Sa cumpar o rama noua sau sa montez lentile pe batrana mea rama?

Sa cumpar o rama noua sau sa montez lentile pe batrana mea rama?

Postul asta e dedicat celor chinuiti de indoieli – ii inteleg si le impartasesc (cateodata) framantarile.

Daca mi s-au modificat dioptriile sau mi s-a stricat o lentila, dar parca tin destul de mult la rama cu care m-am obisnuit, oare sa o tin in continuare in circulatie sau sa cumpar alta ?

Am mai jos cateva argumente pro si contra care ar putea sa ajute in luarea unei decizii corecte.

 

Pro:

 

 • Ma simt bine bine cu vechea rama, e asa confortabila …
 • Rama nu e chiar asa veche (are pana in doi ani).
 • Chiar daca e mai in varsta, ea inca arata impecabil (am ingrijit-o, am sters la ea o gramada, n-am supus-o socurilor … e ca o masina la care tin)
 • Parca nu as mai vrea sa cheltui bani pe o rama noua, cel putin nu acum.
 • Cand probez o alta rama, parca nu sunt eu, parca vad alta persoana. Mie imi place cum imi sta cea veche.
 • Nu se mai fabrica rame ca asta …
 • Am dat o gramada de bani pe ea (daca n-ai cumparat-o de la noi … :)…)
 • E din aur si nu vreau s-o adaug inca la bijuteriile familiei.

 

Toate astea par in regula si nu ma impiedica nimic sa continui prin a comanda doar lentile noi. Aici intervin alti factori si va trebui sa tin cont de cateva sfaturi pe care le gasesc in alte postari, precum cea de aici.

Dar  te-ai gandit daca:

 

 • batrana rama suporta presiunea suplimentarea a montajului unor lentile noi? Problema apare mai ales cand rama este de plastic, fiindca acesta devine mai fragil in timp. Uneori se intampla ca ramele sa suporte un montaj nou, insa la scurt timp sa cedeze. In cazul asta, daca rama a cedat ulterior, s-ar putea sa fie dificil (desi nu imposibil) sa gasesti o rama pe care se pot monta lentilele proaspat achizitionate.
 • mai exista piese de schimb pentru vechea rama (brate, balamale, suruburi)? Se mai fabrica?
 • mai e la moda?
 • nu ar fi bine sa pastrezi ochelarii vechi si sa ii folosesti ca rezerva in caz de urgenta, cand ochelarii de purtare se pierd sau se deterioreaza?
 • s-ar putea sa nu te poti lipsi de ochelari in perioada in care ei se vor afla in laborator pentru montajul lentilelor?
 • rama veche e aproape de expirare din punct de vedere al stilului si va trebui sa o schimbi odata cu noile trenduri?

 

Si, ca in multe alte cazuri, nici acum nu primesti un raspuns clar: “du-te, frate, si ia-ti unii noi” sau “ce-ai, mai, sunt perfecti astia pe care ii ai”. Citeste bine cele de mai sus, cumpaneste, fa niste diagrame, o analiza de risc, una de oportunitate, aduna consiliul de administratie, consulta oracolul si vezi ce iese. Pana la urma tu hotarasti …

Oricum ar fi, cel mai important este sa iei o decizie in cunostinta de cauza (sper ca am ajutat un pic aici) si, odata acea decizie luata, sa te bucuri de ramele pe care le vei purta in continuare!

 

O idee:

 

Mai poti face o chestie in cazul in care ai o pereche de ochelari cu lentile progresive si ti s-au modificat dioptriile pentru vederea aproape. Poti sa duci ochelarii la un laborator (sau sa ni-i trimiti noua) ca sa le colorezi lentilele si sa-i transformi in ochelari de soare! Asta pentru ca zona de aproape oricum n-o folosesti afara … Cool, nu? Dar va trebui sa-ti faci o pereche de ochelari noua pentru uzul cotidian – si la asta putem sa te ajutam …

 

 

Si daca nu v-am plictisit si vi s-a parut interesant sau de ajutor dati si voi un share … sa mai citeasca si altii.

 

optiadmin

Sorin este optician, dar si inginer. Pasionat de ce se intampla in lumea ramelor, lentilelor. Este fondatorul lui OptiPro.ro si Ochelari.com

No Comments

Leave a Comment