Cateva reguli ca sa alegeti corect rame pentru lentilele progresive

diverse rame pentru lentile progresive

Cateva reguli ca sa alegeti corect rame pentru lentilele progresive

Ati hotarat ca veti purta lentile progresive. Acum va intrebati cum ar fi corect sa alegeti cele mai potrivite rame pentru lentilele progresive.

 

Daca sunteti in aceasta situatie, sunteti pe calea cea buna. Sigur, puteti, in anumite limite, sa procedati si invers, sa puneti lentile progresive pe o rama anume pe care v-o doriti foarte mult, dar se poate sa rezultati cu niste lentile cu niste caracteristici foarte speciale (si un cost suplimentar), sa nu aveti rezultatul cel mai bun sau opticianul sa va spuna ca pur si simplu nu se poate.

Lentilele progresive sunt lentile speciale, al caror succes depinde de dioptriile stabilite de oftamolog sau optometrist, de nevoile dumneavoastra vizuale, dar si de modul in care se potrivesc cu rama aleasa. Pentru a intelege cum functioneaza lucrurile, puteti citi si articolul Pe scurt despre lentilele progresive.

Pentru a alege corect rame pentru lentilele progresive, incercati sa respectati cateva reguli:

1. Luati o rama care se potriveste exact pe latimea fetei dvs. Astfel veti beneficia de zone de vedere clara mari, fara sa va deranjeze reflexiile luminilor aflate in spatele dvs.

2. Respectati unghiurile: se recomanda sa fie de 8 grade unghiul pantoscopic (unghiul dintre planul lentilei si planul fetei) si 6 grade unghiul de curbura al ramei. Trebuie spus ca unele unghiuri pot fi reajustate, dar iarasi depinde de rama: cele fara cadru, sau cele subtiri de titan pot suporta reajustari, spre deosebire de cele mai groase, din plastic, asupra unghiurilor carora nu se poate actiona.

 

rame pentru lentile progresive 1

 

3. Este indicat sa aveti minim 10 mm de la marginea superioara a ramei la pupila si minim 21 mm pana la marginea inferioara. Aceste dimensiuni vor permite sa obtineti zone bune de vedere clara sau, altfel spus, va fi destul spatiu ca sa se faca tranzitia de la dioptriile pentru vederea la distanta la cele pentru citit.

O alta distanta care trebuie respectata este cea intre lentila si pupila (distanta vertex) care trebuie sa fie de 12-14 mm.

4. E bine sa alegeti ramele cele mai usoare dintre cele care va plac. Este valabil pentru toti ochelarii, dar, cand vine vorba de lentile progresive, devine si mai important pentru ca ele presupun o purtare indelungata. Deci alegeti ramele pe care le simtiti confortabile de la prima incercare. Cu lentilele adaugate, nu va fi in nici un caz mai bine.

 

rame pentru lentilele progresive 3

 

5. Trebuie spus si ca, daca va alegeti o rama pe capse sau pe surub (rimless) veti putea monta doar lentile de plastic (sticla organica), din motive legate de posibilitatile de montaj.

Prin urmare, devine intelept sa alegeti rame care nu arata foarte special sau care nu se aseaza ciudat pe fata dvs. Se poate ca abaterile sa nu va impiedice sa montati lentile progresive pe aceste rame, dar sigur va vor costa mai mult. Sau, cu cat va veti indeparta de valorile medii indicate, opticianului ii va fi mai greu sa va aleaga lentile de stoc sau va trebuie sa acceptati ca veti avea zone cu aberatii mai mari.

Toate aceste indicatii sunt valabile pentru alegerea ramelor pentru orice fel de lentile, dar lucrurile devin mai complicate in cazul in care va trebuie rame pentru lentilele progresive. Asta se intampla pentru ca orice abatere (un mm, un grad) este foarte importanta pentru a obtine zona de vedere clara maxima pentru dumneavoastra. Consultati-va cu opticianul dumneavoastra chiar si in alegerea ramelor, obtinerea unor ochelari cu lentile progresive presupune o buna colaborare cu acesta. Despre importanta discutiei cu opticianul am scris in articolul “Consultatia pentru lentile progresive – un demers complicat? “.

 

 

Deci, nu alegeti doar din motive de fashion, nu va incantati repede, nu cedati vanzatorului obosit sa va arate si a cincea pereche, ci analizati, masurati, alegeti-va cu grija o rama care sa va asigure niste ochelari cu lentile progresive pe care sa ii purtati cu placere.

 

am ales rame pentru lentilele progresive!

 

O gama larga de rame, printre care sigur veti gasi si rame pentru lentilele progresive care sa va placa, se afla pe ochelari.com. Tot aici gasiti si specialistii opticieni care sa va indrume in alegerea perechii perfecte de rame pentru lentilele progresive.

optiadmin

Sorin este optician, dar si inginer. Pasionat de ce se intampla in lumea ramelor, lentilelor. Este fondatorul lui OptiPro.ro si Ochelari.com

No Comments

Leave a Comment