Hmmm… Cum aleg noile mele rame de ochelari, fie ele de vedere sau de soare? Partea I
Pai, parca as vrea sa fie marimea potrivita, sa fie la moda (la asta eu nu tin asa mult, dar nevestei si altor milioane ca ea chiar le pasa), un brand cunoscut (sa fie trecut mare pe brate?!), sa fie usori, comozi, dintr-un anume material, sa aiba pernite nazale, sa fie roz bonbon si multe altele …
Si, in plus, mie mi-ar placea sa arat cam cum sunt acum cand ma vad in oglinda, ca m-am obisnuit cu mine asa. Daca, Doamne fereste, ies pe strada si nu ma mai recunoaste lumea?
Deci nu e nimic complicat, nu?
Acuma, pe bune, trebuie sa tinem cont de cateva chestii mai mult sau mai putin general valabile. O sa le discutam pe rand.
Dimensiunile unei rame de ochelari
La inceput sa vedem cum e cu dimensiunile unei rame de ochelari. Trebuie sa intru un pic (nu mult!) in detalii tehnice. Astfel:
Ramele au niste marcaje pe ele, referitoare la dimensiuni, cod, culoare, producator sau brand, tara de origine. Mai sunt si altele atunci cand ramele sunt din aur sau cand e vorba de ochelarii de protectie, dar nu vorbim de ele acum.
Marcajele sunt inscrise in general pe brate, dar sunt si cazuri in care apar pe puntea nazala (mai ales la cele metalice) sau pe extremitatile bratelor.
Dimensiunile, in marea lor majoritate, sunt inscrise in sistemul actual boxing (mai e un sistem mai vechi – sistemul datum – nu insist cu asta, dar daca vreti detalii va stau la dispozitie) si sunt: latimea lentilei (o masuram ca in imaginea de mai jos, dar adunam si dimensiunea canelurilor din rama, adica 2×0.5 mm), a puntii nazale (o masuram ca in imaginea de mai jos, dar scadem dimensiunea canelurilor din rama, adica 2×0.5 mm) si a lungimii bratelor (asta inseamna chiar lungimea totala a bratelor, urmand total linia acestora).
Acum puteti sa le masurati si singuri daca marcajele nu se mai vad sau ati schimbat bratele sau mai stiu eu ce …
Daca o rama este marcata 50□17 140 ca in poza de mai jos inseamna ca latimea lentilei este 50mm, distanta intre lentile este de 17mm, iar lungimea bratelor este de 140 mm.
(patratul dintre 50 si 17 inseamna ca este in sistem boxing). Cateodata latimea lentilei si puntea nazala pot fi marcate si 50-17 sau 50/17.
Daca mai gasiti pe rame alte marcaje si nu va prindeti la ce se refera trebuie sa consultati un catalog sau o baza de date. Google va asteapta!
Ok. Acum stim ce dimensiuni principale are rama pe care o avem. Ce facem cu ele?
Pai, daca ne simtim bine cu tipul acela de rama, daca stim sigur ca asta ne intereseaza, vom cauta rame de ochelari cu aceleasi dimensiuni (eu va sfatuiesc sa cititi si a doua parte a postului inainte de a purcede la cautare, ca poate mai aflati lucruri noi).
Puteti sa va prezentati intr-un magazin de optica si sa cereti rame cu dimensiunile pe care acum le stiti. Sau puteti intra pe un site de profil si sa folositi filtrele de acolo ca sa selectati exact ramele care va intereseaza – incercati la noi mai intai … le mai si probati!
Cum alegem rame de ochelari pentru dioptrii mari
Desi lentilele au in general doar un scop corectiv, cand e vorba de dioptrii mari exista si un efect estetic de care ar fi bine sa tinem cont sau macar sa stim despre el. Este vorba de un efect de marire/micsorare produs de dioptrii foarte mari.
Cum afecteaza marimea lentilei:
Pentru cei cu dioptrii mari pe minus
(lentilele pe minus sunt mai subtiri in centru si mai groase pe margini) se recomanda folosirea unor lentile (rame) cu latimea cat mai mica si cu colturile cat mai rotunjite.
Daca latimea ramei este mai mare decat latimea fetei apare un efect de micsorare a capului in zona lentilelor, asa cum se vede mai jos:
Trebuie evitata de asemenea descentrarea mare fiindca, astfel, intr-o parte lentila ar fi foarte groasa in raport cu partea opusa.
E de asemenea interesant de mentionat un efect cosmetic: pentru dioptrii mari machiajul ochilor va fi mai putin vizibil/intens spre deosebire de dioptriile mari cu plus unde se va intampla exact pe dos – machiajul va fi mai accentuat.
Pentru cei cu dioptrii mari pe plus
(lentilele pe plus sunt mai groase in centru si mai subtiri pe margini) se recomanda evitarea lentilelor (ramelor) cu latime mare din cauza grosimii mari din centru si a greutatii mai mari (bine, exista si lentile cu indice mare de refractie, dar vom vorbi despre tipurile de lentile alta data).
Lentilele cu plus mare maresc ochii purtatorului. Cand creste marimea lentilei, se ingroasa si centrul si se amplifica acest efect nedorit de marire.
Si forma lentilei este importanta. Cu cat se abate de la forma rotunda, cu atat apar portiuni mai groase si portiuni mai subtiri, afectand simetria lentilei. Cam ca la cele pe minus numai ca pe dos …
La ramele la care latimea lentilei este mai mare decat inaltimea ei in partea de sus si cea de jos, lentila e mai groasa decat in lateral, lasand astfel impresia unei lentile si mai puternice decat este. Se recomanda ca diferenta intre latimea lentilei si inaltimea ei sa nu depaseasca 9mm.
Cum alegem rame pentru seniori
Cel mai important lucru pentru o asemenea rama este greutatea. Datorita varstei, pielea isi pierde elasticitatea. Cu pernitele nazale exercitand presiune constanta, in acea zona vor aparea urme si in timp chiar rani. De aceea trebuie avuta in vedere greutatea, atat a ramelor cat si a lentilelor.
Cum puntea nazala este importanta, ar fi bine ca se se aleaga o rama cu pernite ajustabile, ca sa se poata regla mai bine asezarea ramelor pe zona cea mai lata a nasului (pentru distributia greutatii ramelor).
Pentru consideratii estetice, ii invit si pe seniori sa citeasca partea a doua a postului.
Cam asta e pentru acum. Urmeaza un post (partea a doua) pentru cautarea unei rame dupa estetica fetei. Va invit sa il cititi si pe acela – imi pare rau daca o sa va manance ceva timp, dar poate o sa va placa …
Si daca nu v-am plictisit si vi s-a parut interesant sau de ajutor dati si voi un share … sa mai citeasca si altii.