Hmmm… Cum aleg noile mele rame de ochelari, fie ele de vedere sau de soare? Partea a doua

Cum alegem rare de ochelari de vedere sau de soare

Hmmm… Cum aleg noile mele rame de ochelari, fie ele de vedere sau de soare? Partea a doua

Partea a doua  – referitoare la estetica fetei

Va prezint mai jos un set de reguli fara  a avea pretentia ca e complet sau ca trebuie sa le aplicati cu strictete – doar e vorba de personalitatea fiecaruia …

Prima regula:

e ca la haine: alegem articolele care ne pun in valoare si nu pe acelea care ne subliniaza defectele (ah!.. si cate de-astea ne suporta ochii zilnic …!). Va trebui sa gasim compromisul intre ceea ce ne avantajeaza si noile trenduri, asa ca e posibil sa ne vedem nevoiti sa renuntam la o haina (rama) la moda fiindca pur si simplu nu ne avantajeaza.

Exemplu:

Daca ai o fata rotunda ca o luna plina ar fi bine sa alegi o rama oricare alta decat rotunda (te-ai prins de ce …)

Sa incercam sa aplicam regula asta la forma fetei noastre.

Forma fetei

Sunt ba 4 forme standard, ba 5, ba 7 si cred ca, daca fiecare se gandeste bine, mai poate descoperi o gramada. Formele sunt date de diferitele latimi ale fetei (in diferite zone) si de comparatia intre ele. Iata cateva:

  • ovala – fata poate fi incadrata intr-un oval (mai alungit pe verticala si nu pe orizontala 🙂 ). Daca ai tipul asta de fata esti cel mai fericit pentru ca asta inseamna un “90-60-90” al ramelor si parca mai toate ramele pentru astfel de fete sunt facute…
  • alungita – e o fata mai ingusta si mai lunga, cu lateralele capului “mai paralele” decat la fetele ovale
  • rotunda – mai explic? Ok, e mai circulara decat cea ovala…
  • patrata – la fel, lateralele sunt “mai paralele” ca la ovala, dar fata e mai lata si mai scurta decat una obisnuita
  • inima – mai lata in zona maxilarului, iar partea inferioara a fetei (barbia)  e mai ingusta decat cea superioara
  • diamant – partea centrala a fetei e mai lata, iar extremitatile superioara si inferioara se ingusteaza vizibil

Cred ca unul care n-are somn poate vedea si fete trapezoidale, triunghiulare si altele.

Ca sa simplificam, eu consider ca 4 forme sunt suficiente si din acest motiv le-am si ales in site-ul nostru pe cele cu forma ovala, patrata, inima si rotunda.

Hai sa vedem ce e recomandat pentru fiecare tip de fata:

  • cei cu fate ovale – “top modelele” ramelor pot purta orice
  • cei cu fete alungite – rame mai inalte (nu vrem o rama ingusta pe o fata lunga, nu?), iar bratele sa nu fie inalte (adica sa nu fie atasate in cel mai de sus punct al ramei, ci mai spre mijloc)
  • cei cu fete patrate sau rotunde – rame mai inguste, iar bratele sa fie cat mai sus
  • fetele inima sau diamant – rame mai discrete (subtiri sau fara cadru) cu o forma mai rotunda a anourilor

A doua regula:

Latimea potrivita a ramei este aproximativ egala cu cea mai mare latime a craniului – si vorbim aici de oase, da?, si nu de acumularile de viata buna ale fiecaruia.  Si aici mai conteaza si stilul, dar intotdeauna o folosim ca dimensiune de referinta.

Deci masurati cea mai mare latime a craniului in mm, cum vreti sau cum puteti – cu rigla, sublerul, nivela laser – si cautati o rama de dimensiunea aceea +/-  1-2mm. La noi pe site o setati din filtrele din stanga, pe undeva pe acolo …

Inaltimea potrivita a ramei se alege in functie de lungimea fetei: cu cat fata e mai lunga, cu atat inaltimea ramei e mai mare. Ideea e sa acoperi cat mai mult o fata lunga ca sa o “scurtezi”. Cu cat fata e mai scurta, cu atat rama ar trebui sa fie mai ingusta.

A treia regula:

Linia superioara a ramei trebuie sa urmeze conturul sprancenelor (imediat sub ele, lasandu-le vizibile), desi sunt si unii carora le place ca sprancenele sa fie acoperite sau linia ramei sa depaseasca linia sprancenelor (chestie de gust, deh). Pe de alta parte, linia inferioara a ramei trebuie sa urmeze liniile obrajilor si maxilarului, dar si a nasului.

Un aspect pe care merita sa il luati in considerare este mascarea pungilor de sub ochi, efect care poate fi obtinut alegand o rama groasa si colorata in partea de jos, dar si pozitionata corecta peste zonele cu probleme …

A patra regula:

Daca ai un nas lung, e bine sa alegi rama care nu are puntea nazala sus (puntea nazala e piesa aceea care leaga cele doua anouri ) fiindca ascunzi prea putin din el. Asta e! Si al meu e lung… 🙁 . Ia si tu o rama cu puntea nazala fie dubla, fie cat mai jos ….

A cincea regula:

Grosimea ramei, marimea ramei si trasaturile fetei. Cu cat trasaturile cuiva sunt mai fine si delicate, la fel si ramele ar trebui sa fie mai subtiri si usoare. Daca trasaturile sunt mai accentuate si puternice, atunci si rama poate fi mai groasa si mai grea.

A sasea regula:

despre culori. De fapt, aici nu e nicio regula: alege fiecare conform bunului sau gust (sau nu …). Trebuie sa se tina cont de multe caracteristici – culoarea tenului, a parului, a ochilor, a vestimentatiei obisnuite sau speciale – astfel incat e foarte greu de stabilit o regula. Cum fiecare nu se imbraca zilnic exact in aceleasi culori (dar si aici mai sunt exceptii …) e evident ca o singura culoare nu poate pune in acord toate caracteristicile de care vorbeam mai sus. Asa ca o varianta ar fi achizitionarea mai multor rame pe care sa le asortati (mai ales voi, doamnelor) cu diferitele tinute.

Daca vorbim despre par, ochi iata cateva sfaturi:

  • cei cu parul des pot purta rame mai inchise, groase, impunatoare
  • celor cu parul mai fin li se potrivesc rame mai usoare, mai delicate
  • pentru parul grizonat se potrivesc rame in nuante de albastru sau roz
  • ramele metalice aurii merg la persoanele cu parul roscat, rosu, saten, castaniu deschis, blond
  • ramele metalice argintii se potrivesc celor cu par grizonat sau brunet
  • poti alege o rama in culoarea ochilor

A saptea regula:

Cei cu ochii apropiati (raportat la latimea fetei – cea de care am vorbit la a doua regula) trebuie sa aleaga rame care nu atrag atentia asupra centrului acestora. O rama cu puntea nazala situata jos, colorata intens, nu e potrivita. Mai bine o rama cu puntea nazala simpla, banala, subtire, dar cu extremitatile cadrului distincte si subliniate. Asa se atrage atentia spre margini si nu spre centru. Pentru cei cu ochii departati e pe dos – punte nazala groasa, colorata, joasa.

Cam astea au fost.

Va reamintesc faptul ca toate regulile de care v-am povestit mai sus se aplica atunci cand vreti sa tineti cont de estetica fetei si nu sunt nicicum exhaustive sau obligatorii.

Doar v-am spus pe undeva ca mie imi place asa cum apar in oglinda nu?

Si daca nu v-am plictisit si vi s-a parut interesant sau de ajutor dati si voi un share … sa mai citeasca si altii.

optiadmin

Sorin este optician, dar si inginer. Pasionat de ce se intampla in lumea ramelor, lentilelor. Este fondatorul lui OptiPro.ro si Ochelari.com

No Comments

Leave a Comment