La ce foloseste sa stim aditia? La alegerea unor lentile progresive, cel putin.

aditia lentile progresive

La ce foloseste sa stim aditia? La alegerea unor lentile progresive, cel putin.

 

Aditia reprezinta un parametru esential ce apare inscris pe reteta (prescriptia) primita de la oftalmolog de catre presbiopi sau se calculeaza in baza acesteia.

Presbiopul este cel care are dificultate in a vedea clar obiectele situate aproape de ochi, datorita scaderii puterii de acomodatie a ochiului. Aceasta se intampla invariabil odata cu inaintarea in varsta, din cauza pierderii in timp a elasticitatii cristalinului.

 

Sa stim aditia este necesar atunci cand sunt recomandate lentile multifocale, adica acele lentile pe suprafata carora se afla mai multe zone, fiecare cu alta dioptrie si cu care putem vedea si la distanta, si aproape si intermediar. Cele mai des folosite lentile multifocale sunt lentilele bifocale, lentilele progresive de uz general, lentile progresive de interior, lentilele degresive, etc.

Aditia este calculata ca diferenta intre dioptria de aproape si cea pentru vederea la distanta. Luam in calcul doar dioptriile sferice. Dioptria pentru vederea aproape (pentru citit) este intotdeauna mai mare decat cea pentru distanta. Evident, comparam dioptriile pentru acelasi ochi.

 

Ceea ce vedem mai jos este un model de reteta emisa de oftalmolog, in urma controlului medical de specialitate.

Nume: ……SfericCilindruAxaDistanta Interpupilara
Prenume: …..
Ochelari DistantaOD-2.25-0.751061
OS-3.25-0.75140
Ochelari AproapeOD-0.25-0.751059
OS-1.25-0.75140
Data:Observatii:Semnatura:

 

OD= ochi drept; OS = ochi stang

In ceea ce priveste discutia de fata, dioptriile de la rubricile “cilindru” si “axa” nu au importanta, ele referindu-se la astigmatism.

In cazul prezentat, calculul arata ca (-0.25)>(-2.25) si (-1.25)>(-3.25) in dioptrii in valoare absoluta.

pentru OD (ochiul drept) aditia este -0.25-(-2.25)= 2 dioptrii

Pentru OS (ochiul stang) – 1.25-(-3.25)= 2 dioptrii

Statistic vorbind, aproape in toate cazurile aditia este similara pentru cei doi ochi.

Unele cabinete oftalmologice va inmaneaza o prescriptie medicala (reteta) pentru ochelari care are deja calculata aditia, asa cum se vede mai jos.

 

Nume: ……SfericCilindruAxaDistanta Interpupilara
Prenume: …..
Ochelari DistantaOD-2.25-0.751061
OS-2.25-0.75140
Ochelari AproapeAditia 2dpt59
Data:Observatii:Semnatura:

 

Aditia este foarte importanta in alegerea unuia sau altuia dintre modelele (designurile) de lentile multifocale. O aditie mare duce la zone de vedere clara mai mici pe suprafata lentilelor progresive, fiind mai dificil sa se faca tranzitia de la dioptriile pentru distanta la cele pentru citit, atunci cand diferenta intre ele este mare.

Ca sa fie clar in ce fel este importanta aditia pentru alegerea unor lentile progresive, poate fi util sa cititi articolul ” Pe scurt despre lentile progresive“.

aditia pentru lentile progresive

optiadmin

Sorin este optician, dar si inginer. Pasionat de ce se intampla in lumea ramelor, lentilelor. Este fondatorul lui OptiPro.ro si Ochelari.com

No Comments

Leave a Comment