot nu-i avem niciodată la îndemână când ne trebuie.

Ce soluții avem?

Putem să continuăm sa ne tot comandăm cele două sau trei perechi de ochelari și să ne încurcăm în ele. Sau putem să purtăm lentile multifocale, adică lentile care au pe suprafața lor două sau chiar mai multe zone cu dioptrii diferite, pentru distanță, pentru aproape… Asta presupune că ne punem ochelarii la ochi și îi putem folosi la toate activitățile zilnice. Sună bine, nu-i așa?

Lentilele multifocale sunt împărțite în două mari categorii: lentile bifocale și lentile progresive.

Pe scurt, lentilele progresive folosesc o tehnologie avansată astfel încât pot face trecerea lină de la dioptriile pentru citit în partea inferioară, la cele pentru vedere la distanță în partea superioară, iar prin canalul de progresie rezultat între cele două zone se poate vedea și la distanțe intermediare (de exemplu, la calculator). Despre lentile progresive, detalii, avantaje, dezavantaje, am scris mai pe larg aici, iar aici sunt detaliate tipurile de lentile progresive.

Lentile bifocale

Sunt lentile multifocale pentru că au pe suprafața lor zone cu dioptrii diferite. Diferența față de cele progresive o face faptul că trecerea între zone e netă, chiar vizibilă, fără zone intermediare. Practic, este vorba de o lentilă cu dioptriile pentru citit, inserată în partea de jos a lentilei cu dioptriile pentru vederea la distanță. Cu cât adiția (diferența între dioptriile pentru citit și cele pentru distanță) e mai mare cu atât pastila inserată devine mai vizibilă. Dar marii producători de lentile au conceput deja designuri de lentile la care acest inconvenient să fie diminuat considerabil, iar materialele moderne din care sunt fabricate lentilele contribuie și ele la acest efort. Un tip nou de lentile bifocale sunt așa-numitele digitale, care nu presupun inserarea unei pastile, ci prelucrarea free form (punct cu punct) a lentilei în așa fel încât să genereze zona cu dioptriile pentru și restul suprafeței lentilei cu dioptriile pentru distanță, trecerea între ele fiind invizibilă.

exemplu lentile bifocale
Lentile bifocale

Cât de mare este prețul unor lentile bifocale?

Prețul lentilelor bifocale poate fi chiar mai mare decât al unora din cele progresive, atunci când este vorba de calitate premium și tehnologii foarte avansate, dar, în general, acest tip de lentile poate fi purtat fără costuri foarte mari. La ochelari.com, de exemplu, prețurile lentilelor bifocale (lentile bifocale pret) este între 150 și 1200 de lei (pentru două lentile, evident) în funcție de dioptrii, producător, forma pastilei inserate, materialul lentilei, tratamente aplicate, etc. In orice caz, pare evident că ochelarii cu lentile bifocale ar costa mai puțin decât cele două perechi de ochelari cu lentile monofocale pe care le înlocuiesc.

Cum comandăm lentile bifocale?

Ce avem de ales? Toate cele enumerate mai sus:

  • Alegem producătorul de lentile preferat. Noi am făcut simulările la ochelari.com și acolo am putut găsi încă de la început plaja de prețuri (și nu sunt mari deloc) pentru fiecare producător, astfel încât am avut o idee despre care se potrivește bugetului. Pentru unele lentile, erau deja configurate toate opțiunile sau putem să pornim să alegem exact ce ne dorim. Alegem și dacă vrem ca lentilele noastre bifocale să fie fotocromatice.
  • Alegem forma / tipul de pastilă inserată: cu marginea dreaptă (FT) sau curbă (CT), rotundă RS sau pastila ocupă toată jumătatea inferioară a lentilei (E-line ). La unii producători lentila FT este deja în stoc ți are preț mai mic, la alții diferențele de preț între diferitele forme nu sunt mari.
  • Alegem mărimea pastilei inserate, de fapt latimea pastilei care poate fi  24, 28, 35 sau 45 mm.  Cea mai folosita marime este cea de 28 mm, foarte potrivită pentru citit. Am observant și că există o corelație automată între forma deja aleasă de noi și dimensiune, astfel încât nu putem face alegeri nepotrivite.
  • Alegem grosimea lentilei, de fapt indicele de refracție al materialului din care este făcută. Cu cât alegem un indice de refracție mai mare, cu atât lentila va fi mai subțire, mai ușoară, mai estetică.
  • Alegem grosimea lentilei: lentile sferice dacă avem dioptrii mai mici, lentile asferice la dioptrii mari sau chiar lentile foarte personalizate
  • Alegem setul de tratamente ce va fi aplicat lentilei. Producătorul ales deja de noi ne propune câteva seturi predefinite care conțin diferite tratamente: antireflex, durificare, oleofob, hidrofob, antistatic, împotriva luminii albastre dăunătoare, împotriva razelor UV. Dintre toate pachetele de tratamente propuse noi selectăm pe cel care se potrivește cel mai bine nevoilor noastre și bugetului, văzând permanent cum se schimbă prețul final al lentilelor în funcție de alegerile făcute.

Dacă am vrut ca lentilele noastre să fie fotocromatice, se poate să trebuiască să alegem tipul acestora, din nou, citind explicațiile și văzând prețul. In orice caz, în pasul următor, va trebui să selectăm culoarea dorită.

După cum se vede, putem să ne configurăm singuri perechea de ochelari cu lentile bifocale așa cum ne trebuie, la prețul care ne trebuie, citind explicațiile fiecărei categorii sau cerând detalii și ajutor specialiștilor magazinului. Cel puțin în magazinul online ochelari.com am putut-o face cu ușurință. Oricum, acum aveți o idee despre ce trebuie să știți când vă comandați lentile bifocale, la ce întrebări trebuie să răspundeți ca să rezultați cu cele mai potrivite lentile cu dumneavoastră.

La ce ne așteptăm când purtăm primele noastre lentile bifocale?

Fiind lentile multifocale, va trebui să ne acordăm câteva zile de acomodare. Va trebui să învățăm prin care zonă a lentilei să privim ca să vedem bine într-un anume loc. Se poate ca, la început, să ne mai deranjeze linia de demarcație a pastilei inserate, dar repede veți uita că e acolo. Peste câteva zile veți avea doar bucuria de a vedea bine mereu ce vreți să vedeți, apoi va fi ceva normal.

Cui le sunt utile lentile bifocale?

Lentilele bifocale se potrivesc tuturor celor care, pe parcursul zilei sau în activitățile lor, au nevoie să privească des, alternativ la distanțe diferite. Un medic care privește și pacientul aflat la o oarecare depărtare, dar și scrie o rețetă, profesorul care privește în clasă, dar și în catalog, funcționarul care ridică des ochii din hârtii ca să vadă în încăpere, evident când aceștia sunt presbiopi dar au si nevoie de corecție pentru vederea la distanță. Totuși, chiar și fără să fie nevoie de dioptrii pentru distanță, un presbiop poate purta lentile bifocale doar cu pastila inserată cu dioptriile pentru citit și fără dioptrii pe restul lentilei. El va putea purta permanent ochelarii cu astfel de lentile bifocale și va putea citi de fiecare dată când are nevoie fără să îi tot pună și scoată de la ochi.

Cui le sunt contraindicate lentile bifocale?

Având în vedere că a privi prin diferite zone ale lentilelor presupune să mișcăm capul frecvent în sus și în jos, lentilele bifocale nu sunt indicate celor care au probleme cu astfel de mișcări, probleme cervicale. De asemenea nu se recomandă celor care suferă de vertij sau nesiguranță în mers pentru că lentilele le pot accentua problemele de echilibru în cazul în care nu privesc prin zona corectă a lentilei.

Am văzut deci ce numim lentile bifocale, prin ce diferă de lentilele progresive, ce trebuie să știm când vrem să ne comandăm unele, dar și cum să facem noi înșine acest lucru într-un magazin online bine ales, care are toate opțiunile la dispoziția clientului, bine explicate. Să nu uităm și că prețurile lentilelor bifocale, ca și al celorlalte lentile, diferă foarte mult de la un magazin la altul. Deci, dacă nu vrem să plătim mai mult decât e cazul, trebuie să cercetăm un pic, să verificăm, să comparăm și să comandăm numai după ce ne-am făcut o părere bine fundamentată. Si apoi, ar fi bine să căutam ofertele speciale, promoțiile, pachetele rame+lentile, evident acolo unde acestea chiar presupun un preț mai bun decât de obicei. In acest fel putem plăti mult mai puțin sau putem avea performanță mai mare pentru lentilele noastre la același buget. Contează, nu-i așa?

optiadmin

Sorin este optician, dar si inginer. Pasionat de ce se intampla in lumea ramelor, lentilelor. Este fondatorul lui OptiPro.ro si Ochelari.com

No Comments

Leave a Comment