Cui îi sunt bune lentile progresive?

domn cu lentile progresive

Cui îi sunt bune lentile progresive?

Așa cum deja știm, lentile progresive sunt lentile care ne ajută să vedem și la depărtare, și la citit și chiar la distanță, totul cu o singură pereche de ochelari. Asta ne scutește de chinul de a tot pune și da jos diverși ochelari de la ochi, de a nu-i avea niciodată pe cei care ne trebuie la îndemână, de a îi vedea zgâriați și poate chiar sparți din cauză că îi tot punem prin diverse locuri nepotrivite.

Cine are nevoie de lentile progresive?

Ele sunt necesare, evident, miopilor care, după o vârstă, încep să aibă nevoie și de ochelari pentru citit și cărora le va fi incomod cu mai multe perechi de ochelari.  De asemenea pot fi foarte utile și celor care nu poartă ochelari de distanță, dar care au nevoie de ochelari de citit și preferă să îi aibă permanent la ochi și să îi poată folosi mereu când e nevoie fără să facă nimic altceva decât să privească prin zona inferioară a lentilei. Pentru ei, neavând dioptrii pentru distanță, inconvenientele lentilelor progresive vor fi și mai mici.

Avantaje/dezavantaje pentru lentile progresive. Ca să știm.

Deci, cu ochelarii cu lentile progresive e simplu: îi pui dimineața la ochi și îi porți pe tot parcursul zilei, având permanent lentilele de care ai nevoie în orice situație. E foarte adevărat că sunt și niște dezavantaje: zonele de vedere clară corespunzătoare unei anume distanțe sunt mai mici decât dacă am purta o pereche de lentile monofocale dedicate numai acelei distanțe. Datorită faptului că pe aceeași lentilă se face trecerea lină între dioptrii foarte diferite, în laterale există zone prin care nu se mai vede la fel de clar, zone cu distorsiuni. De asemenea, sunt necesare niște mișcări ale capului care unora le pot părea neplăcute. Ne obișnuim repede cu sistemul nou de a privi prin lentilă ca să vedem bine la o anume distanță și, apoi, ne bucurăm numai de avantaje.  Aflați aici mai multe despre ce sunt, cum funcționează, ce presupune să purtăm lentile progresive.

Lentile progresive de uz general.

E vorba despre lentilele despre care am vorbit mai sus, cele mai obișnuite lentile progresive, cele care ne ajută să vedem bine la toate distanțele (aproape, departe și intermediar), cu dezavantajul că zonele prin care vedem sunt destul de mici, iar mișcările capului ceva mai mari ca să privim prin cele trei zone de pe lentilă .

Cui îi sunt utile lentile progresive de uz general?

Un beneficiar perfect pentru asemenea lentile este medicul care citește și scrie documente (folosește zona inferioară a lentilei pentru citit), privește pacienții din cabinet sau chiar din salonul de spital (folosește zona superioară a lentilei pentru a vedea la distanță), dar poate și vedea la monitorul calculatorului sau la alte aparate prin canalul de progresie situat în zona mediană a lentilei.

Un alt exemplu clasic este profesorul care trebuie să privească elevii situați în apropiere sau în zona depărtată a clasei, să vadă când scrie la tablă, să citească pe caietele elevilor, să scrie pe fișe sau în catalog, să folosească un calculator. Aceste activități presupun mutarea frecventă a privirii de la distanță în apropiere și la distanțe intermediare. Pentru fiecare din aceste distanțe ar trebui să folosească ochelari diferiți și schimbarea lor ar fi dificilă. Cu ochelarii cu lentile progresive va vedea bine oriunde are nevoie, doar privind prin zona potrivită a lentilei: prin partea de sus pentru a vedea departe, prin cea de jos pentru a citi și prin zona de mijloc pentru a vedea la câteva zeci de centimetri.

Lentile progresive specializate

Ca să reducă inconvenientul zonelor de vedere mici și al mișcărilor repetate ale capului pentru cei care au nevoie de lentile ca să vadă bine doar în două zone de vedere în activitățile pe care le desfășoară, producătorii au creat lentile progresive specializate. Acestea nu mai au cea de-a treia zonă de vedere clară, dar celelalte două pot fi astfel mai mari, făcând experiența vizuală a utilizatorului mult mai confortabilă.

Lentile progresive de interior

Sunt lentile progresive care au în partea lor inferioară zona de vedere clară la citit și, înaintând către partea superioară, se ajunge la dioptriile necesare pentru a vedea bine în încăpere la 1 metru, 2 metri sau 4 metri distanță în jurul nostru. Sunt indicate celor care citesc și scriu documente și lucrează la un laptop, celor care trebuie să vadă la monitorul aflat pe birou. Vor fi folosite cu succes și de cineva care petrece mult timp citind în fotoliu, dar trebuie să și vadă ce se întâmplă în imediata apropiere. Un alt utilizator foarte potrivit este, de exemplu, un farmacist care trebuie să vadă bine pe masă, pe raft, la calculator și clientul aflat la distanță mică în fața dumnealui. Nu va vedea bine la distanță mai mare de 4 m, dar în zona de lucru privitul prin lentile va fi confortabil. Pentru a ști mai multe despre acest tip de lentile, citiți aici.

Lentile degresive sau regresive

Sunt lentile concepute pentru cei care au nevoie de lentile de citit și pentru a vedea bine la monitorul calculatorului, zona de vedere la distanță fiind exclusă. Ele sunt utile celor care desfășoară o muncă de birou, solitară, neavând nevoie să vadă bine și în restul încăperii. Postura la birou va fi foarte corectă și comodă pentru că privirea se va muta cu ușurință de la monitor pe masă și înapoi. Evident, dacă are nevoie de ochelari pentru distanță, va trebui să îi pună atunci când încheie munca la birou. Mai multe informații găsiți citind articolul nostru despre lentile degresive.

Lentile progresive pentru condus

Au fost create din dorința de a-i oferi șoferului un câmp larg de vedere clară la distanță și pentru a vedea bine la bordul mașinii, fără zonă pentru citit. Acest tip de lentile face condusul confortabil, nu necesită mișcări ample ale capului, zonele de vedere bună sunt largi, iar zonele cu distorsiuni mult reduse. Șoferul va putea muta privirea dintr-o zonă în alta  fără să aibă probleme în a vedea bine permanent. In schimb, pentru citit, va trebui să poarte altă pereche de ochelari.

Cum comandăm lentile progresive?

Dacă aveți peste 45 de ani, sunteți miopi sau nu și viața dumneavoastră obișnuită seamănă cu vreunul din exemplele descrise mai sus, înseamnă că acel tip de lentile progresive vi se potrivește. Acum știți în mare avantajele și dezavantajele, puteți să căutați să aflați cam cum ar fi, cât ar costa, ce ar presupune să aveți niște astfel de lentile pentru dumneavoastră. Fie că vi se potrivesc lentile progresive de uz general sau poate lentile progresive de interior sau lentile degresive, vă trebuie lentile progresive pentru condus…ele sunt la îndemâna dumneavoastră. Trebuie doar să le alegeți așa cum vă convine din toate punctele de vedere.

Fie că în final le veți cumpăra de la magazinul de optică din cartier sau pe internet, noi vă sfătuim să vă petreceți câteva minute configurându-vă lentilele într-un magazin online care vă permite acest lucru.  Va fi forte util să vedeți ce aveți de ales, cât costă aceste alegeri, care e o variantă minimă potrivită pentru dumneavoastră, în ce măsură vă permiteți una premium, ce tratamente ale lentilei ați vrea și la care ați putea renunța, care producător se potrivește pentru ce vă doriți, etc. Veți putea petrece cât timp aveți nevoie, fără să fiți grăbiți de clientul următor, fără să vă simțiți neplăcut că nu vă decideți cât de repede ar vrea opticianul.

Noi obișnuim să facem asta la ochelari.com unde totul este simplu pentru că adăugăm ușor o opțiune sau alta și vedem imediat cum influențează prețul, pentru că avem mereu acolo explicațiile necesare sau contactăm specialiștii site-ului și ne lămuresc cu amabilitate. Așa putem avea convingerea că știm de ce plătim una sau alta, că alegem noi pentru ochelarii noștri, că ne cheltuim banii pe ce ne trebuie și nu pe crede altcineva că ni se potrivește.

Apoi, odată configurația stabilită, putem compara prețuri în mai multe magazine ca să ne asigurăm că am găsit oferta cea mai bună de pe piață.  Ulterior, specialiștii magazinului vor face măsurătorile specifice, vor executa diverse marcaje pe lentile, vor purta discuțiile necesare cu dumneavoastră, vor valida alegerile făcute tocmai pentru a fi siguri de succesul lentilelor dumneavoastră.

Abia așa vom purta cu plăcere ochelarii noștri cu lentile progresive, mulțumiți că i-am ales cum trebuie, informați cu privire la toate aspectele, potriviți cu nevoile noastre vizuale și obiceiurile zilnice și că n-am cheltuit pe ei mai mult decât trebuia.

optiadmin

Sorin este optician, dar si inginer. Pasionat de ce se intampla in lumea ramelor, lentilelor. Este fondatorul lui OptiPro.ro si Ochelari.com

No Comments

Leave a Comment