Tratamente pentru lentile. Durificare, antireflex, împotriva luminii albastre, etc. Sunt necesare?
De-a lungul timpului oamenii au descoperit cum să folosească lentile de sticlă (și mult mai târziu de plastic) pentru a vedea mai bine la citit, apoi și la distanță, cum să le facă mai subțiri, mai aproape de perfecțiunea optică și au tot inovat descoperind multe moduri de a le combina, de a le perfecționa.
Un domeniu spre care s-au îndreptat cercetările în ultimele decenii este modul de a face lentilele rezistente, capabile să își păstreze aspectul frumos pentru mult timp sau să protejeze ochii de anumite lungimi de undă ale luminii.
Toate acestea se obțin prin aplicarea unor tratamente pentru lentile. Practic, chiar nu prea găsim lentile fără măcar un tratament sumar. In portofoliul fiecărui producător de lentile se află seturi de tratamente din care noi să alegem pe cel care cuprinde tratamentele de care avem noi nevoie conform obiceiurilor noastre.
Insă, aceste tratamente pentru lentile adaugă costuri suplimentare, uneori chiar considerabile, și va fi probabil util să știm la ce folosește fiecare dintre ele ca să putem să ne limităm la cele care ne folosesc cu adevarat, mai ales atunci când avem un buget limitat.
Tratamentul de durificare
Este cel mai comun dintre multele tratamente pentru lentile, aproape nelipsit de pe oricare dintre acestea. După cum îi spune și numele, el face lentilele să fie rezistente la zgâriere, practic cea mai des întâlnită cauză a deteriorării suprafeței lentilelor. Praful, ștergerea incorectă a lentilelor produc pe lentilă zgârieturi fine care, cu timpul, fac ca lentilele să capete aspect mat, inestetic și să nu mai reușim să vedem bine prin ele.
Tratamentul antireflex
El înlătură reflexiile luminii pe lentilă, lucru care ne ajută să vedem bine, clar și confortabil prin lentilele noastre. De asemeni, el face ca cel aflat în fața noastră să ne poată vedea ochii și nu propria reflexie în lentilele noastre. Nu în ultimul rând, el face ca lentilele să arate bine, să fie estetice.
Tratamentele antimurdărire, oleofob, hidrofob, antistatic sunt tratamente care fac ca murdăria, apa, grăsimile, praful să nu adere la suprafața lentilei, protejând-o de pete, urme neplăcute din punct de vedere estetic, dar și mai dăunătoare clarității vederii prin lentilă. Evident că, folosind aceste tratamente, vom avea nevoie mai rar să îi ștergem și atunci vor fi feriți și de zgâriere.
Tratamentul de protecție UV
Așa cum este deja general cunoscut, razele ultraviolete din lumină solară sunt responsabile de fotoîmbătrânire și, pe termen lung, pot cauza boli ale ochiului. Specialiștii recomandă o formă de protecție sub forma ochelarilor de soare sau a tratamentelor aplicate chiar lentilelor incolore pentru a împiedica radiațiile UV să ajungă la ochii nostri.
Tratamentul împotriva luminii albastre
Acesta este ca un filtru care blochează lungimile de undă ale luminii care corespund liminii albastru-viloet, dovedite a fi dăunătoare sănătații ochilor. Acestea sunt produse de ecranele care ne înconjoară din ce în ce mai mult, dar există și în lumina naturală. Acest tratament este adăugat de fiecare producător unui pachet de alte tratamente uzuale astfel încât formează împreună un sistem complet de protecție a lentilelor. Astfel, avem Crizal Prevencia de la Essilor, Ultra Blue si Arus Blue de la Rhein vision Seecoat Blue UV de la Nikon, Blue Control de la Hoya, Solitaire Protect Balance 2 de la Rodenstock, Tokai Blue Coating (TBC) de la Tokai. In general, aceste seturi de tratamente au, pe lângă protecția față de lumina albastră daunătoare, și tratamente antireflex, antizgâriere, antimurdărire, hidrofob, oleofob, antistatic, uneele dintre ele au și protecția la razele UV inclusă.
Tratamentul împotriva aburirii lentilelor
Acest tratament aplicat lentilelor face ca ochelarii să nu se mai aburească atât de supărător. Producătorul Essilor are tratamentul Optifog care trebuie activat periodic prin ștergerea zilnică a lentilelor cu o lavetă Optifog Smart Textile pe care o primim când cumpărăm lentilele cu tratamentul Optifog. Dupa 450 de activări, laveta Optifog trebuie schimbată cu una nouă. Si Optifog este un tratament complex, el si un de durificare, reducerea reflexiilor pe lentile, efect antistatic, protectie UVA si UVB. Alți producători au soluții de ștergere a oricăror lentile și care previn aburirea.
Tratamente se pot aplica pe orice tip de lentile, fie ele lentile monofocale, lentile bifocale sau lentile progresive. Totuși, lentilele de plastic suportă mai multe tipuri de tratamente decât cele de sticlă. Unele tratamente sunt aplicate pe ambele fețe ale lentilei.
Tratamentele pot fi și ele standard sau premium, în ceea ce privesțe calitatea lor. Unele tratamente pentru lentile se aplică ca o peliculă, ceea ce presupune un preț mai mic și rezistență mai scăzută, iar altele pot fi aplicate ca un bombardament cu nanoparticule, sigur mai costisitor, dar superior calitativ.
Prin urmare, așa cum ziceam, în portofoliul fiecărui producător găsim pachete de tratamente pentru lentile mai sumare și din ce în ce mai complexe, prețul crescând corespunzător.
De exemplu, Essilor are pachetele de tratamente Crizal Easy UV, Crizal Alize UV, Crizal Saphire UV, iar cel mai complet este Crizal Prevencia care este setul complet, iar toate tratamentele sunt de calitate premium. Producătorul Hoya are, în ordine, seturile Super HiVision (SHV), HiVision LongLife, iar setul Blue Control are si protecție față de lumina albastră nocivă, iar UV Control conține si protecția față de razele UV.Doar orientativ, spunem că diferența de preț între setul de tratamente simplu și cel mai complex este de cam 50-100 de lei.
Cum alegem tratamente pentru lentile?
Succesiunea firească a alegerilor implică să decidem mai întâi ce tip de lentile ne dorim (monofocale, bifocale, progresive de uz general, progresive specializate, etc.). Apoi va fi nevoie să decidem de la care dintre producători vom cumpăra lentilele. Am aplicat toate acestea în magazinul online ochelari.com ca să vedem care sunt pașii configurării unor lentile și să verificăm cât de ușor (sau nu) este unui neprofesionist să facă asta. Am ajuns la concluzia că, urmând pașii din modulele de alegere a lentilelor pur și simplu ne-am stabilit lentilele și toate caracteriticile lor așa cum am vrut, cum ni se potrivesc și în concordanță cu suma pe care am vrut să o cheltuim.
Revenind, am stabilit tipul de lentile, apoi am văzut care este plaja de prețuri pentru acesta la fiecare producător și ne-am oprit la cel care ni s-a potrivit din acest punct de vedere. Odată ajunși pe pagina de produs am avut de urmat pașii indicați pe site pentru a alege caracteristicile lentilelor noastre: gradul de complexitate al suprafețelor, grosimea lentilelor dată de indicele de refracție al materialului și … am ajuns la alegerea setului de tratamente. Ideea e că, la fiecare pas, avem mai multe butoane din care trebuie să selectăm unul, dar pentru fiecare găsim explicații care să ne ajute să știm ce anume ne trebuie și de ce. Apăsând sau anulând un buton, vedem imediat și cum se schimbă prețul final al lentilelor, așa că putem jongla cu butoanele ca să obținem maximul de calitate și să nu depășim bugetul alocat. Dacă o anume opțiune nu e compatibilă cu butoanele selectate la pașii anteriori, pur și simplu e inactiv, deci nu putem greși. In ceea ce privește tratamentele, găsim câte un buton pentru fiecare set de tratamente făcut disponibil de către producător pentru configurația lentilelor stabilită anterior. Aceste seturi de tratamente pentru lentile au nume diferite de la un producător la altul, dar pe site găsim ce conține fiecare, deci nu e cazul să ținem minte aceste detalii. Important este să știm de ce ne trebuie durificarea, tratamentul entireflex sau cel oleofob, hidrofob și tot așa.
Oricum, ne-am bucurat să aflăm că alegerile vor fi confirmate telefonic cu noi înainte de a trimite comanda noastră la producătorul de lentile ales pentru a le monta pe rame, deci nu putem greși, un specialist verifică pentru noi. Ca să nu mai amintim că oricând putem discuta cu specialiștii de acolo, pe chat sau telefonic, ca să ne explice ce nu e clar și să ne ajute să alegem lentilele.
Am văzut astfel că tratamentele aplicate lentilelor sunt importante pentru ochii noștri și pentru viitorul lentilelor noastre, atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional.
Dar foarte important va fi și să avem grijă de lentilele ochelarilor noștri, să le ștergem neapărat cu o lavetă specială pentru asta, să le ferim de temperaturile foarte mari, de substanțe care le pot afecta peliculele tratamentelor. Doar așa vom avea timp îndelungat lentile frumoase și prin care se vede bine la fel ca în prima zi.